Macro

Κροίσοι της πανδημίας

Δεν είναι κρίση για όλους. Μπορεί δεκάδες εκατομμύρια σε όλο τον πλανήτη να χάνουν κάθε μέρα τις δουλειές τους και να βυθίζονται στη φτώχεια και την ανασφάλεια εξαιτίας της πανδημίας, ωστόσο για κάποιους όλα αυτά αποτελούν απλώς ευκαιρία για προσοδοφόρες μπίζνες. Η περιουσία των δέκα πιο πλούσιων ανθρώπων του κόσμου έχει διπλασιαστεί από την αρχή της πανδημίας, σημειώνει στην τελευταία έκθεσή της η οργάνωση Oxfam. «Η πανδημία ήταν ένα πάρτι για δισεκατομμυριούχους» τονίζει η διευθύντρια της Μη Κυβερνητικής Οργάνωσης Γκαμπριέλα Μπισέρ. Όπως εξηγεί, το μεγαλύτερο μέρος από τα πακέτα στήριξης για την ανάκαμψη της οικονομίας κατέληξαν στις τσέπες των μεγιστάνων του χρήματος. Το χαρακτηριστικότερο ίσως παράδειγμα αποτελούν τα εμβόλια κατά του κορωνοϊού, που, όπως τονίζει η Μπισέρ, «περιφρουρούνται από τις πλούσιες χώρες», οι οποίες επιδιώκουν να προστατέψουν τα μονοπώλια των φαρμακευτικών.
Ας ρίξουμε όμως μια ματιά στη γενικότερη εικόνα. Από το ξέσπασμα της πανδημίας, τον Μάρτιο του 2020, η λέσχη των δισεκατομμυριούχων αποκτά καθημερινά ένα νέο μέλος. Μόνο στην Ασία δημιουργήθηκαν από την αρχή της κρίσης 20 νέοι «δισεκατομμυριούχοι της πανδημίας», όπως τους χαρακτηρίζει η Oxfam. Στο ίδιο διάστημα περισσότεροι από 140 εκατομμύρια βυθίστηκαν στη φτώχεια εξαιτίας των χαμένων θέσεων εργασίας.
Τα παλιά μέλη του κλαμπ των δισεκατομμυριούχων είδαν τα κέρδη τους να απογειώνονται. Οι δέκα πλουσιότεροι άνθρωποι του πλανήτη, επιχειρηματίες όπως ο Έλον Μασκ, ο Τζεφ Μπέζος και ο Μπιλ Γκέιτς, διπλασίασαν τις περιουσίες τους αποκτώντας έτσι εξαπλάσιο πλούτο από όσο κατέχουν συλλογικά τα 3,1 δισεκατομμύρια των φτωχότερων κατοίκων του πλανήτη. Την ίδια ώρα, σύμφωνα με τα στοιχεία της Oxfam, άλλα 160 εκατομμύρια άνθρωποι περνούσαν το κατώφλι της φτώχειας. «Η ενίσχυση των οικονομικών ανισοτήτων, των φυλετικών ανισοτήτων, των ανισοτήτων μεταξύ των δύο φύλων και μεταξύ κρατών καταστρέφουν τον κόσμο μας» τονίζει η η οργάνωση στην έκθεσή της με τίτλο «Η ανισότητα σκοτώνει».
Γιατί σκοτώνει; Μα επειδή τουλάχιστον 21.000 άνθρωποι πεθαίνουν καθημερινά εξαιτίας της έλλειψης πρόσβασης στην Υγεία, την ενδοοικογενειακή βία, την πείνα και την κλιματική κρίση. «Ενας έκτακτος φόρος 99% στα έσοδα που συγκέντρωσαν στη διάρκεια της πανδημίας οι δέκα πλουσιότεροι άνθρωποι θα επέτρεπε να παραχθούν αρκετά εμβόλια για όλο τον κόσμο, να προσφερθεί ιατρική και κοινωνική περίθαλψη σε όλους, να χρηματοδοτηθεί η κλιματική προσαρμογή και να μειωθεί η έμφυλη βία σε 80 χώρες» τονίζει η Oxfam. Η οργάνωση υποστηρίζει πως «μπορούμε να αντιμετωπίσουμε την ακραία φτώχεια μέσω της προοδευτικής φορολόγησης» και των δημόσιων και δωρεάν συστημάτων Υγείας για όλους. Παράλληλα, συνιστά να μην παρεμποδίζεται η δημιουργία συνδικάτων και να αρθούν τα πνευματικά δικαιώματα για τα εμβόλια.
 
Μιχάλης Τρίκκας
 
Πηγή: Η Αυγή