Macro

Κώστας Καναβούρης: Να τελειώνουμε

Να τελειώνουμε μαζί τους. Είναι πια κάτι παραπάνω από επιτακτική ανάγκη. Όσο το τοπίο ξεκαθαρίζει και φωτίζεται το σκοτεινό κάδρο μιας πελώριας επιχείρησης καταστροφής της Δημοκρατίας μας και ιδιωτικής ενθυλάκωσης κάθε μορφής πλούτου που αυτή παράγει, τόσο η ανάγκη γίνεται κραυγαλέα: να τελειώνουμε μαζί τους. Αυτή η κυβέρνηση πρέπει να πέσει. Να πέσει όχι από το βάρος των σκανδάλων, αλλά από το βάρος ενός καθολικού ανομήματος που λέγεται λειτουργία του επιτελικού κράτους, δηλαδή λειτουργία ενός τεράστιου μηχανισμού κλοπής, υπό την ευθύνη, τη γνώση και τις εντολές του Κυριάκου Μητσοτάκη. Και τη συνενοχή, φυσικά, ενός στενού, λιγότερο στενού, ευρύτερου, ακόμα και ευρύτατου κύκλου προσώπων, με όνομα, επίθετο, διευθύνσεις, στο προσκήνιο ή στο παρασκήνιο, που γνώριζαν, συναινούσαν, πρότειναν, εκτελούσαν, βελτίωναν, διαστρέβλωναν, προωθούσαν (μια λειτουργία η οποία δεν έχει σταματήσει, για να μην ξεχνιόμαστε) και άρπαζαν ό,τι προλάβουν από την περιουσία μιας έντρομης κα παραζαλισμένης Δημοκρατίας, την οποία όλος αυτός ο χυδαίος εσμός οδηγούσε και οδηγεί χωρίς τον παραμικρό ενδοιασμό στον αφανισμό. Στον απορφανισμό από κάθε θεσμό, κάθε ιδέα, κάθε δικαιωματικό χώρο, που κατακτήθηκαν με κόπο, με αίμα και με θυσίες ενός ολόκληρου λαού σε μια πορεία πολλών δεκαετιών.
 
Να τελειώνουμε μαζί τους. Να τελειώνουμε μ’ αυτήν την ντροπή που προσβάλλει όλους και όλες. Ο τόπος ή θα ανασάνει από τη δηλητηριώδη μπόχα του βίου και της πολιτείας τους ή θα πεθάνει από ασφυξία. Πρέπει να πέσουν. Τώρα. Τώρα που λιώνει το σιδηρούν προσωπείο, το σιδηρούν παραπέτασμα που προσπάθησαν να τοποθετήσουν μπροστά από τις υποκλοπές και τις παρακολουθήσεις, και φαίνεται το καταπέτασμα της ακόρεστης αδηφαγίας τους. Η άγρια πείνα των ματιών τους που τρώει τα δικά μας σωθικά.
 
Δεν έφταναν οι μέχρι τώρα αποκαλύψεις, ήρθε και ο ιστότοπος insidestory.gr για να φωτίσει κι άλλο τον ορμητικό βόρβορο: από την ΕΥΠ αγοράστηκε το Predator κρυμμένο σε σύμβαση «παραλλαγής», σε χώρο της ΕΥΠ τοποθετήθηκε (στο δυσώδες και δυσοίωνο ΚΕΤΥΑΚ, δηλαδή στην ιδιωτική ΕΥΠ του Μητσοτάκη) και λειτουργεί από το 2020. Πάει περίπατο επομένως η «γραμμή Μαζινό» των τελευταίων οχυρωμένων υπερασπιστών πίσω από τα κάγκελα του Μαξίμου ότι ο αρχηγός είναι αθώα περιστερά. Ο στρατηγός Πετέν είναι γυμνός.
 
Όμως ο μπαξές έχει κι άλλα δηλητηριώδη άνθη που κάνουν το «παιχνίδι» πολύ βαρύ και πολύ επικίνδυνο, όπως επικίνδυνα είναι όλα τα «παιχνίδια» με όπλα. Σύμφωνα με τον ιστότοπο newsbreak.gr, μόνο τυχαία δεν είναι η παρακολούθηση γυναίκας από το περιβάλλον του Μαξίμου της οποίας ο ξάδελφος «υπηρετεί» στο γαλλικό Προεδρικό Μέγαρο, στο Ελιζέ. Λαμβάνοντας υπόψη ότι η εξοπλιστική συμφωνία με τη Γαλλία ύψους 10 δισ. έγινε με τη μέθοδο άψε-σβήσε μεταξύ Μακρόν και Μητσοτάκη, με παράκαμψη πάντων και πασών προσώπων, διαδικασιών και θεσμών, λαμβάνοντας επίσης υπόψη την παρακολούθηση του αντιναυάρχου Άρη Αλεξόπουλου, γενικού διευθυντή της Γενικής Διεύθυνσης Αμυντικών Εξοπλισμών, αλλά και τις παρακολουθήσεις άλλων αρμόδιων τον καιρό που «έκλεινε» το ντιλ χωρίς να ωφεληθεί η Ελληνική Αμυντική Βιομηχανία έστω με την «τοποθέτηση μιας βίδας», όπως προσφυώς γράφτηκε, τόσο καταλαβαίνουμε πού πάει το πράγμα. Και ότι αυτά περί «ανασφάλειας» και «συγκεντρωτισμού» και άλλων παρόμοιων είναι σταγόνα στον ωκεανό του βόρβορου μπροστά στους απώτερους σκοπούς και στους στόχους του Predator. Είναι πολλά τα λεφτά…
 
Τα λεφτά που έρχονται να προστεθούν στα 7,5 δισ. των απευθείας αναθέσεων, στα «κομμένα» δισ. από κάθε θεσμό του κοινωνικού κράτους για να πάνε στο άπατο βαρέλι της νεοφιλελεύθερης αριστείας. Βέβαια, στήθηκε και το «γνωστό» κακόηχο πανηγυράκι για «προδότες» και «πατριώτες» με αφορμή την επίσκεψη του Αλέξη Τσίπρα στον Γάλλο πρέσβη, αλλά σε κανένα δίωρο, ελλείψει κοινού, οι τσιρλίντερ της λίστας Πέτσα μάζεψαν τα πον-πον και αποσύρθηκαν λυπημένες.
 
Βέβαια, είχαμε και την παραληρηματική έως γελοιότητας ομιλία του Κ. Μητσοτάκη στη Πολιτική Επιτροπή της Ν.Δ., στο περιθώριο της (άψογα προετοιμασμένης και με βαριά ατζέντα) συνάντησής του με τη Βάνα Μπάρμπα, όπου «βρήκαν λύσεις για τα θέματα που αφορούν την πατρίδα μας», όπως δήλωσε η ίδια… και ησυχάσαμε.
 
Είμαστε πλέον σίγουροι. Να τελειώνουμε μαζί τους. Τώρα.

Κώστας Καναβούρης