Macro

ΜΑΚΕΔΟΝΙΚΟ: Τα κόμματα προ των ευθυνών τους

Επιταχύνονται οι εξελίξεις σχετικά με το μακεδονικό ζήτημα. Η συνάντηση Αλ. Τσίπρα – Ζ. Ζάεφ στο Νταβός, που οδήγησε σε ένα πρώτο, αλλά ουσιαστικό βήμα στη διαδρομή για την εξομάλυνση των σχέσεων των δυο γειτονικών χωρών, διαμορφώνει άλλο κλίμα στις συζητήσεις και στο εσωτερικό. Το κλίμα αυτό, θετικότερο σαφώς, υποχρεώνει τα κόμματα να μειώσουν τους τακτικισμούς τους και να συζητήσουν επί της ουσίας.
Χθες, Σάββατο, οι προγραμματισμένες διαδοχικές συναντήσεις του πρωθυπουργού με τους αρχηγούς των κομμάτων, που τυπικά έχουν τον χαρακτήρα ενημέρωσης, αλλά αναμένεται να είναι ουσιαστικές, να συνιστούν διάλογο, διατύπωση σημείων και συνεννόησης, εκκινούν μια διαδικασία που θα επιδιώξει να προκύψει, όσο είναι το δυνατόν, εθνική γραμμή. «Είναι θεμιτό να υπάρχουν διαφορετικές απόψεις, αλλά θα πρέπει να εκφράζονται μέσα σε ένα κλίμα ουσιαστικού διαλόγου και νηφαλιότητας. Στα θέματα εξωτερικής πολιτικής δεν χωράνε μικροκομματικές αντιπαραθέσεις, οι απόψεις είναι θεμιτές, πρέπει να υπάρξει ενημέρωση και διάλογος και στο τέλος της ημέρας να προσπαθήσουμε να οικοδομήσουμε μία εθνική γραμμή», σημείωσε ο πρωθυπουργός σε δηλώσεις του κατά την επίσκεψή του στον πρόεδρο της Δημοκρατίας. Στο ίδιο μήκος κύματος ήταν και η αναφορά του προέδρου της Δημοκρατίας ότι «η ιστορία έχει αποδείξει ότι η μεγάλη μας δύναμη είναι και παραμένει ότι υπερασπιστήκαμε τον τόπο και τα εθνικά συμφέροντα κάθε φορά που υπήρχε αρραγής ενότητα».
Από την πλευρά της ΝΔ προκύπτουν μετατοπίσεις, καθώς ο πρόεδρος της, Κ. Μητσοτάκης, αποδέχθηκε την πρόσκληση του πρωθυπουργού. Όσο και αν έσπευσαν κύκλοι του κόμματος να σχολιάσουν ότι η αποδοχή έγινε για λόγους «σεβασμού των θεσμών», και ότι η ενημέρωση έρχεται πολύ καθυστερημένα, εντούτοις είναι ένα θετικό βήμα. Κανένα κόμμα, εξάλλου, ιδιαίτερα από όσα έχουν ασκήσει διακυβέρνηση, δεν μπορεί να αγνοήσει αυτό που σημείωσε ο Αλ. Τσίπρας, ότι, δηλαδή, «στα θέματα εξωτερικής πολιτικής η χώρα έχει συνέχεια και αυτή σεβόμαστε και προεκτείνουμε στο σήμερα και στο αύριο».
Είναι φανερό ότι ο κ. Κ. Μητσοτάκης βρέθηκε με την ακροδεξιά γραμμή που εκφώνησε στην Κεντρική Επιτροπή του κόμματός του, πολύ μακριά από άλλα κόμματα, που απέβλεπε, ωστόσο, σε συνεννόηση και ευρύτερη συμφωνία.
Χαρακτηριστική είναι η απόφαση που πήρε το Κίνημα Αλλαγής. Ύστερα από συνεδρίαση της ηγεσίας της μίλησε με σαφήνεια για το μακεδονικό, ασκώντας δριμεία κριτική στη ΝΔ και πού ηπιότερη στην κυβέρνηση. Συγκεκριμένα σημειώνει ότι «το Κίνημα Αλλαγής σεβόμενο τις ευαισθησίες του ελληνικού λαού για το θέμα της ονομασίας της FYROM εμμένει στην ανάγκη επίλυσης του προβλήματος. Λύση αποτελεσματική, κοινά αποδεκτή και από τις δύο πλευρές, που διασφαλίζει πλήρως τα εθνικά συμφέροντα και περιλαμβάνει σύνθετη ονομασία για όλες τις χρήσεις, με δεσμευτικές εγγυήσεις που θα αποτρέπουν ενέργειες αλυτρωτισμού, προπαγάνδας και καταστρατήγησης της ουσίας των όσων θα συμφωνηθούν». Όσον αφορά, δε, τη θέση του κ. Μητσοτάκη παρατηρεί ότι «επιβεβαιώνει την ακροδεξιά στροφή του και οπωσδήποτε δεν εξυπηρετεί τα εθνικά συμφέροντα. Είναι απαράδεκτο η ΝΔ, που έχει μεγάλες ευθύνες για το πρόβλημα, να κρατά σήμερα αυτή τη στάση». Συγχρόνως, απορρίπτει τα συλλαλητήρια «καθώς δίνουν βήμα σε ακραίες φωνές που επιδιώκουν να διχάσουν τον ελληνικό λαό»
Αντίθετα, η Εκκλησία, με ανακοίνωση της Ιεράς Συνόδου, έκανε ένα ακόμα βήμα προς τον εθνικισμό και, ενώ πρώτα δια του Αρχιεπισκόπου είχε αποθαρρύνει τη συμμετοχή στα συλλαλητήρια, τώρα αποδεσμεύει τους ιερείς να πράξουν κατά συνείδηση. Παράλληλα επαναλαμβάνει τη θέση της ότι απορρίπτει τη σύνθετη ονομασία.

Παύλος Κλαυδιανός

Πηγή: Η Εποχή