Βίντεο

Μερόπη Τζούφη: Δικαίωση της ΛΟΑΤΚΙ+ κοινότητας από μια κυβέρνηση που νομοθετεί με βαριά καρδιά

Το νομοσχέδιο για την ισότητα στον πολιτικό γάμο αποτελεί δικαίωση του διαχρονικού αγώνα της ΛΟΑΤΚΙ+ κοινότητας. Ωστόσο, η στάση της κυβέρνησης μοιάζει αντιφατική και αμφίθυμη.

Η κυβέρνηση καλεί σε αποχή τους βουλευτές της ΝΔ που δε συμφωνούν, ενώ αναμετράται με τον ίδιο της τον εαυτό λόγω των ακροδεξιών απόψεων που ενστερνίστηκε τα προηγούμενα χρόνια, καταψηφίζοντας το σύμφωνο συμβίωσης και το δικαίωμα αναδοχής από τα ομόφυλα ζευγάρια. Παράλληλα, τα ομόφυλα ζευγάρια συνεχίζουν να αποκλείονται από την τεκνοθεσία και την υποβοηθούμενη αναπαραγωγή.

Η κυβέρνηση παραχωρεί δικαιώματα με βαριά καρδιά, αναγνωρίζοντας μεν το γάμο, στερώντας δε το δικαίωμα στη δημιουργία οικογένειας. Αναφέρει το trafficking ως ανασταλτικό παράγοντα για τη διαφυλική γενίκευση της παρένθετης κύησης, παρότι από το 2022 καλύπτεται νομικά, ενώ όταν νομοθετήθηκε, απαγορεύονταν η οικονομική αμοιβή αποτελώντας πράξη ανθρωπιστικής προσφοράς.

Αναφορικά με τις διακρίσεις που δέχονται τα παιδιά με ΛΟΑΤΚΙ+ γονείς, δεν πρέπει να ξεχνάμε πως η αγάπη και το υποστηρικτικό περιβάλλον είναι εκείνα που συνιστούν κριτήριο καλής γονεϊκότητας και όχι η ταυτότητα του φύλου και ο σεξουαλικός προσανατολισμός των γονέων. Στο πλαίσιο αυτό, πρέπει να υπάρξει ουσιαστική σύνδεση του σχολείου με τα διαφυλικά ζητήματα, εμπλέκοντας τους εκπαιδευτικούς, τους μαθητές, τα ομόφυλα ζευγάρια και το υπουργείο Παιδείας.

Οφείλουμε να καταδικάσουμε κάθε δογματική και στερεοτυπική άποψη που εκφράστηκε κατά την κοινοβουλευτική συζήτηση, όπως και να επισημάνουμε πως είναι ανήκουστο να επιστρατεύει η κυβέρνηση το επιχείρημα του trafficking παρότι αυτή είναι υπεύθυνη να το καταπολεμήσει.