Macro

Μαρία Καραμεσίνη: Τρία απανωτά πλήγματα στον ΟΑΕΔ και στην κοινωνία

Τρία απανωτά πλήγματα επιφέρει η κυβέρνηση με την πολιτική της στον ΟΑΕΔ. Ολα είναι δρομολογημένα και οι συνέπειές τους στην κοινωνία θα φανούν σύντομα. Πρώτο, με τη μείωση των εισφορών υπέρ ανεργίας, που νομοθετήθηκε με τον τελευταίο νόμο του υπ. Εργασίας, ενώ είχε προηγηθεί μια πρώτη μείωση τον περασμένο Ιούνιο, μειώνονται οι εθνικοί πόροι τόσο για την καταπολέμηση της ανεργίας όσο και για την αναβάθμιση του συστήματος εισοδηματικής στήριξης των ανέργων που είναι από τα χειρότερα στην Ευρώπη.

Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ είχε εντάξει αυτή την αναβάθμιση στην αναπτυξιακή της στρατηγική ως προτεραιότητα μετά την έξοδο από το τρίτο Μνημόνιο. Η μείωση των εισφορών από την κυβέρνηση της ΝΔ εν μέσω πανδημίας ακυρώνει την παραπάνω προοπτική. Νομοθετήθηκε ως προσωρινό μέτρο, αλλά θα καταστεί μόνιμη από το 2022. Δεύτερο, οι Επαγγελματικές Σχολές Μαθητείας του ΟΑΕΔ υποβαθμίζονται και διαλύονται με το νομοσχέδιο του υπ. Παιδείας που κατέθεσε η κ. Κεραμέως για να ψηφιστεί άρον-άρον πριν από τα Χριστούγεννα. Ενα νομοσχέδιο που αποτελεί πισώπλατη μαχαιριά στο Επαγγελματικό Λύκειο με τη δημιουργία ενός παράλληλου συστήματος μεταγυμνασιακής κατάρτισης, που απομακρύνει πρόωρα τα παιδιά των φτωχών οικογενειών με χαμηλές σχολικές επιδόσεις από το σχολείο χωρίς να τους δίνει καμία προοπτική επαγγελματικής εξέλιξης. Το νομοσχέδιο ακυρώνει την επιτυχημένη πολιτική της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ αναβάθμισης των ΕΠΑΛ, με το μεταγυμνασιακό έτος μαθητείας και τις τάξεις ενισχυτικής διδασκαλίας, και των ΕΠΑΣ Μαθητείας του ΟΑΕΔ, με τη δημιουργία – για πρώτη φορά – αναλυτικών προγραμμάτων μάθησης στον χώρο εργασίας για όλες τις επαγγελματικές ειδικότητες.

Η υποβάθμιση των Σχολών του ΟΑΕΔ από τη δευτεροβάθμια επαγγελματική εκπαίδευση στη μεταγυμνασιακή αρχική κατάρτιση και του επιπέδου των επαγγελματικών πτυχίων τους, θα οδηγήσει στη διάλυση ενός κοινωνικά καταξιωμένου συστήματος δυικής εκπαίδευσης, αγαπητού στις λαϊκές τάξεις, αναγνωρισμένου από τους κοινωνικούς εταίρους και με υψηλές επιδόσεις απορρόφησης των αποφοίτων του στην αγορά εργασίας. Τρίτο, οι προβλέψεις του νομοσχεδίου του υπ. Παιδείας για τον ρόλο των ΚΔΒΜ στη συμβουλευτική και τον επαγγελματικό προσανατολισμό ανέργων και εργαζομένων, σε συνδυασμό με την Εκθεση Πισσαρίδη, οδηγούν στον ενταφιασμό των συστηματικών προσπαθειών που έγιναν στον ΟΑΕΔ τα τελευταία χρόνια να αναπτύξει ποιοτικές υπηρεσίες συμβουλευτικής εργασιακής ένταξης και επαγγελματικού προσανατολισμού για τους ανέργους.

Οι δράσεις και πρωτοβουλίες που αναπτύχθηκαν περιλαμβάνουν την πρόσληψη και εκπαίδευση μεγάλου αριθμού εργασιακών συμβούλων υψηλότατων προσόντων, την ανάπτυξη πληροφοριακών συστημάτων και αυτοματοποιημένων ηλεκτρονικών εφαρμογών που βοηθούν στη διάγνωση των αναγκών των ανέργων για υποστηρικτικές υπηρεσίες, με προεξάρχουσες τις ανάγκες κατάρτισης, καθώς και των αναγκών της αγοράς εργασίας σε επαγγέλματα και δεξιότητες ώστε να γίνεται ορθός προσανατολισμός των ανέργων.

Επίσης περιλαμβάνουν την πιλοτική εφαρμογή των παραπάνω στο Θριάσιο πεδίο. Ακυρώνοντας την ανάπτυξη της επαγγελματικής συμβουλευτικής από τον ΟΑΕΔ, που θα μπορούσε να παίξει ρυθμιστικό ρόλο στην ιδιωτική αγορά κατάρτισης, προσδιορίζοντας τις πραγματικές ανάγκες κατάρτισης των ανέργων και αποτρέποντας την κατασπατάληση του 1,5 δισεκατομμυρίου ευρώ που θα εισρεύσουν από το Ταμείο Ανάκαμψης για τη συνεχιζόμενη επαγγελματική κατάρτιση, το νομοσχέδιο του υπ. Παιδείας αναθέτει και πάλι εξ ολοκλήρου τη συμβουλευτική και τον επαγγελματικό προσανατολισμό στα ΚΔΒΜ (ΚΕΚ) σε μια κρατικοδίαιτη αγορά που παρήγαγε στο παρελθόν τη «βιομηχανία των voucher» και πρόσφατα το σκάνδαλο «σκόιλ ελικίκου». Το παρελθόν επιστρέφει με τον μανδύα της μεταρρύθμισης.

 

Η Μαρία Καραμεσίνη είναι καθηγήτρια του Παντείου Πανεπιστημίου, πρώην διοικήτρια και πρόεδρος ΟΑΕΔ

Πηγή: Τα Νέα