Macro

Μάκης Μπαλαούρας: «Καλύτερα ερασιτέχνες, παρά “επαγγελματίες” σαν και σας!»

Ο βουλευτής Μ. Μπαλαούρας, παίρνοντας το λόγο στη συζήτηση για τον προϋπολογισμό, απάντησε στους βουλευτές της ΝΔ, που κατηγόρησαν την κυβέρνηση για ερασιτεχνισμό: «Νομίζω ότι είναι καλύτερα να είναι κανείς ερασιτέχνης παρά επαγγελματίας σαν και εσάς, που όντας “επαγγελματίες” χάσατε το 25% του εθνικού πλούτου —ένα ποσοστό πρωτοφανές σε όλη την ανθρωπότητα, εκτός από πολεμική περίοδο—, αφήσατε ενάμισι εκατομμύριο ανέργους και εξαφανίσατε μισθούς, συντάξεις, τα πάντα! Κάνατε για χρόνια ρεμούλες, αρπαχτές, ρουσφέτια στο πολιτικό προσωπικό σας και στους φίλους σας, επιχειρηματίες και Μέσα ενημέρωσης. Αυτός είναι ο επαγγελματισμός σας! Εμείς, λοιπόν, είμαστε οι ερασιτέχνες, που μας έφερε ο λαός στην Κυβέρνηση για να καθαρίσουμε την κόπρο του Αυγεία, των επαγγελματιών, να αναστηλώσουμε τη βυθισμένη χώρα και τους ναυαγούς κατοίκους της».
Στη συνέχεια αναφέρθηκε στο τιτάνιο έργο της κυβέρνησης και στα πρώτα αποτελέσματα που σημειώθηκαν: «Ήδη μειώθηκαν οι άνεργοι κάτω από το κρίσιμο σημαδιακό νούμερο του ενός εκατομμυρίου και σε λίγο η ανεργία θα μειωθεί και κάτω από το 20%. Δεν πανηγυρίζουμε όμως. Για άλλους είναι τα πανηγύρια. Αντίθετα, πονάμε γι’ αυτούς τους ανθρώπους που φέρατε σε αυτήν τη δυστυχία».

Δουλειά με ήδη ορατά αποτελέσματα

Στο σημείο αυτό, ο βουλευτής παρέθεσε μια σειρά στοιχείων που πιστοποιούν ότι οι προσπάθειες της κυβέρνησης αποδίδουν καρπούς: o κίνδυνος φτώχειας του πληθυσμού από το 52,9% έχει πέσει στο 21,2%. Η απορρόφηση κονδυλίων από το ΕΣΠΑ από το 1,5% της κυβέρνησης ΝΔ-ΠΑΣΟΚ ανήλθε στο 11,4%. Αποπληρώθηκαν τα αναπτυξιακά σχέδια για τον αναπτυξιακό νόμο 2004-2014, ύψους 210 εκατομμυρίων. Αντλήθηκαν ήδη 3,7 δισεκατομμύρια από το πακέτο Γιούνκερ. Η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων, ήδη, έχει συμβάλει στις επενδύσεις 2 δισ. και ο προγραμματισμός είναι για 7 δισ., που συνολικά με τη μόχλευση θα φτάσουν στα 20. Οι εξαγωγές αυξήθηκαν κατά 18%. Οι ξένες, άμεσες επενδύσεις αυξήθηκαν κατά 161% το επτάμηνο του 2017, σε σχέση με το αντίστοιχο επτάμηνο του 2016. Το κόστος δανεισμού του κράτους είναι πια στο 4,5%, ενώ το 2014 ήταν στο 8,5%. Ο μέσος όρος στα χρόνια της «φούσκας» Σημίτη και Νέας Δημοκρατίας, δηλαδή μεταξύ 2000 και 2008, το κόστος βρισκόταν στο 4,7% και τώρα, σε περίοδο βαθιάς κρίσης, πήγε στο 4,5%!
Ακόμα, αυξήθηκε η απασχόληση, με συνέπεια να υπάρχει περίσσευμα στο ΕΦΚΑ 448 εκατομμυρίων. Μειώθηκε η αδήλωτη εργασία, λόγω των ελέγχων του ΣΕΠΕ. Μειώθηκε το λαθρεμπόριο κατά 525 εκατομμύρια. Αυξήθηκε η είσοδος του πλαστικού χρήματος κατά 108%. Η Ελλάδα είναι πρώτη σε όλη την Ευρώπη, όσον αφορά την αύξηση που συνέβη στις συναλλαγές με πλαστικό χρήμα. Αυξήθηκε ο καταλογισμός από τη «λίστα Λαγκάρντ» από τα 23 εκατομμύρια στα 279 εκατομμύρια.
«Μιλάτε για ανάπτυξη και εσείς!», σχολίασε ο βουλευτής. «Ποια όμως; Αυτή που πάντα έμενε στις προβλέψεις. Έτσι, δεν λέγατε το 2012, το 2013, το 2014; Θα σας πω στοιχεία από το Ευρωπαϊκό Ελεγκτικό Συνέδριο. Προβλέπατε το 2012 ανάπτυξη 1,1%. Τι έγινε; Ύφεση 7,3%. Προβλέπατε το 2013 ανάπτυξη 2,1%. Τι έγινε; 3,2% ύφεση. Προβλέπατε το 2014 ανάπτυξη 2,1%. Τι έγινε; 0,4% ανάπτυξη. Αυτή είναι η κατάσταση. Φέρατε, λοιπόν, αυτή την ύφεση, που σωρευτικά έφτασε στο 25%. Εχθές και ο κ. Κουτσούκος και ο κ. Δένδιας λέγανε «αν ήμαστε εμείς το 2014 και συνεχίζαμε, θα είχαμε ανάπτυξη». Μα πώς; Με αυτοεπικαλούμενες προφητείες; Περί αυτού πρόκειται. Έτσι και σήμερα, λοιπόν, πορεύεστε, με διαστρέβλωση, ψέματα και αλλοίωση στοιχείων.»
Απευθυνόμενος πάλι στους «επαγγελματίες» των παλιών κομμάτων, ο Μ. Μπαλαούρας επιτέθηκε λέγοντας: «Εσείς, οι “επαγγελματίες”, ομνύετε και λέτε ότι δήθεν είστε υπέρ της νέας οικονομίας. Ποια είναι η ηλεκτρονική νέα οικονομία σας, που αφήσατε πίσω σε εμάς; Καμία δυνατότητα διασταύρωσης στοιχείων! Λόγω ανικανότητάς σας; Όχι, γιατί είστε επαγγελματίες! Από σκοπιμότητα βεβαίως! Ποια είναι η σκοπιμότητα; Να μην μπορούν να γίνουν έλεγχοι και διασταύρωση στοιχείων στους πλούσιους που φοροδιαφεύγουν, που έκτισαν offshore εταιρείες και πήγαν τα λεφτά και τα θαλασσοδάνεια τους στα Panama Papers και στα Paradise Papers».

Ακροδεξιά τεχνητή νοημοσύνη

Εκτιμώντας ότι η ΝΔ έχει απολέσει τη στοιχειώδη πολιτική νοημοσύνη, ο βουλευτής σχολίασε: «Οι ακροδεξιοί προγραμματιστές σάς έχουν βάλει μία τεχνητή νοημοσύνη, η οποία δεν μπορεί να αποδώσει τίποτα. Δεν μπορεί να γίνει κριτική, δεν μπορεί να γίνει πολιτικός διάλογος. Αυτή η τεχνητή νοημοσύνη δεν έχει μνήμη, δεν έχει συναίσθημα ούτε καν για τους ανήμπορους, δεν έχει ευαισθησία ούτε προοπτική. Δεν μπορεί μία τεχνητή νοημοσύνη να χαράξει προοπτική για το μέλλον».
«Θα παραμείνετε μίζεροι και μοιραίοι αντάμα!», ξέσπασε ο Μ. Μπαλαούρας, επικαλούμενος τους θεσμούς, τους διεθνείς οίκους, τις διεθνείς τράπεζες και αρκετά ΜΜΕ, που εκτιμούν ότι η Ελλάδα προχωράει μπροστά, βγαίνει πια από την κρίση και την κυβέρνηση θα κερδίσει ξανά ο ΣΥΡΙΖΑ. «Φυσικά και θα την κερδίσει!» σχολίασε. «Περιμέναμε από τους ξένους οίκους να το πούνε; Δεν υπάρχει πολίτης που να τρέξει ξανά σ’ εσάς, στη ΝΔ και στο ΠΑΣΟΚ, δηλαδή στη λοβιτούρα, στη διαφθορά, στην καταστροφή.»
«Αξίζετε, όμως, πραγματικά ένα βραβείο ταχυδακτυλουργίας και θέλω να το αποδώσω στον κ. Δένδια. Στο ερώτημα που έκαναν και οι υπουργοί και εμείς και που ακούστηκε και από τους εισηγητές του ΣΥΡΙΖΑ “πού θα βρείτε, φίλοι, τα λεφτά για να κάνετε αυτές τις περικοπές και να μειώσετε τη φορολογία, που είναι γύρω στα 4,9 δισεκατομμύρια;” —αυτός είναι ο λογαριασμός— ο κ. Δένδιας απάντησε “θα διώξουμε τους μετακλητούς υπαλλήλους που πήρατε εσείς”. Μα ακόμα και να τους διώξετε αυτούς που πήραμε εμείς, όσους και να πήραμε, φτάνουν στα 2 εκατομμύρια το χρόνο; Πόσοι είναι; Εδώ μιλάμε για 4,9 δισεκατομμύρια. Αστειότητες! Και εάν δεν ήμαστε σε αυτή την κατάσταση θα γελούσαμε ακόμη, αλλά είμαστε σε τραγική κατάσταση, με έναν κόσμο εξαθλιωμένο.»
Με αφορμή τις αιτιάσεις για προσπάθεια κυβερνητικής παρέμβασης στο έργο της Δικαιοσύνης, επανέλαβε τη θέση του για το πόθεν έσχες των δικαστών: «Ποιοι είναι οι δικαστές; Είναι οι δούκες και οι βαρόνοι της φεουδαρχικής Ελλάδας, όπως θέλετε να την κάνετε ξανά; Γιατί οι δικαστές πρέπει να αυτοεξαιρούνται, όταν όλοι οι έλληνες πολίτες που έχουν υποχρέωση, υποβάλλουν “πόθεν έσχες”; Γιατί άραγε; Με τη συμπεριφορά σας αυτή δεν αγκαλιάζετε τους δικαστές. Χτυπάτε τους δικαστές εκείνους, οι οποίοι δεν είναι συντεχνίτες, είναι τίμιοι και κάνουν σωστά τη δουλειά τους.»

Δύσκολος, αλλά τελευταίος μνημονιακός προϋπολογισμός

Κλείνοντας την ομιλία του, ο βουλευτής ανέφερε: «Σε εμάς έλαχε ο κλήρος να αναλάβουμε το δύσκολο έργο της εξόδου από την κρίση. Κλείνει, λοιπόν, και αυτή η τρίτη αξιολόγηση και αυτός ο προϋπολογισμός είναι ο τελευταίος μνημονιακός. Είναι ένας δύσκολος προϋπολογισμός, με καταναγκασμούς. Δεν το ξεχνάμε αυτό. Και σωστά είπε ο Τσακαλώτος ότι δεν είναι όσο δίκαιος θα θέλαμε. Είναι προφανές αυτό! Του χρόνου τι θα λέτε άραγε, που θα καταθέσουμε προϋπολογισμό που θα έχει μόνο το πλαίσιο που έχουν όλα τα κράτη της ευρωζώνης;».

Πηγή: Η Εποχή