Macro

Μαρέλ Ζαχαρέλου: Σπαρτιάτες, ακροδεξιά και νέα γενιά

Στις εκλογές της 25ης Ιουνίου, ο Ηλίας Κασιδιάρης δήλωσε δημόσια στήριξη στο κόμμα με την ονομασία “Σπαρτιάτες” το οποίο ηγείται από τον Βασίλη Στίγκα, με τον τελευταίο προηγουμένως να είναι υποψήφιος με το κόμμα “Έλληνες” του Ηλία Κασιδιάρη. Ο Β. Στίγκας ξεκίνησε από τη Νέα Δημοκρατία, στη συνέχεια ακολούθησε την Πολιτική Άνοιξη με τον Αντώνη Σαμαρά έπειτα εντάχθηκε στο ΛΑΟΣ του Γεώργιου Καρατζαφέρη, ύστερα ήταν υποψήφιος ευρωβουλευτής του κόμματος Λεβέντη, και τελικά κατέληξε στην ΕΛΑΣΥΝ, την οργάνωση του επίσης καταδικασμένου χρυσαυγίτη Ιωάννη Λαγού. Τώρα λοιπόν, ως πρόεδρος των Σπαρτιατών αναλαμβάνει να ηγηθεί των φασιστών και των ναζί με τη στήριξη του καταδικασμένου για διεύθυνση εγκληματικής οργάνωσης Ηλία Κασιδιάρη. Ο σχηματισμός αυτός δεν συμμετείχε στις προηγούμενες εκλογές του Μαΐου.

Κατά τη διάρκεια αυτού του διαστήματος, φαινόταν ότι το κόμμα ΕΑΝ του πρώην αρεοπαγίτη Κανελλόπουλου θα κατάφερνε να συγκεντρώσει τις ψήφους των υποστηρικτών του Κασιδιάρη. Ωστόσο, ο τελευταίος, που βρίσκεται φυλακισμένος στις φυλακές του Δομοκού, έκανε δηλώσεις καλώντας τους οπαδούς του να ψηφίσουν τον σχηματισμό “Σπαρτιάτες”, αφού ο δικός του σχηματισμός αποκλείστηκε για μια ακόμα φορά από τον Άρειο Πάγο. Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει το γεγονός ότι η δημόσια αυτή στήριξη του Κασιδιάρη στους Σπαρτιάτες έπιασε εξαπίνης τον Β.Στίγκα, καθώς υποτίθεται πως δεν είχε υπάρξει καμία συνεννόηση νωρίτερα.  Βέβαια, ακολούθησε μία πολύ δακρύβρεχτη δήλωση με τον πρόεδρο των Σπαρτιατών να μας προτρέπει να μην τα βάζουμε με τον Κασιδιάρη καθώς όλοι έχουν δικαίωμα στη μετάνοια, και να αλλάξουν και να γίνουν καλύτεροι άνθρωποι. Με έμμεση παραδοχή των κατηγοριών.

Σύμφωνα με δημοσκοπήσεις, οι “Σπαρτιάτες”, που ήταν άγνωστοι μέχρι στιγμής, έχουν αυξήσει την προτίμησή τους στο 1,5% κατά τη διάρκεια των λίγων ημερών ανάμεσα στις δύο εκλογικές αναμετρήσεις. Το χειρότερο όμως είναι ότι για τον Κασιδιάρη και τον Λαγό η ονομασία “Σπαρτιάτης” έχει εντελώς διαφορετική σημασία από αυτήν που έχει για εμάς τους υπόλοιπους. Η φυλετική Σπάρτη ως  πρότυπο της Χρυσής Αυγής  τιμάται σε ετήσιες εκδηλώσεις. Πρέπει να σημειωθεί, ωστόσο, ότι ο ιδιαίτερος θαυμασμός για τη Σπάρτη ήταν εισαγόμενος από τον  Χίτλερ. Για αυτό ο κ. Μητσοτάκης εκτίθεται ανεπανόρθωτα με αυτόν τον τρόπο. Υποβοηθούμενος από τον κ. Ανδρουλάκη και το ΠΑΣΟΚ συνολικά, ανέθεσε στον Άρειο Πάγο να αντιμετωπίσει το πρόβλημα, ώστε να «εξαλείψει τον κίνδυνο». Αυτό απέκλεισε τους «Έλληνες» ως κόμμα και ως μία προσπάθεια δήθεν ανεξάρτητων υποψηφίων. Ωστόσο, επέτρεψε την είσοδο του ΕΑΝ  και τώρα επιτρέπει την είσοδο των «Σπαρτιατών», που είναι μια παραπλανητική ονομασία για την οργάνωση του Κασιδιάρη, ένα νεοναζιστικό και φασιστικό κόμμα.

Η χειρότερη παράμετρος στη συνθήκη αυτή είναι η απήχηση του κόμματος των Σπαρτιάτων στη νέα γενιά, και κυρίως στις ηλικίες  15-24 ετών. Σε όλα τα social media, κυρίως στο tik tok και στο Instagram, συναντάμε το τελευταίο διάστημα λογαριασμούς που προπαγανδίζουν τις θέσεις και τις δράσεις του κόμματος με μισαλλόδοξα και ακροδεξιά μηνύματα. Επικρατεί στους αλγορίθμους μια μαζική παρουσίαση με post από ανώνυμα προφίλ, με ρατσιστικές λεζάντες, σημαίες και προπαγανδιστικά βίντεο του Ηλία Κασιδιάρη, με φασιστικό και ναζιστικό οχετό που καταλήγουν πάντα στο εξής συμπέρασμα: στις εκλογές της 25ης Ιουνίου ψηφίζουμε Σπαρτιάτες και ο Ηλίας Κασιδιάρης στηρίζει τους Σπαρτιάτες. Παράλληλα σε περιοχές που αυτές οι ομάδες έχουν σημαντική παρέμβαση συναντάμε σε τοίχους συνθήματα για τους Σπαρτιάτες και τρικάκια παντού πεταμένα. Και το πιο στενάχωρο, είναι ότι τα παιδιά που αναπαράγουν τα μηνύματα αυτά στα κοινωνικά δίκτυα, δεν έχουν ιδέα τι εστί ακροδεξιά, τι εστί φασισμός. Στα μάτια τους ο Ηλίας Κασιδιάρης δεν είναι ένας καταδικασμένος για διεύθυνση εγκληματικής και ναζιστικής οργάνωσης, αλλά ένας άνθρωπος που διώκεται γιατί αγαπά τη πατρίδα του.

Γενικότερα όμως η ακροδεξιά εμφανίζει σημαντικά ποσοστά στη νέα γενιά. Σύμφωνα με το ETERON η νίκη στις εκλογές της 21ης Ιουνίου, στις ηλικίες 17-24 ετών συγκέντρωσε 2,3%, η πλεύση 5,9% και η ελληνική λύση 4.6%. Σε συνάρτηση με το ποσοστό 33.1% που έλαβε η Νέα δημοκρατία, τα αποτελέσματα της πρώτης κάλπης είναι αποκαρδιωτικά για τη νεολαία και τη νέα γενιά. Στη συνθήκη αυτή, η αριστερά έχει χρέος να βρει τα κατάλληλα μέσα και εργαλεία απέναντι στη λαίλαπα του νεοφιλελευθερισμού και της ακροδεξιάς.

Μαρέλ Ζαχαρέλου

Η ΕΠΟΧΗ