Οι μισθωτοί και οι συνταξιούχοι αποτελούν τις προνομιακές κοινωνικές ομάδες απεύθυνσης του εναλλακτικού σχεδίου/προγράμματος διακυβέρνησης της χώρας από τον ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, που εξήγγειλε ο Αλέξης Τσίπρας στη ΔΕΘ.
Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ έβαλε σε πρώτη προτεραιότητα στην ομιλία του την προστασία του δικαιώματος στην εργασία και την επαναρρύθμιση των εργασιακών σχέσεων για την επαναφορά του αισθήματος ασφάλειας των μισθωτών απέναντι στην εργοδοτική ασυδοσία και εκμετάλλευση, τη βελτίωση του βιοτικού επιπέδου των εργαζομένων με την αύξηση των μισθών σε ιδιωτικό και δημόσιο τομέα και την αποκατάσταση αδικιών στους συνταξιούχους. Αυτές συνιστούν τις βασικές αρχές και στόχους του προγράμματος διακυβέρνησης της χώρας που παρουσίασε και μεταφράζουν, σε συνδυασμό με τα συγκεκριμένα μέτρα, την κοινωνική μεροληψία υπέρ των μισθωτών και συνταξιούχων και την ταξική διάσταση της κοινωνικής δικαιοσύνης στην παρούσα συγκυρία, που περιλαμβάνει στο πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ και τα μεσαία στρώματα.
Βέβαια, τα 5,5 εκατομμύρια μισθωτών και συνταξιούχων της χώρας, που πλήρωσαν ακριβά στο πετσί τους τις ταξικές μνημονιακές πολιτικές της λιτότητας και της εσωτερικής υποτίμησης, αλλά και την περαιτέρω επίθεση στα δικαιώματά τους, τη διάβρωση του βιοτικού τους επιπέδου και την εξαπάτηση της κυβέρνησης Μητσοτάκη, προβλέπεται να επωφεληθούν όχι μόνο από τα ειδικά γι’ αυτούς μέτρα, αλλά και από τα γενικά μέτρα του προγράμματος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ που παρουσίασε ο Αλέξης Τσίπρας στη ΔΕΘ για την αντιμετώπιση της ενεργειακής φτώχειας και την ενίσχυση του κοινωνικού κράτους.
Ας δούμε, όμως, αναλυτικά τα ειδικά μέτρα για μισθωτούς και συνταξιούχους.
Για τους μισθωτούς
*Αύξηση του κατώτατου μισθού με νόμο στα 800 ευρώ και επαναφορά της διαπραγμάτευσής του στους κοινωνικούς εταίρους.
*Αποκατάσταση των βασικών αρχών των συλλογικών διαπραγματεύσεων, για να βλέπουν οι εργαζόμενοι μισθολογικές αυξήσεις μέσω συλλογικών συμβάσεων. Στην τελευταία δημοσκοπική έρευνα της ΓΣΕΕ, το 80% των εργαζομένων του ιδιωτικού τομέα είχε δηλώσει ότι δεν είχε δει αύξηση μισθού εντός του 2022.
*Θέσπιση για τους μισθωτούς ιδιωτικού και δημόσιου τομέα ενός μηχανισμού τιμαριθμικής αναπροσαρμογής των μισθών σε ετήσια βάση για την προστασία της αγοραστικής δύναμης των τελευταίων από τον πληθωρισμό. Η τιμαριθμική αναπροσαρμογή στους μισθούς των δημοσίων υπαλλήλων, με εκτίμηση πληθωρισμού 8,9% για το 2022, θα κοστίσει 1,3 δισ. ευρώ το 2023.
*Καθορισμός των μισθών από τους εθνικούς κοινωνικούς εταίρους μέσω συλλογικών διαπραγματεύσεων, με κατώτατο όριο την τιμαριθμική αναπροσαρμογή, ένα μέτρο που τονώνει τη διαπραγματευτική δύναμη των συνδικάτων και θα λειτουργήσει συμπληρωματικά με τα μέτρα αποκατάστασης, διευκόλυνσης και προώθησης των κλαδικών συλλογικών διαπραγματεύσεων.
*Κατάργηση του νόμου Χατζηδάκη 4808/2021, και ειδικότερα των διατάξεων που κατάργησε το 8ωρο, επέβαλε απλήρωτες υπερωρίες σε εκατοντάδες χιλιάδες εργαζόμενους και επέφερε την ποινικοποίηση της συλλογικής δράσης και επαναφορά των καταργημένων από την κυβέρνηση της ΝΔ ρυθμίσεων της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ για την αιτιολογημένη απόλυση, το οκτάωρο και τη δήλωση των ωραρίων και των υπερωριών.
Σημειωτέον ότι στην προαναφερθείσα έρευνα της ΓΣΕΕ, το 39% των εργαζομένων του ιδιωτικού τομέα δήλωσε ότι δουλεύει παραπάνω από το κανονικό του ωράριο εργασίας και εξ αυτών 49% ότι δεν πληρώνεται για την υπερωριακή του εργασία.
Επανίδρυση του Σώματος Επιθεώρησης Εργασίας, για να εποπτεύει σε μόνιμη βάση τους εργασιακούς χώρους και να παρεμβαίνει για την τήρηση της εργατικής νομοθεσίας.
Σταδιακή εφαρμογή του 35άωρου χωρίς μείωση των αποδοχών.
Για τους συνταξιούχους
*Επαναφορά της 13ης σύνταξης, μέτρου που είχε ανακοινώσει το 2019 η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, αλλά δεν πρόλαβε να εφαρμοστεί και καταργήθηκε από την κυβέρνηση της ΝΔ. Προβλέπεται να δοθεί πλήρης για συντάξεις έως 500 ευρώ και αναλογικά –δηλαδή ως ποσοστό– για υψηλότερες συντάξεις. Το μέτρο θα χρηματοδοτηθεί από την κατάργηση του Ταμείου Επικουρικής Κεφαλαιοποιητικής Σύνταξης.
*Επιστροφή στους συνταξιούχους σε τρεις ετήσιες δόσεις των αναδρομικών που αρνήθηκε να τους καταβάλει η κυβέρνηση Μητσοτάκη, παρά τη σχετική απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας, που δικαίωνε τους συνταξιούχους για περικοπές σε επικουρικές συντάξεις και δώρα που είχε επιβάλει το 2012 η κυβέρνηση Σαμαρά. Το ύψος των αναδρομικών ανέρχεται συνολικά στα 2,5 δισ. ευρώ και η πρώτη δόση εντός του 2023 σε 830 εκατ. ευρώ.
*Η ετήσια αναπροσαρμογή των συντάξεων από το 2023, που προέβλεψε ο νόμος του ΣΥΡΙΖΑ 4387/2016, θα είναι της τάξης των 600 εκατ. ευρώ για το 2023. Το ποσοστό αναπροσαρμογής ισούται με το άθροισμα του μισού της αύξησης του ΑΕΠ και του μισού της αύξησης του τιμάριθμου.
Τέλος, τόσο για τους μισθωτούς όσο και τους συνταξιούχους προβλέφθηκε αύξηση του αφορολόγητου ορίου προσωπικού εισοδήματος στις 10.000 ευρώ που συνεπάγεται ετήσια απώλεια φορολογικών εσόδων 223 εκατ. ευρώ.
Μαρία Καραμεσίνη