Macro

Κώστας Βλαχάκης: Η αλλαγή με τον λαϊκό παράγοντα απόντα είναι αδύνατη

Η συνδιάσκεψή μας πραγματοποιήθηκε εν μέσω μιας πυκνής πολιτικής συγκυρίας. Η διαδικασία αυτή μας έδωσε τη δυνατότητα να συζητήσουμε εκτενώς τα ζητήματα αυτά, να κάνουμε τον απολογισμό της πορείας της Νεολαίας ΣΥΡΙΖΑ τον τελευταίο χρόνο και να εμβαθύνουμε στον προγραμματισμό της επόμενης περιόδου.

Αναμφίβολα, γύρω μας διαμορφώνεται μια δυσχερής διεθνής συγκυρία. Οι πολλαπλές κρίσεις, κυριότερα η ενεργειακή και πληθωριστική κρίση, διαμορφώνουν ένα ασφυκτικό πλαίσιο ζωής, καταδεικνύοντας τις αντιφάσεις και την ανεπάρκεια της Ε.Ε. να διαχειριστεί και να συμβάλει στην υπέρβασή τους. Ταυτόχρονα, ο πόλεμος στην Ουκρανία συνεχίζεται χωρίς να είναι ακόμα ορατό το τέλος. Σε αυτό το περιβάλλον η Ακροδεξιά κερδίζει δυστυχώς συνεχώς έδαφος, κάτι που πρέπει να μας προβληματίσει όλους, και ιδίως την Αριστερά πανευρωπαϊκά.

Η κυβέρνηση Μητσοτάκη, όσο κι αν προσπαθεί να κρυφτεί πίσω από τη διεθνή συγκυρία, έχει βαρύτατες ευθύνες. Το δυσανάλογο αποτύπωμα των κρίσεων αυτών στη χώρα μας είναι αποτέλεσμα των εγχώριων πολιτικών, των αποφάσεων και της αδράνειάς της. Σε αυτά προστίθενται τα πλήγματα στη Δημοκρατία και στο Κράτος Δικαίου, με πιο τρανό παράδειγμα το σκάνδαλο των υποκλοπών. Γι’ αυτόν τον λόγο, φαντάζει πιο αναγκαίο από ποτέ να μπορέσουμε να ξεμπερδέψουμε με την κυβέρνηση αυτή όσο πιο γρήγορα γίνεται. Να φέρουμε την αλλαγή που έχει ανάγκη η χώρα, η κοινωνία και η νέα γενιά. Με όπλο το πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. και τις εθνικές προτεραιότητες που ανακοίνωσε στη ΔΕΘ ο Αλ. Τσίπρας. Να μπούμε σε θέσεις μάχης λοιπόν. Να δώσουμε μέχρι τέλους τη μάχη των εθνικών εκλογών, αλλά και να οικοδομήσουμε τις πλατιές κοινωνικές αντιστάσεις που απαιτούνται. Γιατί η αλλαγή με τον λαϊκό παράγοντα απόντα είναι αδύνατη.

Στην κατεύθυνση αυτή θα κινηθούν οι δυνάμεις της Νεολαίας ΣΥΡΙΖΑ το επόμενο διάστημα. Εκκινώντας από τα πανεπιστήμια, τον μαζικότερο χώρο της νεολαίας. Με ένα νέο πλατύ κάλεσμα συμπόρευσης σε κάθε φοιτητή και φοιτήτρια, που αντιλαμβάνονται τα αδιέξοδα των σημερινών πολιτικών και επιδιώκουν την ανατροπή τους. Που επιθυμούν ένα διαφορετικό πανεπιστήμιο, δημοκρατικό και δημόσιο, με επαρκείς υποδομές και φοιτητική μέριμνα. Και αυτό απαιτεί ένα αναβαθμισμένο φοιτητικό κίνημα, με νέες δομές και διαδικασίες. Απαιτεί να νοηματοδοτηθεί εκ νέου ο φοιτητικός συνδικαλισμός που διέρχεται κρίση, και αυτό ξεκινά από τα δικά μας σχήματα. Για όλα αυτά, προχωράμε σε κάλεσμα συγκρότησης ενός νέου μεγάλου συνδικαλιστικού φορέα, με ανοιχτές και συμμετοχικές διαδικασίες, για να δώσουμε όλοι μαζί τις μεγάλες μάχες του επόμενου διαστήματος.

Τέλος, είναι σημαντικό να εμβαθύνουμε τη δουλειά μας στις γειτονιές, με ορίζοντα τις ερχόμενες αυτοδιοικητικές εκλογές. Να συμβάλουμε στη συγκρότηση μετώπων αντίστασης και νίκης, με τους νέους ανθρώπους μπροστά, αλλά και με προγραμματικό πλαίσιο που θα απαντά στις ανάγκες τους.

* Ο Κωνσταντίνος Βλαχάκης είναι γραμματέας του Κεντρικού Συμβουλίου της Νεολαίας ΣΥΡΙΖΑ.

Η ΑΥΓΗ