Micro

«Να καταλάβει ο κόσμος ότι είναι εγκληματική συμμορία»

Δύο χρόνια συμπληρώνονται σήμερα από τις 20 Απριλίου 2015, όταν 69 μέλη της Χρυσής Αυγής παραπέμφθηκαν σε δίκη για τις κατηγορίες της ένταξης και διεύθυνσης εγκληματικής οργάνωσης.

Από τους 69 κατηγορουμένους, σύσσωμη η Κοινοβουλευτική Ομάδα της Χρυσής Αυγής, που προέκυψε από τις εκλογές του 2012, παραπέμφθηκε με την κατηγορία της διεύθυνσης εγκληματικής οργάνωσης, ενώ τα υπόλοιπα στελέχη δικάζονται με την κατηγορία της ένταξης, εκτός από τρεις οι οποίοι αντιμετωπίζουν άλλες κατηγορίες.

Θρυαλλίδα που οδήγησε τους χρυσαυγίτες στη φυλακή και στη δικαστική αίθουσα ήταν η δολοφονία του Παύλου Φύσσα, η μητέρα του οποίου μίλησε σήμερα στον «Αθήνα 9.84» για τα εφιαλτικά -όπως τα χαρακτήρισε- δύο χρόνια που βρίσκεται σε εξέλιξη η δίκη της εγκληματικής οργάνωσης.

Παρούσα στο δικαστήριο από την πρώτη έως και την 146η δικάσιμο -είτε στο Εφετείο είτε στον Κορυδαλλό- η Μάγδα Φύσσα περιέγραψε πώς βιώνει τη διαδικασία υποστηρίζοντας ότι έχει πλήρη επίγνωση γιατί είναι εκεί.

«Πρέπει να είμαι εκεί, το θεωρώ χρέος μου, για το αυτονόητο, για να αποδειχθεί στο τέλος ότι είναι εγκληματική οργάνωση και ότι δεν έγινε τίποτα τυχαίο εκείνο το βράδυ (σ.σ. της δολοφονίας του Παύλου), ήταν μεθοδευμένη εγκληματική οργάνωση, έφυγε το τάγμα εφόδου από τη Νίκαια, ήρθε εδώ στο Κερατσίνι με εντολή ανωτέρων και έγινε η δολοφονία. Να φτάσουμε στο τέλος και να καταλάβει ο κόσμος ότι έχει μπροστά του να αντιμετωπίσει μια μεγάλη συμμορία εγκληματική», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Η ίδια δεν περιμένει δικαιοσύνη -«το δίκαιο για μας θα ήταν να μην είχε φύγει ο Παύλος πριν από 43 μήνες», λέει- αλλά «οι χρυσαυγίτες θεωρούσαν ότι θα μείνουμε στο σπίτι να κλαίμε τη μοίρα μας. Ναι, την κλαίμε τη μοίρα μας, αλλά μέσα εκεί. Είναι υποχρέωσή μας για τον Παύλο και την κοινωνία να πηγαίνουμε στο δικαστήριο».

Έχοντας στοχοποιηθεί από χρυσαυγίτες πάρα πολλές φορές μέσα στο δικαστήριο η κ. Φύσσα αναφέρθηκε στις χυδαιότητες που έχει αντιμετωπίσει «από τους απέναντι φασίστες, τα σκουπίδια αυτής της κοινωνίας, που μαζευτήκανε και δυστυχώς τους έχουμε και στη Βουλή» και μάλιστα με την αστυνομία παρούσα να μην κάνει τίποτα: «Είναι ολοφάνερο ότι τους προστατεύει η αστυνομία. Είναι αποδεδειγμένο πια ότι η αστυνομία είναι μαζί τους από το ίδιο βράδυ που έγινε η δολοφονία».

Σε ερώτηση των δημοσιογράφων Ελευθερίας Κουμάντου και Ελεονώρας Ορφανίδου γιατί παραμένει στο δικαστήριο παρ’ όλο που έχει ολοκληρωθεί η εκδίκαση της δολοφονίας του Παύλου, η ίδια απαντά: «Γιατί όλα μεταξύ τους συνδέονται, ήταν η κορωνίδα η δολοφονία, όμως προηγήθηκαν πάρα πολλά άλλα εγκλήματα, και η δολοφονία Λουκμάν, όλα μαζί έχουν να κάνουν με την εγκληματική οργάνωση».

«Είμαι εκεί γιατί μπορεί να τύχει στον καθέναν, απ’ ό,τι βλέπετε, δεν έχει σταματήσει», σημείωσε και αναφέρθηκε στην πρόσφατη βίαιη επίθεση χρυσαυγιτών στον φοιτητή Αλέξη Λάζαρη: «Ζει κατά τύχη. Είπα στη μητέρα του ότι δεν είχαν μαχαίρι πάνω τους, αν είχαν θα τον σκότωναν, έδειξαν το πρόσωπό τους πέντε εναντίον ενός».

Tο βίντεο του JailGoldenDawn για τα δύο χρόνια από την έναρξη της δίκης της Χρυσής Αυγής

Εκδήλωση: Δύο χρόνια δικάζοντας του νεοναζί της Χ.Α.

Με αφορμή τη συμπλήρωση δύο ετών από την έναρξη της δίκης, η οικογένεια και οι φίλοι του δολοφονημένου Παύλου Φύσσα και άλλα θύματα διοργανώνουν εκδήλωση με τίτλο «Δύο χρόνια δικάζοντας του Νεοναζί της Χρυσής Αυγής» στις 7 Μαΐου στο Gagarin.

Θα περιλαμβάνει ενημέρωση για τις εξελίξεις της δίκης από παράγοντές της και συναυλία με τους Mc YinKa, Sadomas, Radiosol, Vic, Δ.Πουλικάκος+Σπυριδούλα.