Macro

«Με λένε Παύλο Φύσσα από τον Περαία»

Η Μάγδα Φύσσα μίλησε χθες στην Ελληνοφρένεια σχετικά με τη δολοφονία του γιού της από τους ναζί της Χρυσής Αυγής. Η γυναίκα αυτή, πάντα όταν εκτίθεται (είτε μιλάει, είτε απλώς βλέπουμε μια φωτογραφία της από τη δίκη, στην οποία πάντα παρίσταται) αναβλύζει αξιοπρέπεια, θάρρος βαθύ, θυμό και πόνο. Με αυτή τη σειρά.

«Προσπάθησα να τον ζεστάνω μπας και γίνει τίποτα. Σκεφτόμουν πως αν τον ζεστάνω θα γίνει καλύτερα αλλά μπα», ανέφερε χθες στο ραδιόφωνο. Κι ακόμα πως, «όποια κι αν είναι η ποινή, και στο Σύνταγμα να τον πάνε και θανατική ποινή να υπήρχε, πάλι δεν θα ένιωθα ικανοποίηση».

Η κ. Φύσσα αποκάλυψε και τις τελευταίες κουβέντες του γιού της. Όταν μαχαιρώθηκε από τον χρυσαυγίτη Ρουπακιά, ο Παύλος είπε στο δολοφόνο του: «που πας ρε μουνόπανο, με μαχαίρωσες και φεύγεις»; Ο Θύμιος Καλαμούκης εύστοχα σχολίασε πως ο Φύσσας έψαχνε την ντομπροσύνη του φονιά του, τη στιγμή της δολοφονίας του. Παράλληλα, από τη μαρτυρία της μητέρας του, φαίνεται πως ο Παύλος, μένοντας εκεί στο σημείο όπου οι χρυσαυγίτες ήταν σαφές πως θα επιτεθούν, προστάτευσε τους φίλους του μπαίνοντας μπροστά.

Οι δυο δικηγόροι της οικογένειας Φύσσα, Χρύσα Παπαδοπούλου και Ελευθερία Τομπατζόγλου έδωσαν συνέντευξη στην ΕΦΣΥΝ λέγοντας πως, «το δικαστήριο έχει σήμερα ακούσει τους 129 μάρτυρες του κατηγορητηρίου, 16 μάρτυρες της πολιτικής αγωγής και δύο επιπλέον κλητευθέντες, έχει πληροφορηθεί σχετικά με τις πάνω από 100 επιθέσεις της ναζιστικής οργάνωσης που έχουν συσχετιστεί στη δίκη και βέβαια έχει πλέον λάβει γνώση του τεράστιου όγκου του αποδεικτικού υλικού που εμπεριέχεται στη δικογραφία». Σύμφωνα με εκτιμήσεις της πολιτικής αγωγής, η δίκη αναμένεται να ολοκληρωθεί μέσα στο 2019.

Ωστόσο, νέα στοιχεία προκύπτουν από τη μελέτη που έγινε από το ερευνητικό κέντρο Forensic Architecture. Σύμφωνα με την Ελευθερία Τομπάτζογλου αποκαλύπτουν πως, «οι αστυνομικοί είχαν φτάσει στο σημείο 4 λεπτά νωρίτερα από την ώρα που ισχυρίσθηκαν στο δικαστήριο, ότι ενώ ήταν δύο ομάδες ΔΙΑΣ δηλαδή 8 αστυνομικοί, διαβίβασαν στο κέντρο ότι είναι μόνο μία, δηλαδή 4, ότι έκαναν τον κύκλο του τετραγώνου, διασχίζοντας το τάγμα εφόδου, κάτι που αρνήθηκαν στο δικαστήριο, και ότι κατά την στιγμή της δολοφονίας 2 τουλάχιστον αστυνομικοί ήταν μπροστά ακριβώς, ενώ οι υπόλοιποι 6 δεν κινήθηκαν καν προς το σημείο».

Η δολοφονία του Παύλου Φύσσα όμως δεν αναδεικνύει απλώς τους δεσμούς μερίδας της ΕΛΑΣ με τη ναζιστική Χρυσή Αυγή. Την ίδια ημέρα διάφορα ΜΜΕ προσπάθησαν να πετάξουν τη μπάλα στη κερκίδα με τον πλέον χυδαίο τρόπο. Για παράδειγμα, το πρωί της 19ης  Σεπτεμβρίου και αμέσως μετά τη δολοφονία του Παύλου Φύσσα, ο Πορτοσάλτε λέει στον Κασιδιάρη: «Ναι, αλλά κι εσείς πρέπει να βρείτε έναν τρόπο, να μην σας πιάνουν στο στόμα τους…».

Οι επιθέσεις των ναζί αμέσως μετά τη δολοφονία ελαττώθηκαν. Αυτό δεν αποδεικνύει ότι μειώθηκε ο κίνδυνος. Όπως αναφέραμε σε προηγούμενο σημείωμα: «Οι κοινωνικές αναμονές που εκπληρώνει ή επωάζει η ΧΑ είναι ενεργές. Το πολιτικό και πολιτισμικό περιβάλλον που τις εκτρέφει ή τις τροφοδοτεί δε θα πάψει να υπάρχει. Η εκπροσώπηση είναι αυτή που διεκδικείται». Η Μάγδα Φύσσα με τη φυσική της παρουσία υπενθυμίζει διαρκώς αυτό ακριβώς: η ύπαρξη των εχθρών των ανθρώπων αποτελεί απειλή για τους ανθρώπους και κανένας εφησυχασμός δεν είχε και δεν έχει νόημα.