Στις 2 Οκτωβρίου βρεθήκατε στο Ευρωκοινοβούλιο στη συνεδρίαση της ευρωομάδας The Left. Στην παρέμβασή σας, μεταξύ άλλων, κάνατε λόγο για σκοπιμότητα, αναφορικά με την τοποθέτηση του κ. Απόστολου Τζιτζικώστα στη θέση του Επιτρόπου Μεταφορών.
Πράγματι, αισθανθήκαμε την ανάγκη να πάμε στο Ευρωκοινοβούλιο, καλεσμένοι από την ομάδα The Left. Ο κύριος στόχος μας ήταν να ενημερώσουμε τους ευρωβουλευτές για το τι έχει συμβεί σχετικά με το δυστύχημα στα Τέμπη και να τους επιστήσουμε την προσοχή, γιατί υπάρχει σοβαρός κίνδυνος συγκάλυψης. Αναφέραμε επιγραμματικά όλες τις προσπάθειες της κυβέρνησης για συγκάλυψη, για να δικαιολογήσουμε τους φόβους και τις ανησυχίες μας. Και στις δύο επιτροπές, που είναι υπεύθυνες για τις μεταφορές και τη σωστή λειτουργία των σιδηροδρόμων, τυχαίνει να είναι η ίδια χώρα, η Ελλάδα και μάλιστα με ανθρώπους που αμφότεροι προέρχονται από το κυβερνών κόμμα. Θέλαμε να κρατήσουμε το θέμα ψηλά. Να το παρακολουθούν στενά.
Τέμπη, 19 μήνες μετά. Σε ποιο σημείο βρίσκονται οι έρευνες; Γιατί αργεί τόσο η δίκη;
Οι έρευνες προχωρούν με πολύ αργά βήματα. Μόλις πριν από μία εβδομάδα, μπήκε στη δικογραφία και η τεχνική μελέτη του αμερικάνου καθηγητή σχετικά με την έκρηξη, η οποία επιβεβαιώνει την έκθεση Κοκοτσάκη, δηλαδή ότι υπήρχε μεγάλη ποσότητα εύφλεκτων αρωματικών υδρογονανθράκων, η οποία εξερράγη και προκάλεσε τη μεγάλη έκρηξη που είδαμε και είχε ως αποτέλεσμα να κάψει τριάντα ανθρώπους.
Βέβαια, το παράδοξο είναι ότι ενώ είναι μία εβδομάδα στη δικογραφία, ο ανακριτής δεν έχει ξεκινήσει καμία σοβαρή διαδικασία σχετικά με το από ποιον φορτώθηκε αυτό το φορτίο και ποιος θα το παραλάμβανε. Αναμένουμε… Επίσης, απ’ ό,τι γνωρίζω, στις 2/10 κατατέθηκε στον ανακριτή η έκθεση με τα ευρήματα των σκύλων της Anubis, η οποία έχει βρει πάρα πολλά σημαντικά στοιχεία από μία σύντομη συζήτηση που είχα με τον κ. Κοκοτσάκη. Άρα, έχουμε εξελίξεις. Ο λόγος που δεν μπορούμε να προχωρήσουμε γρήγορα σε δίκη είναι ότι ακόμα συλλέγουμε στοιχεία.
Έχετε μία πολύτιμη εμπειρία για το πώς λειτουργεί η δικαστική εξουσία. Σε ποια συμπεράσματα έχετε καταλήξει; Τι κενά υπάρχουν;
Δυστυχώς, η εμπειρία μου από την ανακριτική διαδικασία δεν είναι καθόλου καλή. Όπως ξέρετε, από την πρώτη στιγμή επέτρεψαν να γίνει παραποίηση του χώρου, η οποία μας στοίχισε, όχι μόνο γιατί μήνες μετά μάθαμε ότι έχουν βρεθεί οστά και περιμέναμε να δούμε από την ταυτοποίηση μήπως βρεθεί κάτι από τον άνθρωπό μας, αλλά και γιατί μας στέρησαν πολύ σημαντικά στοιχεία της δικογραφίας. Προσπαθούμε να ανακτήσουμε τα περισσότερα από αυτά, αλλά η αλήθεια είναι ότι κάποια στοιχεία έχουν χαθεί.
Ταξιδεύετε σε όλη την Ελλάδα μιλώντας για τα Τέμπη. Είναι βαθύ το αποτύπωμα που έχει αφήσει στην κοινωνία η τραγωδία των Τεμπών; Ποια η δική σας αίσθηση;
Η αίσθησή μου είναι ότι όλοι συμπάσχουν κατά κάποιο τρόπο. Όχι μόνο γιατί είχαν και προσωπική εμπειρία από το τρένο ή τα παιδιά τους χρησιμοποιούν το τρένο και μπορούν να διαισθανθούν λίγο τον φόβο και το γεγονός ότι ήταν πραγματικά θέμα τύχης που δεν ήταν κάποιος δικός τους μέσα στο τρένο, αλλά ξέρετε είναι και η απαξίωση που βιώνεις από το κράτος. Ότι κανένας δεν ενδιαφέρεται ακόμη και για τη ζωή σου. Έχουμε μία σιδηροδρομική γραμμή. Δηλαδή, έχουμε τον πιο απλό σιδηρόδρομο στην Ευρώπη και οι συνθήκες λειτουργίας του είναι τριτοκοσμικές. Ακόμη και μετά το έγκλημα στα Τέμπη, κανένας δεν μπήκε στη διαδικασία να ασχοληθεί σοβαρά με το θέμα του σιδηροδρόμου, να επενδύσει έστω κάποια χρήματα, γιατί, ακούμε να ξοδεύονται χρήματα δεξιά και αριστερά. Αλλά, ο σιδηρόδρομος για κάποιον λόγο δεν είναι προτεραιότητα. Προφανώς, αυτό το βιώνει ο κόσμος. Τα Τέμπη δεν έχουν ξεχαστεί, όσο κι αν θέλουν να πιστεύουν κάτι τέτοιο. Ο κόσμος συμπάσχει μαζί μας και σίγουρα θέλει να αποδοθεί δικαιοσύνη.
Ποιες είναι οι επόμενες κινήσεις του Συλλόγου Πληγέντων Τεμπών;
Οι επόμενες κινήσεις μας πάλι αφορούν τα νομικά ζητήματα. Πιθανότατα να χρειαστεί να ξαναπάμε στο εξωτερικό. Έχουν γίνει κάποιες κινήσεις προς την Ευρωπαϊκή Εισαγγελία και αναμένουμε απαντήσεις.
Κλείνοντας τη συζήτησή μας, πιστεύετε ότι μπορεί να επέλθει ένα καλύτερο αύριο για τις επόμενες γενιές; Τι θα μπορούσε να τους το εξασφαλίσει;
Προφανώς και μπορεί να επέλθει καλύτερο αύριο για τις επόμενες γενιές. Είναι στο χέρι μας. Είναι κάτι το οποίο το θέλουμε πολύ. Απλά πρέπει να οργανωθούμε και να το προσπαθήσουμε.
Ράνια Παπαδοπούλου