Βίντεο

Μαρία Καραμεσίνη: Όποιος επιθυμεί την ειρήνη, οφείλει να εργαστεί για την ειρήνη

Οι φετινές ευρωεκλογές συμπίπτουν με δύο ανοιχτά πολεμικά μέτωπα: τον πόλεμο Ρωσίας-Ουκρανίας που διαρκεί δύο χρόνια και δεν λέει να τελειώσει και αυτόν μεταξύ Ισραήλ και Παλαιστινίων στην Γάζα, όπου συντελείται μια γενοκτονία, ένα έγκλημα πολέμου, και για το οποίο η Νέα Αριστερά έχει κρυστάλλινες θέσεις. Είμαστε υπέρ μιας δίκαιης ειρήνης, που σημαίνει την αναγνώριση ενός ανεξάρτητου παλαιστινιακού κράτους στα όρια του 1967, σύμφωνα με τις αποφάσεις του ΟΗΕ. Καλεί τη ελληνική κυβέρνηση να αναγνωρίσει το ανεξάρτητο παλαιστινιακό κράτος, όπως πρόσφατα έκαναν η Ισπανία, η Ιρλανδία και η Νορβηγία.
Το 1941, τέσσερεις φυλακισμένοι κομμουνιστές ηγέτες της ιταλικής αντίστασης, οι Σπινέλι Ρόσι, Κολόρνι και Καλαμαντρέι, συγγράψανε το Μανιφέστο του ΒΕΝΤΟΤΕΝΕ, με τίτλο «Για μια Ευρώπη ελεύθερη και ενωμένη». Σ΄ αυτό περιέγραφαν το όραμα μιας σοσιαλιστικής ομόσπονδης Ευρώπης που θα έβαζε τέρμα στους ιμπεριαλισμούς και εθνικισμούς και θα απέτρεπε τους μελλοντικούς πολέμους μεταξύ κρατών.
Δεκαέξι χρόνια αργότερα, το 1957, ιδρύθηκε η Ευρωπαϊκή Οικονομική Κοινότητα, ο πρόδρομος της σημερινής Ευρωπαϊκής Ένωσης, στο πλαίσιο μεν του ψυχρού πολέμου, αλλά με σαφείς στοχεύσεις:
– αφενός να θέσει τέρμα στους εθνικούς ανταγωνισμούς εντός της Ευρώπης που οδήγησαν στους δύο παγκόσμιους πολέμους,
– αφετέρου να εξασφαλίσει την οικονομική και κοινωνική συνανάπτυξη των λαών της Δυτικής Ευρώπης.
Ως αποτέλεσμα, η Ευρώπη γνώρισε μεταπολεμικά την πιο μακρόχρονη περίοδο ειρήνης στην ιστορία της, με δύο εξαιρέσεις: τον πόλεμο στην Κύπρο και αυτόν της Γιουγκοσλαβίας, μετά τη διάλυση του πρώην σοβιετικού μπλοκ.
Σήμερα, 80 χρόνια μετά τη λήξη του Β’ Παγκόσμιου Πολέμου, με τον πόλεμο στην Ουκρανία, η Ευρώπη έχει ξαναγίνει το θέατρο γεωπολιτικής σύγκρουσης ιμπεριαλιστικών υπερδυνάμεων, των ΗΠΑ και της Ρωσίας, που συνεπάγεται τεράστιους κινδύνους για τους λαούς της.
Γι’ αυτό και η ειρήνη επανέρχεται ως κορυφαίο αίτημα και ως κορυφαίο επίδικο ζήτημα πολιτικής αντιπαράθεσης της ευρωπαϊκής Αριστεράς με τις κυρίαρχες πολιτικές δυνάμεις στην Ευρωπαϊκή Ένωση και τις κυβερνήσεις στις χώρες μέλη της. Κι αυτό για δύο κυρίως λόγους:
Πρώτον, χωρίς ειρήνη στο σύνολο της Ευρώπης δεν υπάρχει ευημερία για τους λαούς της. Η ειρήνη αποτελεί το ύψιστο αγαθό για την ανθρωπότητα.
Η Ευρωπαϊκή Ένωση σύρθηκε από τις ΗΠΑ μέσω του ΝΑΤΟ σε επιλογές που έβλαψαν την οικονομία και τους λαούς της
– Η ενεργειακή κρίση και η κρίση του κόστους ζωής που φτώχυνε τους εργαζόμενους και τις λαϊκές τάξεις και εκτίναξε τα κέρδη μέσω του πληθωρισμού απληστίας
– Οι οικονομικές κυρώσεις στη Ρωσία οδήγησαν σε εκτροχιασμό το ευρωπαϊκό αναπτυξιακό μοντέλο, βραχυκυκλώνοντας την ατμομηχανή του, τη γερμανική οικονομία. Σήμερα η ευρωπαϊκή οικονομία βρίσκεται σε στασιμότητα και αδιέξοδο, όπως είπε πριν δύο μέρες η Κριστίν Λαγκάρντ.
Δεύτερον, η Ευρωπαϊκή Ένωση κινδυνεύει να εμπλακεί, με την πρωτοβουλία και εθνικών κυβερνήσεων στο εσωτερικό της, σε έναν δεύτερο ψυχρό πόλεμο στο πλευρό των ΗΠΑ, και στο πλαίσιο του ΝΑΤΟ, απέναντι στην Ρωσία και την Κίνα, που πρόσφατα συνυπέγραψαν ένα σύμφωνο συνεργασίας-μαμούθ, μια στρατηγική συμμαχία, σε όλους τους τομείς και τα πεδία πολιτικής.
Με την προέλαση του ρωσικού στρατού και την περικύκλωση του Χάρκοβο, το επόμενο δεκαπενθήμερο ίσως αποδειχθεί εξαιρετικά κρίσιμο για το εάν θα συνεχισθεί ή όχι ο πόλεμος στην Ουκρανία και πώς. Ο Μακρόν έχει προτείνει αποστολή χερσαίων δυνάμεων για να βοηθήσουν τον Ουκρανικό στρατό, ενώ οι ΗΠΑ και η Ευρωπαϊκή Ένωση συζητούν τη συνέχιση του εξοπλισμού του Ουκρανικού στρατού με χρηματοδότηση του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Στήριξης, που προτείνεται να μετατραπεί τα επόμενα χρόνια σε ταμείο χρηματοδότησης της αύξησης των εξοπλιστικών δαπανών των κρατών μελών της Ε.Ε. και της ενίσχυσης της αμυντικής της βιομηχανίας.
Ως Νέα Αριστερά έχουμε ΣΑΦΕΙΣ ΘΕΣΕΙΣ:
Λέμε ότι η Ε.Ε. πρέπει να καταστεί δύναμη ειρήνης και σταθερότητας στην ήπειρο και διεθνώς και να αποκτήσει στρατηγική αυτονομία έναντι των προτεραιοτήτων της πολιτικής των ΗΠΑ και του ΝΑΤΟ.
Για την υλοποίηση της παραπάνω κατεύθυνσης:
Πρώτα απ’ όλα, η Ε.Ε. δεν θα πρέπει να εμπλακεί σε περαιτέρω κλιμάκωση του πολέμου στην Ουκρανία, όπως επιδιώκουν οι φιλοπόλεμες και φιλο-ατλαντικές δυνάμεις στο εσωτερικό της. Αντίθετα θα πρέπει να αναλάβει πρωτοβουλία για τον άμεσο τερματισμό και την άμεση έναρξη ειρηνευτικών διαπραγματεύσεων στο πλαίσιο μιας διεθνούς συνδιάσκεψης. Ανεξαρτήτως των αρχικών στοχεύσεων της επιτιθέμενης Ρωσίας και της δικαιολογημένης αντίστασης της αμυνόμενης Ουκρανίας, κανένα από τα δύο μέρη δεν μπορεί σήμερα να επιτύχει στο ακέραιο τους στόχους του. Τώρα είναι η κατάλληλη στιγμή να αναλάβει η Ευρωπαϊκή Ένωση τις ευθύνες της για μια δίκαιη επίλυση και μια βιώσιμη ειρήνη.
Μετά τον τερματισμό του πολέμου στην Ουκρανία, θα πρέπει επιπλέον να επιδιώξει μια νέα διεθνή διάσκεψη για την ειρήνη και την ασφάλεια στην Ευρώπη, με τη συμμετοχή της Ρωσίας, και αντικείμενο τα μέτρα οικοδόμησης εμπιστοσύνης, τον τρόπο αποκλιμάκωση των συγκρούσεων, τον περιορισμό της περαιτέρω εξάπλωσης των πυρηνικών όπλων και μια συμφωνία για τους πυραύλους μέσου βεληνεκούς που είναι εγκατεστημένοι σε ολόκληρη την Ευρώπη και τη Ρωσία.
Θεωρούμε ότι η προετοιμασία της Ε.Ε. για πόλεμο, με διαρκή αύξηση των εξοπλιστικών δαπανών θα είναι ολέθρια για την ευημερία των λαών. Απαιτούνται τεράστιοι πόροι για επενδύσεις για την ενίσχυση της έρευνας και της τεχνολογίας και του κοινωνικού κράτους, για την αντιμετώπιση της κλιματικής κρίσης και την αποκατάσταση της φύσης, για τη δίκαιη ψηφιακή και πράσινη μετάβαση. Για να οικοδομηθεί μια Κοινωνικά Δίκαιη και Συμπεριληπτική, Οικολογική και Βιώσιμη Ευρώπη των λαών της.
Όσον αφορά ειδικότερα την ειρήνη στα Βαλκάνια, απαιτούμε από την κυβέρνηση την τήρηση και πλήρη εφαρμογή της Συμφωνίας των Πρεσπών, που είναι η πρώτη συμφωνία που έσπασε το έλλειμμα εμπιστοσύνης και τους αλυτρωτισμούς στα Βαλκάνια μετά τον πόλεμο της Γιουγκοσλαβίας και υπερασπιζόμαστε την ένταξη των Δυτικών Βαλκανίων στην Ε.Ε.
Εν κατακλείδι,
ΟΠΟΙΟΣ ΕΠΙΘΥΜΕΙ ΤΗΝ ΕΙΡΗΝΗ, ΟΦΕΙΛΕΙ ΝΑ ΕΡΓΑΣΤΕΙ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΙΡΗΝΗ – ΕΜΕΙΣ ΩΣ ΝΕΑ ΑΡΙΣΤΕΡΑ ΘΑ ΕΡΓΑΣΤΟΥΜΕ ΓΙ’ ΑΥΤΟ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ ΜΕΣΑ ΑΠΟ ΤΟ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟ