Μια προσωπική αναφορά του Δημήτρη Βίτσα για δημιουργία πολιτικού χώρου της ριζοσπαστικής Αριστεράς, στον οποίο «το ΜέΡΑ 25 νομίζουμε ότι χωράει…», προκάλεσε την, ίσως υπερβολική, αντίδραση του νέου εκπροσώπου του ΜέΡΑ25, Κλέωνα Γρηγοριάδη: «Το ότι κάποιοι συνειδητοποίησαν πολιτικά αδιέξοδα και αποχωρούν σήμερα από τα μνημονιακά κόμματα, επιχειρώντας να συγκρατήσουν δυνάμεις, δεν τους δίνει το δικαίωμα να εμπλέκουν το ΜέΡΑ25 στη συζήτηση. Έχουμε αποδείξει ότι εμείς τη συζήτηση για την Αριστερά την κάνουμε με πολιτικούς όρους και όχι εργαλειακά».
Είναι προφανές ότι η κρίση ηγεσίας και πολιτικής που βρίσκεται σε εξέλιξη στον ΣΥΡΙΖΑ έχει θέσει την ευρύτερη Αριστερά σε εγρήγορση, καθώς η αποδέσμευση δυνάμεων από το, προς το παρόν τουλάχιστον, κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης μπορεί να διαμορφώσει νέες ισορροπίες στον χώρο της ριζοσπαστικής Αριστεράς.
Στο πλαίσιο αυτό, και με αφορμή τις αναφορές Βίτσα, το ΜέΡΑ25 επιχειρεί να οριοθετήσει τις εξελίξεις, δημοσιοποιώντας τα «10 Σημεία Διαλόγου» για την αναγέννηση της Αριστεράς. «Ο διάλογος αυτός απαιτεί αρχές που αντανακλούν την πραγματική συγκυρία, η οποία απειλεί την πλειοψηφία των πολιτών με εντεινόμενη εκμετάλλευση, λεηλασία και περιθωριοποίηση. Συνεπώς, ο Διάλογος για την Αριστερά δεν μπορεί να είναι ούτε θεωρητικός, ούτε προσωποκεντρικός. Εμείς είμαστε εδώ και μιλάμε πολιτικά με όσες και όσους αγωνιούν για τη βιωσιμότητα αυτού του λαού. Η πρόσκληση είναι ανοιχτή και διαρκής. Όποιος/α έχει τη διάθεση να συζητήσει τα παρακάτω δέκα σημεία είναι ισότιμα ευπρόσδεκτος», δηλώνουν από το ΜέΡΑ25. Τα σημεία αυτά έχουν ως εξής:
1. Φόροι και ακρίβεια: Ριζοσπαστικές αλλαγές του ταξικού φορολογικού συστήματος και της ολιγοπωλιακής διαδικασίας τιμολόγησης των βασικών αγαθών αξιοπρεπούς διαβίωσης, προς όφελος των χαμηλότερων οικονομικών στρωμάτων.
2. Ενέργεια: Άμεση Κατάργηση Χρηματιστηρίου Ενέργειας Αντικατάσταση όλων των ψευτο-αγορών ενέργειας με δημόσιο ενιαίο κοινωνικοποιημένο (ριζικά αποκεντρωμένο) σύστημα παραγωγής και διανομής πράσινης ενέργειας.
3. Περιβάλλον και Εξορύξεις: Απαγόρευση κάθε εξόρυξης. Έμπρακτη στήριξη κινημάτων υπεράσπισης του φυσικού περιβάλλοντος (ιδιαιτέρως των προστατευόμενων περιοχών) και προστασίας του δημόσιου χώρου σε όλη την Ελλάδα. Καμία νέα ανεμογεννήτρια στην ξηρά.
4. Εργασιακή Δημοκρατία: Επαναφορά 13ου και 14ου μισθού και αυτόματης τιμαριθμικής αναπροσαρμογής. Συλλογικές διαπραγματεύσεις/συμβάσεις παντού με στόχο τη γοργή μετάβαση στα συνεταιριστικά εταιρικά σχήματα νέου τύπου.
5. Στέγη: Άμεση κατάργηση του «Ηρακλή», σύσταση δημόσιου φορέα κόκκινων δανείων. Οργανισμός Κοινωνικής Στέγης που θα παρέχει, με συμβολικό ενοίκιο, άρτιες, ανθρώπινες και οικολογικά δομημένες κοινωνικές κατοικίες.
6. Δημόσια Υγεία και Παιδεία: Κοινωνικός σχεδιασμός και διοίκηση της δημόσιας Παιδείας και Υγείας. Άμεσα οι αναγκαίες, μόνιμες προσλήψεις έξω από μνημονιακούς περιορισμούς.
7. Δημόσια ενημέρωση: Ομοίως, κοινωνικός σχεδιασμός και διοίκηση στα δημόσια Μέσα Ενημέρωσης. Θεσμική θωράκιση ανεξάρτητων αρχών για τον έλεγχο της ποιότητας και της ισότητας στην ενημέρωση. Θωράκιση της ανεξαρτησίας των δημοσιογράφων.
8. Ανάκτηση δημοκρατικής κυριαρχίας: ΑΑΔΕ, ΕΛΣΤΑΤ, Υπερταμείο, ΤΧΣ κοινωνικοποιούνται.
9. Δημόσιο, αποκεντρωμένο σύστημα πληρωμών και δανεισμού: Τέλος στο μονοπώλιο των τραπεζιτών με νέο Δημόσιο Σύστημα Δωρεάν Ψηφιακών Συναλλαγών και νέα Δημόσια Αγροτική–Αναπτυξιακή Τράπεζα.
10. Ανεξάρτητη αδέσμευτη εξωτερική πολιτική: Κατάργηση ορμητηρίων ξένων στρατών από την ελληνική επικράτεια. Απεγκλωβισμός Ελλάδας και Ευρώπης από το ΝΑΤΟ. Απόσυρση από τον Μιλιταριστικό – Εξορυκτικό Άξονα Ισραήλ – Κύπρου – Αιγύπτου –Εμιράτων. Ειρηνευτικός ρόλος στην ευρύτερη περιοχή της Ελλάδας και της Ευρώπης.
Ενόψει και των διαδικασιών ανασυγκρότησης του ΜέΡΑ25, ο συντονιστής της Κ.Ε., Κώστας Ντάσκας, απάντησε στις ερωτήσεις της «Εποχής»:
Τη συνέντευξη πήρε ο Μαρίνος Μουζακίτης
Ποια η κατάσταση στο κόμμα και την Αριστερά μετά τις εκλογικές αναμετρήσεις (εθνικές και αυτοδιοικητικές); Δεχτήκατε μεγάλη πίεση. Υπάρχει το ΜέΡΑ25;
Όπως έχουμε ξαναπεί, το αποτέλεσμα των εθνικών εκλογών ήταν μια ξεκάθαρη ήττα της Αριστεράς. Ή τουλάχιστον αυτού που ο κόσμος αναγνωρίζει ως Αριστερά. Μπορεί για εμάς ο ΣΥΡΙΖΑ να ήταν, ήδη από το ‘15, ένα μη αριστερό κόμμα (με πολλά αριστερά μέλη και υποστηρικτές μεν, με κεντροδεξιές πολιτικές δε). Για τον κόσμο, όμως, ήταν ο κύριος εκφραστής της Αριστεράς στη χώρα τα τελευταία χρόνια. Άρα η αποδοκιμασία που δέχτηκε είναι λογικό να συμπαρασύρει και δυνάμεις που δεν συμμετείχαν στη μνημονιακή διακυβέρνηση, όπως εμείς. Δεν θα μείνω όμως εκεί. Σε ένα μιντιακό τοπίο τόσο αρνητικό για εμάς, η επικοινωνία και η οργάνωσή μας θα έπρεπε να είναι τέτοιες που να ξεπεράσουν το μιντιακό σαμποτάζ, πράγμα που δεν καταφέραμε δυστυχώς. Εκεί εστιάζουμε την εσωτερική μας ανασυγκρότηση, η οποία έχει ξεκινήσει και υλοποιείται. Οι δημοτικές εκλογές ήταν κι αυτές δύσκολες, αλλά υπήρξαν σποραδικά περιπτώσεις που κάνουν κάθε αριστερό/η να αναθαρρεί, όπως η επίδοση της Πόλης Ανάποδα στη Θεσσαλονίκη. Η «συνταγή» τους, που αξίζει να επισημάνουμε, ήταν η ενότητα χωρίς πολιτικές εκπτώσεις και η μαζική συμμετοχή. Γενικά, όμως, όλες οι εκλογικές αναμετρήσεις έδειξαν ότι η Αριστερά έχει πολλή και επίμονη δουλειά μπροστά της για να βελτιώσει την εκλογική της επιρροή. Το καλό είναι ότι τα περισσότερα μέλη μας δεν έχουν απογοητευτεί, αλλά έχουν πεισμώσει και συμμετέχουν περισσότερο από πριν, γιατί θέλουν η φωνή μας να συνεχίσει να ακούγεται.
Θα συνεχίσει η συνεργασία με τη ΛΑΕ;
Η συνεργασία μας άφησε τη θετική παρακαταθήκη ότι ο χώρος της ριζοσπαστικής Αριστεράς μπορεί να πετυχαίνει την ενότητα με αλληλοσεβασμό. Η συνεργασία αυτή τεχνικά έχει λήξει –και επίσης οργανωτικά διατηρούμε την αυτοτέλειά μας. Όμως, όπως είχαμε πει εξαρχής, και όπως επιβεβαίωσαν και οι εκλογές, η συνεργασία για την Αριστερά είναι μονόδρομος, οπότε επιζητάμε καταρχήν αξιωματικά τη συνέχιση και τη διεύρυνσή της. Έχουμε λόγους να αισιοδοξούμε, γιατί ήδη από τον Ιούνιο υπήρξαν πολλοί/ες του αγωνιστικού χώρου με τους οποίους προσεγγίσαμε και αυτή η προσέγγιση σταθεροποιείται, αλλά και γιατί δίνουμε συνεχώς εγγυήσεις ενότητας, με αποκορύφωμα τις αυτοδιοικητικές εκλογές όπου στηρίξαμε, άνευ όρων κομματικής εκπροσώπησης, τα αγωνιστικά σχήματα. Στο κίνημα επίσης είναι αυτονόητη η συνεργασία, άρα υπάρχουν ευνοϊκοί όροι ώστε στις επόμενες εκλογές να προκύψει ξανά συνεργασία και σε μεγαλύτερο βαθμό και εύρος, μέσα από ανοιχτή ειλικρινή συζήτηση, την οποία ήδη έχουμε ξεκινήσει στο aristera.eu.
Ποια θα είναι η διαδικασία για την ανασυγκρότησή σας; Θα παίξει κάποιο ρόλο σε αυτή το aristera.eu που ανέφερες; Πόσο επηρεάζουν οι εξελίξεις στον ΣΥΡΙΖΑ τη διεύρυνση που περιέγραψες;
Το Συνέδριό μας, στις 7, 8, 9 Δεκέμβρη είναι ένα ορόσημο για την ανασυγκρότησή μας. Ήδη έχουν ξεκινήσει οι προσυνεδριακές και είναι άκρως πολιτικές, εν αντιθέσει με τις εσωτερικές διαδικασίες στον ΣΥΡΙΖΑ, που επειδή ήταν εστιασμένες σε μια διαμάχη προσώπων, έκαναν περαιτέρω ζημιά στην Αριστερά. Αυτές τις διαμάχες θέλουμε να τις κάνουμε στην άκρη και να εστιάσουμε στη διαλεκτική γύρω από τις θέσεις και τη στρατηγική δράσης. Αυτό φιλοδοξεί να κάνει το aristera.eu. Να είναι ένας χώρος διαλόγου, ευρύτερος από το ΜέΡΑ25, όπου δεν θα συζητάμε προσχηματικά με το βλέμμα στις καρέκλες, αλλά πάνω σε συγκεκριμένα πεδία, όπως τα κοινά αγαθά (νερό, ενέργεια, παιδεία κλπ), ο πόλεμος και η μετανάστευση, η ταξική πάλη, το περιβάλλον, η ποιότητα της δημοκρατίας κλπ. Αλλά δεν θα μείνουμε στη διαδικτυακή επικοινωνία.
Οι ευρωεκλογές είναι προφανώς ο επόμενος μεγάλος στόχος σας. Πώς τον προσεγγίζετε;
Θέλουμε δεν θέλουμε, είμαστε κομμάτι της Ευρώπης. Όπως το ελληνικό κατεστημένο δυναστεύει και τις ζωές όσων δεν συμμετέχουν στις εκλογές και τις ζωές όσων δεν το αναγνωρίζουν καν, έτσι και το ευρωπαϊκό κατεστημένο μας επηρεάζει, άρα έχει νόημα η παρέμβαση στους ευρωπαϊκούς θεσμούς, ειδικά για ένα διεθνικό κόμμα σαν εμάς. Θα κατέβουμε στις ευρωεκλογές με σκοπό να υπάρχει ενισχυμένη πανευρωπαϊκά η φωνή που μιλά για την ειρήνη ενάντια στον πόλεμο, για το περιβάλλον ενάντια στο πράσινο ξέπλυμα, για τα εργασιακά δικαιώματα ενάντια στην ελαστικοποίησή τους.
Μαρίνος Μουζακίτης