Βίντεο

Αλέξης Χαρίτσης: Ψηφίζουμε για την ισότητα των ομόφυλων ζευγαριών στον πολιτικό γάμο. Ψηφίζουμε για την κατοχύρωση ίσων δικαιωμάτων των παιδιών που μεγαλώνουν σε οικογένειες από ομόφυλα ζευγάρια.

Συζητάμε ένα νομοσχέδιο που είναι αποτέλεσμα αγώνων και διεκδικήσεων. Που είναι μια νίκη του κινήματος ΛΟΑΤΚΙ. Των ανθρώπων που έχουν βιώσει και βιώνουν στο πετσί τους, διακρίσεις, αποκλεισμούς, που έχουν πληρώσει πολύ ακριβά – ακόμα και με το αίμα τους – τι; Το δικαίωμά τους στην επιλογή.

Δεν είναι όλοι εδώ. Κάποιοι λείπουν. Λείπει η Μαρίνα Γαλανού. Που το όνομά της συνδέθηκε με τα δικαιώματα των τρανς ατόμων. Λείπει ο Ζακ Κωστόπουλος. Λείπουν οι συμπολίτες μας που δεν πρόλαβαν να δουν το αυτονόητο να γίνεται πράξη- και έζησαν για δεκαετίες κάτω από τη βαριά σκιά των διακρίσεων και της καταπίεσης.

Η κυβέρνηση, φέρνει ένα νομοσχέδιο αναγκασμένη να προσαρμοστεί στην ευρωπαϊκή πολιτική και την στρατηγική για τη ΛΟΑΤΚΙ κοινότητα, φοβούμενη για νέες καταδίκες από το Δικαστήριο της ΕΕ και το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα.

Και το φέρνει ξέροντας από την αρχή ότι θα το περάσει όχι με τις δικές της, αλλά με τις ψήφους των προοδευτικών κομμάτων της αντιπολίτευσης – όχι όλων δυστυχώς.

Ήταν η ΝΔ που στο πλαίσιο της Συνταγματικής Αναθεώρησης δεν συμφώνησε να προστεθεί ο σεξουαλικός προσανατολισμός και η ταυτότητα φύλου

Ήταν η ΝΔ που δεν ψήφισε το σύμφωνο συμβίωσης και το νομοσχέδιο για την αναδοχή.

Είναι η ΝΔ και η κυβέρνηση του κ. Μητσοτάκη, που «κατάφερε» για πρώτη φορά από τότε που γίναμε μέλος της ΕΕ, να εκδοθεί καταδικαστικό ψήφισμα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου με όλα τα σημαντικά ζητήματα που θέτουν σε κίνδυνο το Κράτος Δικαίου.

Προσπαθείτε να αποτινάξετε το άγος της καταδίκης με την εργαλειοποίηση του ζητήματος της ισότητας στον γάμο. Το χρησιμοποιείτε ως πόντους σε ενα point system για να μπορείτε να κραδαίνετε σε όσους έχουν αγανακτήσει μαζί σας για την ντροπή και την κατάντια του κράτους δικαιου στην Ελλάδα και να τους λέτε: «Μα να ορίστε, δεν βλέπετε τι κάνουμε;” Στο ευρωκοινοβούλιο μόνο η ακροδεξιά σας υποστήριξε.

Oι άνθρωποι πρέπει να μπορούν να ζουν, να αγαπούν, να παντρεύονται, να έχουν πολιτικά δικαιώματα δίχως φόβο. Ισότιμα.

Η κυβέρνηση σήμερα υπερασπίζεται τα δικαιώματα των ΛΟΑΤΚΙ ατόμων στον γάμο και ταυτόχρονα υπερασπίζεται όμως και το δικαίωμα της μισαλλοδοξίας να αλωνίζει.

Την ψυχοκοινωνική ανάπτυξη των παιδιών μας δεν την απειλούν οι ομοφυλόφιλοι γονείς αλλά οι ακροδεξιοί κήρυκες του μίσους.

Σήμερα θα πρέπει να γίνει σαφές ότι η οικογένεια – και η δημογραφική ανάπτυξη της χώρας μας – δεν απειλείται από την νομιμοποίηση των ομόφυλων ζευγαριών.

Απειλείται από τη φτώχεια.

Απειλείται από την απουσία κράτους πρόνοιας.

Απειλείται από την κατάρρευση του δημόσιου συστήματος υγείας.

Απειλείται από την απουσία ίσων ευκαιριών στην εκπαίδευση που επιτείνεται από την πρόθεση της κυβέρνησης να ιδρύσει ιδιωτικά πανεπιστήμια.

Απειλείται δηλαδή από τον νεοφιλελευθερισμό και τις νεοφιλελεύθερες ιδέες που στοιχειώνουν τα μυαλά του κυβερνητικού επιτελείου.

Σήμερα θα πρέπει να μιλάμε για την καταπολέμηση των διακρίσεων, την καταπολέμηση της ομοφοβίας – που φτάνει μέχρι το σχολικό μπούλινγκ και συνδέεται με παραβατικές συμπεριφορές ανηλίκων εις βάρος συμμαθητών τους.

Σήμερα ψηφίζουμε υπέρ, όπως έχουμε εξαρχής δηλώσει.

Ψηφίζουμε για την ισότητα των ομόφυλων ζευγαριών στον πολιτικό γάμο.

Ψηφίζουμε για την κατοχύρωση ίσων δικαιωμάτων των παιδιών που μεγαλώνουν σε οικογένειες από ομόφυλα ζευγάρια.

Η Νέα Αριστερά στηρίζει αυτό το νομοσχέδιο και γιατί ειλικρινά πιστεύουμε ότι η υπεράσπισή του είναι μια κρίσιμη στιγμή στη μάχη ενάντια στις υπερσυντηρητικές και ακροδεξιές φωνές που δηλητηριάζουν τη δημόσια σφαίρα (και) στη χώρα μας.

Ισότητα στον πολιτικό γάμο – Ομιλία του Αλέξη Χαρίτση στην Ολομέλεια της Βουλής