Συνεντεύξεις

Κατερίνα Νοτοπούλου: Με βάση την απλή αναλογική θα συνεργαστώ με όλους που θέλουν ο δήμος Θεσσαλονίκης να προχωρήσει

Ποια είναι τα βασικά προβλήματα της πόλης και πώς σκοπεύετε να τα λύσετε;

Δεν υποτιμούμε κανένα πρόβλημα που αντιμετωπίζει η λειτουργία της πόλης και για το κάθε ένα από αυτά επεξεργαζόμαστε λύσεις. Ξέρουμε ότι η διοίκηση του δήμου δεν έχει καμία σχέση με τη… μαγεία και ότι θα χρειαστεί πάρα πολύ δουλειά ώστε να αλλάξει η εικόνα με την καθαριότητα της πόλης και η Θεσσαλονίκη να γίνει πρώτη σε ποσοστά ανακύκλωσης και κομποστοποίησης απορριμμάτων. Ξέρουμε ότι το δημόσιο χώρο και κυρίως τους χώρους πρασίνου ούτε τους υπερασπίζεσαι ούτε τους επεκτείνεις με τα λόγια. Θέλει σχέδιο και επιμονή για να τα καταφέρεις. Ξέρουμε ότι οι ελλείψεις σε σχολικές υποδομές και σε δομές κοινωνικής πολιτικής και αλληλεγγύης δεν θα καλυφθούν αν χτυπάμε φιλικά τον κόσμο στην πλάτη. Πρέπει να βρεθούν χώροι και χρηματοδοτικά εργαλεία. Αλλά το βασικό πρόβλημα, ο κίνδυνος μάλλον περισσότερο, είναι η επιστροφή της Θεσσαλονίκης σε μία εποχή που έσβησε τις ελπίδες και τις προοπτικές αυτής της πόλης και των ανθρώπων της. Και θα φροντίσουμε με όλες τις δυνάμεις μας αυτό να μην συμβεί.

Ο κ. Ταχιάος σας έχει κατηγορήσει πως τάζετε «επιχορηγήσεις και ρουσφετάκια» βασιζόμενος σε δημοσιεύματα κάποιων ΜΜΕ. Τι απαντάτε;

Η απάντηση μου είναι: «Φάρος του Κόσμου». Είναι μία ΜΚΟ που δραστηριοποιείται στο Δεντροπόταμο της Θεσσαλονίκης υπό τη φροντίδα της Μητρόπολης Νεαπόλεως και Σταυρουπόλεως και με πρωτεργάτη τον πατέρα  Αθηναγόρα Λουκατάρη. Τη δομή αυτή την επισκέφτηκε πρόσφατα ο Κυριάκος Μητσοτάκης συνοδευόμενος από τον υποψήφιο του για το δήμο Θεσσαλονίκης. Και οι δύο κατάλαβαν το πόσο σημαντική δουλειά γίνεται στον «Φάρο του Κόσμου». Κι όμως, σύμφωνα με τον κ. Ταχιάο και ο «Φάρος του Κόσμου» και δεκάδες άλλες δομές και οργανώσεις με σημαντική κοινωνική προσφορά είναι προεκλογικοί μου… πελάτες. Ξέρετε γιατί; Γιατί μέσα από απόλυτα διαφανείς διαδικασίες ενισχύθηκαν οικονομικά από το πρόγραμμα «Στηρίζω» του υπουργείου Εσωτερικών. Όταν οι πρώην ΥΜΑΘ μοίραζαν εκατομμύρια σε ημέτερους. Είμαι η ΥΜΑΘ που τα έκοψα αυτά. Από εκεί και πέρα το να με κατηγορεί για ρουσφέτια πρώην αντιδήμαρχος του Παπαγεωργόπουλου νομίζω πως είναι κάτι που συγκρούεται με την κοινή λογική.

Με βάση την απλή αναλογική, μετεκλογικά θα αναγκαστείτε να προχωρήσετε σε συνεργασίες με τωρινούς πολιτικούς σας αντιπάλους. Πόσο εύκολο και εφικτό είναι αυτό;

Με βάση την απλή αναλογική θα συνεργαστώ με όλους που θέλουν ο δήμος Θεσσαλονίκης να προχωρήσει, με όλους που θέλουν να μην επιστρέψουμε στην εποχή της υπεξαίρεσης, της αδιαφάνειας και της διαφθοράς στη διοίκηση του δήμου. Θα συνεργαστούμε και θα προχωρήσουμε με όλους που θέλουν τη Θεσσαλονίκη ανοιχτή πόλη, ανοιχτό σύνορο πολιτισμού, σταυροδρόμι και σημείο συνάντησης νέων ανθρώπων από ολόκληρη την Ευρώπη και όχι μόνο. Η πόλη θα προχωρήσει μέσα από τη συνέργεια όλων των δυνάμεων που θέλουν να λύσουν προβλήματα και δεν βλέπουν την εμπλοκή τους στην τοπική αυτοδιοίκηση ως ένα όχημα ανούσιου παραγοντισμού ή ακόμα χειρότερα ως ένα εργαλείο για την εξυπηρέτηση ιδιοτελών συμφερόντων. Το αν αυτό είναι εύκολο και εφικτό το έχω αποδείξει μέσα από την καλή συνεργασία  -και τα αποτελέσματα που αυτή έφερε – με… πολιτικούς μου αντιπάλους τόσο στο γραφείο του πρωθυπουργού στη Θεσσαλονίκη όσο και ως υφυπουργός Εσωτερικών για τη Μακεδονία και τη Θράκη.

Διαβάζετε τις δημοσκοπήσεις; Τις λαμβάνετε  υπόψιν; 

Ζούμε τα τελευταία χρόνια σε μία περίοδο έντονης αμφισβήτησης των αποτελεσμάτων των μετρήσεων της κοινής γνώμης. Υπάρχει μία καχυποψία για το αν είναι… φωτογραφίες της πολιτικής στιγμής ή εργαλεία χειραγώγησης της κοινής γνώμης και της ψήφου των πολιτών. Μαθαίνω πως άλλοι υποψήφιοι πληρώνουν για δημοσκοπήσεις που να τους δείχνουν στο δεύτερο γύρο και άλλοι πληρώνουν ώστε αυτές οι δημοσκοπήσεις να μην δημοσιευτούν! Σε κάθε περίπτωση διαβάζω τις δημοσκοπήσεις και αυτό που μένει κυρίως είναι το πως ιεραρχούν οι πολίτες τα προβλήματα του κεντρικού δήμου της πόλης μας.

Σας αγγίζει η αιχμή Μπουτάρη, ο οποίος δήλωσε πως «κάποιοι προσπαθούν να καπηλευτούν το έργο του»; Ποια η σχέση σας μαζί του; 

Όχι, γιατί τόσο από τη θέση μου στο γραφείο του πρωθυπουργού στη Θεσσαλονίκη όσο και ως υφυπουργός Εσωτερικών για τη Μακεδονία και τη Θράκη έχω να δείξω και να μιλήσω για το δικό μου έργο και δεν υπάρχει κάποια ανάγκη να καπηλευτώ του έργο κάποιου άλλου, ιδιαίτερα του Γιάννη Μπουτάρη. Στόχος μου είναι συνεχίσουμε από το θετικό σημείο που μας έφερε  ο Γιάννης Μπουτάρης αλλά και να χαράξουμε νέους δρόμους για την πόλη της Θεσσαλονίκης. Η σχέση μου με το δήμαρχο είναι και τώρα δημιουργική. Συνεννοηθήκαμε και συνεργαστήκαμε κυρίως γιατί συμφωνήσαμε στο τί είναι καλό για την πόλη μας.

Στην περίπτωση που δεν εκλεγείτε δήμαρχος, θα παραμείνετε επικεφαλής του συνδυασμού στην αντιπολίτευση ή θα στραφείτε στην κεντρική πολιτική σκηνή

Συνήθως οι υποψήφιοι δεν απαντούν σε υποθετικές ερωτήσεις αλλά εγώ θα πρωτοτυπήσω. Δεν μου είναι δύσκολο άλλωστε καθώς αν ήθελα να… στραφώ στην κεντρική πολιτική σκηνή δεν θα χρειαζόταν να… στραφώ προς την τοπική αυτοδιοίκηση. Θα έμενα δηλαδή εκεί που ήμουν. Οπότε για εμένα η υποψηφιότητα για δήμαρχος στο δήμο Θεσσαλονίκης ούτε είναι «σκαλί» για την κεντρική πολιτική σκηνή, ούτε κάποιο πολιτικό τρικ για να κάνω την «επιστροφή» από κάποια περασμένα και ξεχασμένα χρόνια στο χώρο της πολιτικής. Σε κάθε περίπτωση ο στόχος είναι μαζί με τους προοδευτικούς πολίτες να διοικήσουμε το δήμο Θεσσαλονίκης για το κοινό καλό και τις ανάγκες των πολλών.

Πηγή: Left