Macro

Ιταλία: Ο φόβος φυλάει τα έρμα

Τριγμοί για τον προϋπολογισμό

Ίσως ο ίδιος φόβος να τον έχει ωθήσει στις τελευταίες του κινήσεις πρόκλησης απέναντι στην Ε.Ε. και σε δηλώσεις που προσθέτουν περαιτέρω κλυδωνισμούς στο ήδη ταραγμένο ευρωπαϊκό σκηνικό. Ανεξάρτητα, όμως, από τις αιτίες αυτής της διαφοροποίησης, το γεγονός ότι υπάρχει έστω και μια προσωρινή αντίσταση στη λιτότητα από την πλευρά της Ιταλίας είναι εξαιρετικά σημαντικό για τη γενικότερη μάχη της αριστεράς για την αλλαγή του ευρωπαϊκού τοπίου.

Η Ιταλία «επιφυλάσσεται» να αποδεχτεί τον προϋπολογισμό της Ε.Ε., διότι απ’ αυτόν λείπει η αύξηση κονδυλίων υπέρ των δικών της προτεραιοτήτων: μετανάστευση, ασφάλεια, ανεργία των νέων και προγράμματα για την έρευνα. Ο Ρέντσι δηλώνει: «Δεν αποδεχόμαστε να υψώνονται τείχη με δικά μας χρήματα. Δίνουμε 20 δισ. στην Ε.Ε. και παίρνουμε μόνο 12».

Παράλληλα, η Ιταλία θα έπρεπε το 2017 να μειώσει το έλλειμμα από το 2,4% στο 1,8%, όπως είχε υποσχεθεί ο υπουργός Οικονομικών Παντοάν τον περασμένο Μάιο. Όμως, το απογοητευτικό ποσοστό ανάπτυξης, οι σεισμοί και η προσφυγική κρίση οδήγησαν στην απόφαση της κυβέρνησης να σταματήσει στο 2,3%. Άρα, το 2017 το χρέος, αντί να μειωθεί, θα αυξηθεί και θα φθάσει το 133,1%.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ακολουθεί μια διαδικασία «αναμονής», χωρίς να θέτει σε εφαρμογή τις τυπικές διαδικασίες μέχρι τις αρχές του 2017, ούτως ώστε, στο διάστημα αυτό να πραγματοποιηθεί και το ιταλικό δημοψήφισμα για την αλλαγή του Συντάγματος. Ο προϋπολογισμός, που φέρνει βιαστικά -πριν από το δημοψήφισμα- για ψήφιση στη Βουλή η κυβέρνηση Ρέντσι, σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, θα μπορούσε «να οδηγήσει σε μια σημαντική παρέκκλιση από τον μεσοπρόθεσμο στόχο». Αυτός ο κίνδυνος υπάρχει και για άλλες πέντε χώρες (Βέλγιο, Κύπρος, Λιθουανία, Σλοβενία και Φιλανδία).

Κατά τα άλλα, οι υποσχέσεις από την πλευρά της κυβέρνησης, πέφτουν βροχή. Ο Ρέντσι, επισκεπτόμενος τη Σικελία, υποσχέθηκε ολοκληρωτική φοροαπαλλαγή για τις επιχειρήσεις που θα επενδύσουν στη Νότιο Ιταλία.

Το φόβο του ότι η επιμονή της ιταλικής κυβέρνησης στις διαφωνίες με την Ε.Ε. θα κλονίσει τη σχέση της Ιταλίας με την Ένωση εξέφρασε ο Ρομάνο Πρόντι, ενώ ο Μάρτιν Σουλτς στην Corriere della Sera, ισχυρίζεται ότι «καλά κάνει ο Ματέο που χτυπάει τη γροθιά στο τραπέζι».

 

Το «ναι» στο βήμα, το «όχι» στις πλατείες

Στο μεταξύ, η Ιταλία ετοιμάζεται για τη μεγάλη αναμέτρηση του δημοψηφίσματος. Στους Ιταλούς του εξωτερικού έχουν ήδη φθάσει τα ψηφοδέλτια, για να στείλουν την επιστολική τους ψήφο έως την 1ηΔεκέμβρη. Σε κάποιους από αυτούς έχει φθάσει και μια επιστολή του πρωθυπουργού υπέρ του «ναι», ενώ ο υπουργός Εσωτερικών δεν έδωσε τον κατάλογο των ονομάτων και των διευθύνσεων των Ιταλών του εξωτερικού στην Επιτροπή για το «όχι».

Τις διάφορες χώρες του εξωτερικού επισκέπτονται βουλευτές και εκπρόσωποι του Δημοκρατικού Κόμματος εκ μέρους της Επιτροπής «Αρκεί ένα “ναι”». Την Ελλάδα επισκέφτηκε ο Αλέσιο Τακόνι, βουλευτής ο οποίος εξελέγη αρχικά με το Κίνημα 5 Αστέρων και στη συνέχεια μεταπήδησε στο Δημοκρατικό Κόμμα, ενώ δεν υπήρξε αντίστοιχη παρουσία της Επιτροπής για το «όχι».

Κατά τα άλλα, η μάχη στο Δημοψήφισμα της 4ης Δεκέμβρη προβλέπεται σκληρή. Ο Ρέντσι, ο οποίος έχει δηλώσει ότι θα αφήσει την πολιτική εάν χάσει το δημοψήφισμα, πραγματοποίησε 71 ομιλίες σε όλη την Ιταλία μέσα σε ενάμιση μήνα. Η Επιτροπή για το «όχι», με πολύ λιγότερα μέσα, επέλεξε μια προεκλογική εκστρατεία στις πλατείες, ανάμεσα στον κόσμο, με το σύνθημα «Ο Ρέντσι στο βήμα, εμείς στις πλατείες». Μεγάλη αναταραχή, υπέροχη κατάσταση;

 

Τόνια Τσίτσοβιτς

Πηγή: Η Εποχή