Macro

Μακεδονική σαλάτα

Ποτέ, μα ποτέ όμως, η εθνική υπεροψία δεν οδήγησε κανένα κράτος σε θετικές εξελίξεις. Ούτε το ίδιο, ούτε τους γείτονες του. Ποτέ -μα ποτέ όμως- η υποδαύλιση του εθνικιστικού μίσους δεν οδήγησε σε δημοκρατικές και προοδευτικές λύσεις.
Το τελευταίο διάστημα, η αξιωματική αντιπολίτευση εργαλειοποίησε σε τέτοιο βαθμό το ζήτημα της Συμφωνίας των Πρεσπών που έφτασε να αιτιολογεί, αν όχι να συμμετέχει και η ίδια με την προπαγάνδιση και την υπεράσπιση των τραμπούκων, τη στοχοποίηση βουλευτών που θα υπερψηφίσουν τη συμφωνία. Κι όλο αυτό για να χαϊδέψει τα «πατριωτικά» ένστικτα των πολιτών που διαφωνούν ή δε θέλουν αποδεχτούν τη συγκεκριμένη συμφωνία.

Τρεις γραμμές στη ΝΔ

Όμως ακόμα και μέσα στην ίδια τη ΝΔ υπάρχουν τρεις τουλάχιστον διαφορετικές πολιτικές γραμμές, πράγμα που δείχνει το αδιέξοδο της εθνικιστικής έξαρσης. Η πρώτη είναι αυτή που υποστηρίζουν ηγετικά της στελέχη που έχουν καταφέρει να μετατρέψουν σε ΛΑΟΣ, ελπίζω πρόσκαιρα, τη ΝΔ: ότι δεν πρέπει υπάρχει καθόλου ο όρος Μακεδονία στο όνομα της πΓΔΜ. Η δεύτερη γραμμή είναι του αρχηγού της ΝΔ που τσαλαβουτά μεν στα θολά νερά της ακροδεξιάς ρητορικής, προσπαθεί δε να πείσει και ευρωπαίους ομοϊδεάτες του ότι δεν είναι ο Όρμπαν της Ελλάδας. Τέλος, υπάρχει και μια σιωπηρή μερίδα στελεχών που διαχειρίστηκαν το Μακεδονικό ζήτημα σε προηγούμενες εποχές που με αντιρρήσεις θα στήριζαν τη Συμφωνία, αλλά δεν μπορούν να το πουν.
Οι πολίτες της χώρας όμως αναζητούν ξεκάθαρες θέσεις για τόσο σοβαρά ζητήματα.
Ποια είναι εντέλει η θέση της ΝΔ και του ΚΙΝΑΛ για το όνομα της πΓΔΜ; Είναι η θέση που έχει από το 2008 και μετά η εξωτερική πολιτική της χώρας, ασχέτως του κυβερνώντος κόμματος; Είναι, δηλαδή, η θέση τους εκείνη της σύνθετης ονομασίας για όλες τις χρήσεις, με γεωγραφικό προσδιορισμό που θα περιέχει τον όρο Μακεδονία; Μπορούν να κάνουν δημόσια και ξεκάθαρα αυτή τη διευκρίνηση;

Από τη δεκαετία του ’90 έως σήμερα

Η «εθνική υπερηφάνεια» της δεκαετίας του 1990 και τα συλλαλητήρια της οδήγησαν στη λύση της αναγνώρισης της πΓΔΜ με το συνταγματικό της όνομα – Δημοκρατία της Μακεδονίας- από περισσότερες από 140 χώρες. Παράλληλα, το συνταγματικό αυτό όνομα δεν εμπόδισε καθόλου τη σύναψη διμερών σχέσεων με τις χώρες αυτές κι ας «φώναζε» η ελληνική πολιτική τάξη.
Κι από την άλλη, στη χώρα μας οι πολίτες της πΓΔΜ εισέρχονταν ως τώρα με το διαβατήριο τους να γράφει φαρδιά-πλατιά «Δημοκρατία της Μακεδονίας». Η υπερήφανη εθνικά στάση οδήγησε ουσιαστικά στην παγίωση του ονόματος που υποτίθεται ότι οι εθνικά υπερήφανοι και γενναίοι ηγέτες αρνιόταν να δεχθούν. Η πάγια χρήση της συνταγματικής ονομασίας δεν σβήνεται από κανέναν μακεδονομάχο που βγαίνει με χλαμύδες κι άλογα στη πλατεία Αριστοτέλους. Για παράδειγμα, δε χρειάζεται να ψάξει κανείς πολύ, αρκεί να διαβάσει πρακτικά και δημόσια έγγραφα του Ο.Η.Ε., της Ε.Ε., του ΝΑΤΟ και πολλών άλλων διεθνών οργανισμών στα οποία η αναφορά στη χώρα αυτής γίνεται με το συνταγματικό της όνομα, Δημοκρατία της Μακεδονίας.
Τούτες τις ώρες το μόνο επιχείρημα που χρησιμοποιεί η ΝΔ είναι ο φόβος, οι απειλές και οι κατηγορίες για προδοσία. Όλα αυτά δηλαδή που δεν ευνοούν τον δικό της πολιτικό χώρο, όπως με έκπληξη θα διαπιστώσουν στις εκλογές, αλλά τον ναζιστικό ακροδεξιό χώρο που εμφανίζεται ως ο αυθεντικός πολιτικός εκφραστής τέτοιων ζητημάτων.

Κανένα θολό σημείο

Η θέση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ είναι ξεκάθαρη και δεν έχει κανένα θολό σημείο. Είμαστε υπέρ της συμφωνίας των Πρεσπών και θεωρούμε ότι η διαπραγμάτευση και το τελικό αποτέλεσμα θα αποτελέσει πρότυπο για τις διεθνείς και διακρατικές σχέσεις και είμαστε περήφανοι γι’ αυτό. Πιστεύουμε ότι τα Βαλκάνια μπορούν να συμβιώσουν και να αναπτυχθούν μέσα σε ένα ειρηνικό πλαίσιο αλληλοκατανόησης και αλληλεγγύης, υπερνικώντας τους εθνικισμούς απ’ όπου κι αν προέρχονται. Τέλος, και για να γίνει κατανοητό σε όλους και όλες που θεωρούν πως οι απειλές, οι εκφοβισμοί, οι εθνικιστικές κραυγές είναι μέσο για να πειστούμε και να αλλάξουμε θέση, τους απαντάμε ότι αδίκως κουράζονται και ξοδεύουν χρόνο και χρήματα. Η πίστη μας στην ορθότητα και τη χρησιμότητα της συμφωνίας των Πρεσπών για το καλό της πατρίδας μας, αλλά και συνολικά του βαλκανικού χώρου δεν πρόκειται να αλλάξει.

Ο Χρήστος Καραγιαννίδης είναι βουλευτής Δράμας με τον ΣΥΡΙΖΑ.

Πηγή: Η Εποχή