Συνεντεύξεις

Μάκης Μπαλαούρας: «Αν δεν τολμήσουμε εμείς, οι δομικές μεταρρυθμίσεις δεν θα γίνουν ποτέ»

Συνέντευξη στον Φοίβο Κλαυδιανό

* Είδαμε μέσα στην εβδομάδα να ανεβαίνει κατακόρυφα, σχεδόν σε προεκλογικά επίπεδα, το θερμόμετρο της πολιτικής αντιπαράθεσης στη Βουλή. Τι σημαίνει αυτό;

Από την αρχή της εκλογής της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝ.ΕΛΛ. - Οικολόγων υπάρχει μία πρωτοφανής σύγκρουση. Ούτε καν με την άνοδο του ΠΑΣΟΚ το 1981 δεν ήταν έτσι. Οι παλιές δυνάμεις, που εκπροσωπούνται κυρίως από τη Ν.Δ., θέλουν τη ρεβάνς. Το ζήτημα ξεκινά από ταξικό και ιδεολογικό και γίνεται πολιτικό. Θέλουν να επανέλθει η ελίτ που διαφέντευε την Ελλάδα τόσα χρόνια. Φοβούνται τον ΣΥΡΙΖΑ και τις επιλογές του, που είναι με ταξικό πρόσημο, για τους πιο αδύναμους της κοινωνίας. Ωστόσο, δεν τολμούν να ομολογήσουν τις πραγματικές τους θέσεις. Γι’ αυτό και η Ν.Δ., ακολουθώντας τα ΜΜΕ, δεν κάνει πολιτική, αλλά μικροπολιτική!

Εμείς πρέπει να σηκώνουμε το γάντι στην αντιπαράθεση αυτή γιατί έχουμε και έργο να επιδείξουμε, και στρατηγική για τη συνέχεια, αλλά και τη στήριξη του ελληνικού λαού, παρά το γεγονός ότι οι δημοσκοπήσεις μάς δείχνουν χαμηλά. Ακόμα κι αν είναι σωστές, δηλαδή όχι “πειραγμένες”, δείχνουν ότι ο κόσμος που ψήφισε ΣΥΡΙΖΑ είναι αμήχανος, σκεπτικός ή και επικριτικός. Όμως, είναι πολύ σημαντικό ότι ο κόσμος αυτός δεν επιλέγει άλλο κόμμα και η Ν.Δ. δεν ανεβαίνει πέραν του ποσοστού από τη συσπείρωση των ψηφοφόρων της. Φυσικά, ο ΣΥΡΙΖΑ υπολείπεται, καθώς πληρώνει την αναγκαστική επιλογή να υπογράψει το Μνημόνιο ως έσχατη λύση. Αυτή είναι μια τακτική ήττα, όμως, η οποία δεν πρέπει να μετατραπεί σε στρατηγική. Αυτό που μετράει είναι το τελικό αποτέλεσμα, το οποίο θα καθοριστεί από το αν θα καταφέρει η κυβέρνηση να εφαρμόσει τις πολιτικές που έχει στο σχέδιό της.

* Ως βουλευτής της επαρχίας, τι σήματα παίρνετε από τον αγροτικό κόσμο;

Οι αγρότες ήταν ένα κομμάτι του ελληνικού λαού που είχε, -και έχει ακόμη, σε μικρότερο όμως βαθμό, επιφύλαξη και κριτική ματιά απέναντι στην κυβέρνηση. Αρχίζουν τώρα να αναγνωρίζουν την πολιτική της κυβέρνησης. Σύμφωνα με τα στοιχεία, περίπου το 90%-95% των αγροτών θα έχει μικρότερη επιβάρυνση από τις ασφαλιστικές εισφορές και τη φορολογία αθροιστικά. Επιπλέον, έγινε και μια κίνηση πάρα πολύ σημαντική, να συμπεριληφθούν όλες οι δαπάνες (εργατικά κ.λπ.) των αγροτών στο κόστος παραγωγής και επομένως αφαιρούνται από τα μεικτά έσοδα. Πρόσφατα περάσαμε τροπολογία για την αναγνώριση του εργόσημου και προχθές τροπολογία για να μπορέσουν, χονδρικά το λέω, οι ασφαλισμένοι στον ΟΓΑ να έχουν την ίδια μεταχείριση με τους ασφαλισμένους του ΙΚΑ.

Σε κάθε περίπτωση, στην Ηλεία εισπράττω φιλική συμπεριφορά. Μιλώ με ειλικρίνεια, μου λένε τα προβλήματά τους, μερικές φορές έντονα, από τα οποία, όντως, για μερικά φταίει ο κρατικός μηχανισμός, όπως με το να μη καταβάλλονται οι αποζημιώσεις του ΕΛΓΑ ή η επιστροφή ΦΠΑ. Ωστόσο, το πρόβλημα των αγροτών είναι βασικά δομικό, στρατηγικού προσανατολισμού. Η αγροτοκτηνοτροφική παραγωγή είχε διαλυθεί. Άρχισαν να γίνονται κινήσεις αναδόμησης, που πρέπει όμως να κινηθούν πιο γοργά. Παρά ταύτα, βλέπουμε μικρομεσαίες επιχειρήσεις μεταποίησης να πηγαίνουν πολύ καλά, ειδικά εξαγωγικά. Το ίδιο καινοτόμες και δυναμικές καλλιέργειες, όπως η υδροπονία ή η καλλιέργεια της βιομηχανικής κάνναβης και οσονούπω και της φαρμακευτικής, που μπορεί να αποτελέσει δυναμικό εξαγωγικό κλάδο.

* Ο κόσμος κατανοεί τις δυσκολίες στη διαπραγμάτευση, αλλά είναι πολύ πιο αυστηρός στα θέματα διακυβέρνησης.

Έχει δίκιο ο κόσμος. Περίμενε τομές γρήγορες και βαθιές. Βέβαια, το στελεχιακό δυναμικό του κράτους είναι -στην καλύτερη περίπτωση- ουδέτερο απέναντί μας, με αποτέλεσμα πολλά από αυτά που πρέπει να υλοποιηθούν από τα υπουργεία να καθυστερούν ή και να υπονομεύονται. Απαιτείται αποφασιστικότητα, μέθοδος, τόλμη και σχέδιο. Αυτά λείπουν σε αρκετούς τομείς της κυβερνητικής πολιτικής. Ειδικά στα θέματα της διαφθοράς, της φοροδιαφυγής, του λαθρεμπορίου μπορεί να έχουμε κάνει βήματα, υπάρχει όμως ηθική και όχι μόνο απαίτηση να πάμε πολύ πιο γρήγορα κι ας γνωρίζουμε ότι το κράτος, όπως η Δικαιοσύνη, είναι αναποτελεσματικό και πολλές φορές εχθρικό.

Αν πέσουμε, δεν θα πέσουμε από το Μνημόνιο, γιατί ο κόσμος βλέπει τις προσπάθειές μας, αλλά από ολιγωρία στα θέματα κοινωνικής και οικονομικής πολιτικής. Εξάλλου, αν δεν τολμήσουμε να κάνουμε εμείς τις δομικές μεταρρυθμίσεις, που οι λαϊκές τάξεις και ο κόσμος προσβλέπει σε εμάς, δεν θα τις κάνει κανένας.

* Με τη διαπραγμάτευση τι θα γίνει;

Είχα πει στο Ευρωκοινοβούλιο -ενώπιον Γιούνκερ, Μοσκοβισί, Ντάισελμπλουμ - την παροιμία, «Όταν τσακώνονται τα βουβάλια, ποδοπατάνε τα βατράχια». Βλέπουμε τώρα, όσο ποτέ άλλοτε, τη σύγκρουση μεταξύ ΔΝΤ και ευρωπαϊκών θεσμών να την πληρώνει, λόγω των καθυστερήσεων στην αξιολόγηση, η Ελλάδα. Στο τέλος, πάντως, δεν μπορεί η Ε.Ε., π.χ. στα εργασιακά, να έχει ένα μοντέλο στη Γαλλία, τη Γερμανία, την Ιταλία και παντού και ένα άλλο στο πνεύμα της αποικιοκρατίας του ΔΝΤ. Άλλωστε, έχουμε οικοδομήσει συμμαχίες και άλλοι είναι πια το μαύρο πρόβατο στην Ε.Ε. Είμαστε αισιόδοξοι, έστω και με έναν ορίζοντα λίγων εβδομάδων, ότι θα υπάρξει θετική εξέλιξη για να προχωρήσουμε στην ποσοτική επέκταση και τελικά στον δρόμο να γίνουμε ξανά μια «κανονική» χώρα.

* Πείτε μας για την αντιπαράθεση που έχει δημιουργηθεί με τον δήμαρχο του Πύργου για την πλατεία Καράγιωργα.

Ο Σάκης Καράγιωργας γεννήθηκε και μεγάλωσε στον Πύργο και ήταν από όλες τις πλευρές μια μεγάλη προσωπικότητα και ένας πνευματικός άνθρωπος. Ως οικονομολόγος, οι εργασίες του ήταν πρότυπο όχι μόνο για την Ελλάδα, αλλά και για την Ευρώπη. Συγκεκριμένα, συνέδεσε την οικονομική πολιτική με τις κοινωνικές διεργασίες. Ήταν ένας από τους πιο εμβληματικούς αντιστασιακούς, που συμπύκνωνε στο πρόσωπό του το ηθικό και αγωνιστικό φρόνημα του επιστήμονα διανοούμενου. Πάλεψε εναντίον της δικτατορίας, τραυματίστηκε και βασανίστηκε απάνθρωπα, ενώ ήταν τραυματισμένος και έκανε μια απολογία που θύμισε την απολογία του Κολοκοτρώνη. Ο Πύργος, για να τον τιμήσει, έδωσε στην κεντρική του πλατεία το όνομά του. Ο σημερινός δήμαρχος της Δεξιάς θέλει στην πλατεία Καράγιωργα, αλλά και σε άλλα να αλλάξει ονόματα. Λέει, μάλιστα, ότι πρέπει να πάρει η πλατεία ένα όνομα που να ενσωματώνει τους αγώνες και τις αξίες της ανεξαρτησίας, της Δημοκρατίας, της ελευθερίας και του ήθους... Τα χαρακτηριστικά δηλαδή που είχε ο Σάκης Καράγιωργας...

Ξαναγυρνάμε, λοιπόν, σε αυτά που λέγαμε στην αρχή της κουβέντας μας. Η Ν.Δ. και τα συμφέροντα που υπηρετεί έχουν τη στρατηγική της τελικής σύγκρουσης. Όχι μόνο πολιτικής, αλλά και ιδεολογικής, και ταξικής. Τέτοια φαινόμενα θα συνεχιστούν και γι’ αυτό χρειάζεται να είμαστε αυστηροί με τον εαυτό μας, να απαιτούμε επιτάχυνση στο κυβερνητικό έργο για να μπορέσουμε στο τέλος να κερδίσουμε. Η σύγκρουση θα είναι σκληρή και εμείς θα πρέπει να πραγματοποιήσουμε τομές για να παρουσιάσουμε στον κόσμο, ο οποίος είναι το μοναδικό στήριγμά μας.

Πηγή: Η Αυγή