Στη σκιά ανακριβών δηλώσεων, επικοινωνιακών τρικ και βαρύγδουπων κατηγοριών για ατολμία και απραξία, η κυβέρνηση αυτή έχει μάθει να απαντά με πράξεις και νομοθετικές πρωτοβουλίες. Τα ίδια τα γεγονότα και οι αριθμοί αποτελούν αδιάψευστο μάρτυρα της συνεχούς προσπάθειας που καταβάλλεται για να σταθεί η χώρα μας στα πόδια της και να σηκώσουν οι Έλληνες ξανά περήφανα το κεφάλι. Παρά τις πιέσεις που δέχεται, η κυβέρνηση με αργά αλλά σταθερά βήματα κάνει τα λόγια πράξεις, προασπίζοντας το συμφέρον της ελληνικής κοινωνίας και συμπορεύεται μ’ αυτήν στον δύσκολο αλλά σίγουρο δρόμο της εξόδου από την κρίση.
Στην προσπάθεια αυτή για την αντιμετώπιση της οικονομικής κρίσης και την παραγωγική ανασυγκρότηση της χώρα μας, σημαντικό παράγοντα αποτελεί και η προώθηση της έννοιας της Κοινωνικής Οικονομίας στην οικονομική και επιχειρηματική ζωή του τόπου.
Η κοινωνική οικονομία εισάγει ουσιαστικά έναν νέο τρόπο επιχειρηματικότητας και δραστηριοποίησης, ο οποίος στηρίζεται στη συνεργατικότητα, την ισότητα και την ισοτιμία των μελών, με βασικό στόχο, όχι την κερδοφορία, αλλά τον βιοπορισμό και την προσφορά στο κοινωνικό σύνολο. Στη βασική λειτουργία της, οι εργαζόμενοι και τα μέλη μιας τέτοιας επιχείρησης, λειτουργούν δημοκρατικά και κάθε μέλος έχει μία ψήφο σε όλες τις αποφάσεις που λαμβάνονται.
Η έννοια της αλληλεγγύης μέσα στην Κοινωνική και Αλληλέγγυα Οικονομία εντοπίζεται τόσο στη σχέση μεταξύ των εργαζομένων και των μελών όσο και στην αλληλεπίδραση των συνεταιριστικών επιχειρήσεων με την τοπική κοινωνία, καθώς, ως επί το πλείστον, οι επιχειρήσεις της Κοινωνικής και Αλληλέγγυας Οικονομίας δραστηριοποιούνται τοπικά, καλύπτοντας ανάγκες και δίνοντας πρόσβαση σε ένα πολύ μεγάλο ποσοστό συνανθρώπων μας, σε υπηρεσίες και προϊόντα, που δεν καλύπτει ήδη ο ιδιωτικός ή ο δημόσιος τομέας.
Κι ενώ στην υπόλοιπη Ευρώπη η Κοινωνική Οικονομία καλύπτει το 10% του ΑΕΠ, το αντίστοιχο ποσοστό στην Ελλάδα φτάνει μόλις στο 1,8%! Ποσοστό που από μόνο του καταδεικνύει με τον καλύτερο τρόπο όχι μόνο τα περιθώρια αλλά και τις δυνατότητες ανάπτυξης της χώρας μας, οι οποίες μέχρι σήμερα παρέμεναν αδρανείς και ανεκμετάλλευτες.
Και εμείς αποφασίσαμε αυτό τον ανεκμετάλλευτο χώρο της οικονομίας να τον καλύψουμε. Με τον Ν. 4430/2016 εισαγάγαμε το θεσμικό πλαίσιο για την ανάδειξη αυτής της μορφής επιχειρηματικότητας, χωρίς τις κρατικές στρεβλώσεις και την επιθετική κερδοφορία με οποιαδήποτε τίμημα.
Κι ενώ μέχρι σήμερα η δραστηριότητα της Κοινωνικής Οικονομίας ήταν προνοιακού χαρακτήρα, με τον νέο νόμο για πρώτη φορά προβλέπονται ως φορείς Κοινωνικής Οικονομίας οι συνεταιρισμοί εργαζομένων, όπως επίσης και οι αγροτικοί συνεταιρισμοί. Προσφέρεται πλέον γόνιμο έδαφος για την προσπάθεια επαναλειτουργίας ανενεργών επιχειρήσεων και δίνεται η δυνατότητα συμμετοχής της ΚΑΛΟ και στους τρεις τομείς της οικονομίας χωρίς υψηλό κόστος, μέσω εγχειρημάτων προώθησης των προϊόντων (ηλεκτρονικές πλατφόρμες, ηλεκτρονικό εμπόριο).
Ειδικότερα στον νομό της Μαγνησίας, οι προοπτικές αυτού του είδους του κοινωνικού επιχειρείν είναι ευρύτατες. Η ανάπτυξη του αγροτοδιατροφικού τομέα της περιοχής μας, μπορεί να συνδυαστεί με τη διαρκώς αυξανόμενη τουριστική επισκεψιμότητα, ώστε να διαμορφωθούν συνεταιριστικά πρότυπα που να δραστηριοποιούνται στον χώρο του αγροτικού τουρισμού και των εναλλακτικών μορφών τουρισμού γενικότερα. Επίσης, η σύνδεση της αγροτικής παραγωγής της περιοχής με τις νέες αγορές μπορεί να ενισχυθεί μέσω των συνεταιριστικών επιχειρήσεων, με τη συνδρομή των νέων μορφών τεχνολογίας.
Πέρα από τη διαμόρφωση του ευρύτερου πλαισίου δραστηριοποίησης, με το νέο σχήμα της Κοινωνικής Οικονομίας δίνεται η δυνατότητα σε ανθρώπους που είναι εκτός παραγωγικής διαδικασίας ή πλήττονται από την απορρύθμιση των εργασιακών σχέσεων, σε εργαζόμενους επιχειρήσεων που τις έχουν εγκαταλείψει οι ιδιοκτήτες τους, σε μικροεπιχειρηματίες που αντιμετωπίζουν το φάσμα της χρεοκοπίας καθώς και σε νέους με πολλά προσόντα και υψηλή εξειδίκευση να εργαστούν σε αξιοπρεπώς αμειβόμενες θέσεις, στη βάση ενός διαφορετικού μοντέλου εργασίας, προάγοντας το συλλογικό επιχειρείν και τη δημιουργικότητα.
Προστιθέμενη αξία του νέου αυτού πλαισίου επιχειρείν είναι και το φορολογικό κίνητρο που προβλέπεται για όλους όσοι επιδίδονται σε εγχειρήματα συνεργατικής οικονομίας. Συγκεκριμένα, προβλέπεται αφορολόγητο στο ποσοστό των κερδών που επιστρέφουν στους εργαζομένους για αναβάθμιση μισθών, ενώ επιπλέον για τις νέες ΚΟΙΝΣΕΠ και συνεταιρισμούς εργαζομένων υπάρχει απαλλαγή καταβολής του τέλους επιτηδεύματος για τα 5 πρώτα χρόνια της λειτουργίας τους.
Χαρακτηριστικό είναι επίσης πως οι Φορείς Κοινωνικής και Αλληλέγγυας Οικονομίας που ασκούν επιχειρηματική δραστηριότητα μπορούν να εντάσσονται σε προγράμματα στήριξης της επιχειρηματικότητας και σε προγράμματα του Οργανισμού Απασχόλησης Εργατικού Δυναμικού (ΟΑΕΔ) για τη στήριξη της εργασίας. Ενώ οι δήμοι και οι Περιφέρειες καθώς και τα ΝΠΔΔ έχουν τη δυνατότητα να παραχωρούν τη χρήση κινητής και ακίνητης περιουσίας τους σε Φορείς Κοινωνικής και Αλληλέγγυας Οικονομίας για την ενίσχυση δραστηριοτήτων συλλογικής και κοινωνικής ωφέλειας μέσα από ανοιχτές και διαφανείς διαδικασίες.
Η άμεση κοινωνική ανταπόκριση στο νέο αυτό μοντέλο της οικονομίας φαίνεται από το γεγονός ότι ήδη κατατέθηκαν 250 αιτήσεις για τον νέο τύπο των συνεταιριστικών επιχειρήσεων.
Η κυβέρνηση δεν έμεινε μόνο στην ψήφιση του νόμου για την ενίσχυση της Κοινωνικής και Αλληλέγγυας Οικονομίας αλλά, αντίθετα, προχώρησε σε βήματα που δηλώνουν έμπρακτα την πολιτική πρόθεση, η Κοινωνική Οικονομία να εδραιωθεί ως μορφή επιχειρείν στην αγορά εργασίας.
Έτσι, σύμφωνα και με τις πρόσφατες δηλώσεις του ίδιου του πρωθυπουργού:
* Ιδρύθηκε η Ειδική Γραμματεία ΚΑΛΟ, όπου για πρώτη φορά χαρτογραφήθηκε το πεδίο της Κοινωνικής Οικονομίας και προσφέρει χρηματοδότηση, ασφαλιστικά και φορολογικά κίνητρα για την ίδρυση επιχειρήσεων ΚΑΛΟ.
* Τον Οκτώβριο του 2017, ενεργοποιείται το Ταμείο Κοινωνικής Οικονομίας, με αρχικό κεφάλαιο 25 εκατ. ευρώ. Στόχος η υποστήριξη των φορέων ΚΑΛΟ που αποκλείονται από τον τραπεζικό δανεισμό με την παροχή μικροδανείων, εγγυήσεων μεγαλύτερων δανείων, εγγυητικές επιστολές κ.λπ.
* Παράλληλα, την ίδια περίοδο, ενεργοποιείται δράση επιχορήγησης προϋπολογισμού 25 εκατ. ευρώ αποκλειστικά για φορείς/επιχειρήσεις ΚΑΛΟ (μισθολογικό και μη μισθολογικό κόστος, λειτουργικά έξοδα, δαπάνες εξοπλισμού). Επιπλέον, οι επιχειρήσεις ΚΑΛΟ θα έχουν τη δυνατότητα ένταξης σε όλα τα προγράμματα ΕΣΠΑ και τα προγράμματα απασχόλησης του ΟΑΕΔ.
Μέχρι το τέλος του έτους θα λειτουργούν περισσότερα από 100 Κέντρα Πληροφόρησης και Στήριξης των κοινωνικών συνεταιριστικών εγχειρημάτων σε ολόκληρη τη χώρα.
Στον αντίποδα της πολιτικής των προηγούμενων κυβερνήσεων, η κυβέρνηση δίνει άλλο ένα στίγμα της πολιτικής της στη γενικότερη προσπάθεια οικονομικής ανάκαμψης, μέσω ενός διαφορετικού κοινωνικο-οικονομικού μοντέλου παραγωγής που προάγει την καινοτομία, τη συνεργασία και την ισότητα.
Κάθε βήμα προς την πρόοδο και την ανάπτυξη, αποτελεί άλλη μία απόδειξη ότι η κυβέρνηση που εμπιστεύτηκε ο ελληνικός λαός δεν είναι μόνο λόγια. Μια απόδειξη πως σε κάθε νομοθετική της πρωτοβουλία αγωνίζεται για μια πολιτική στην υπηρεσία της κοινωνίας.
Ο Αλέξανδρος Μεϊκόπουλος είναι βουλευτής Μαγνησίας του ΣΥΡΙΖΑ
Πηγή: Η Αυγή