Συνεντεύξεις

ΙΣΡΑΗΛ: Όχι στη δικτατορία και στην κατοχή παλαιστινιακών εδαφών

Συνέντευξη με τους ισραηλινούς αντιρρησίες συνείδησης, «Νεολαία ενάντια στη Δικτατορία»
 
 
Στο Ισραήλ, οι 230 αντιρρησίες συνείδησης που αρνούνται να καταταγούν στον ισραηλινό στρατό που εντείνει την κατοχή της παλαιστινιακής γης, αποτελούν την πιο ελπιδοφόρα συνιστώσα του κινήματος διαμαρτυρίας ενάντια στο δικαστικό πραξικόπημα, που προωθεί η κυβέρνηση του Μπ. Νετανιάχου. Οι νεαροί αγγελιοφόροι της Ειρήνης που αγωνίζονται για την αποκατάσταση της Δημοκρατίας στο Ισραήλ, είναι αποφασισμένοι να διεμβολίσουν την «εμμονική» λήθη της κοινωνίας για τα εγκλήματα και την εθνοκάθαρση που αδιάλειπτα συντελούνται εναντίον του παλαιστινιακού λαού.
 
Η «Εποχή» συνομίλησε με το κίνημα των νέων παιδιών που έχει την ονομασία «Νεολαία ενάντια στη Δικτατορία». Για την πραγματοποίηση αυτής της συνέντευξης ευχαριστούμε το +972 Magazine, ειδικότερα την παλαιστίνια δημοσιογράφο και πλέον αρχισυντάκτρια του Γκουσούν Μπισαράτ για την πολύτιμη μεσολάβηση, όπως και τον Οφέρ Κασσίφ, βουλευτή του κόμματος Χαντάς-Τα’άλ (Δημοκρατικό Μέτωπο για την Ειρήνη και την Ισότητα), για την αποκλειστική δήλωση που παραχώρησε στο αναγνωστικό της κοινό για τους Ισραηλινούς αντιρρησίες συνείδησης:
 
«Οι νέοι-ες που αρνούνται να καταταγούν στο στρατό, δεν είναι τίποτα λιγότερο από ήρωες. Δεν είναι εύκολο να πηγαίνεις κόντρα σε ό,τι είναι ευρέως αποδεκτό και να είσαι ανυποχώρητος στα ιδανικά και στις αξίες σου ειδικότερα εντός μιας μιλιταριστικής κοινωνίας, όπως το σύγχρονο Ισραήλ, που βρίσκεται στο κατώφλι του φασισμού. Απευθύνω τους αγωνιστικούς μου χαιρετισμούς σε όλους τους νέους άντρες και γυναίκες που τολμούν να πουν “Όχι!”, που θα το πληρώσουν με το τίμημα της φυλάκισης».
 
 
Είσαστε αντιρρησίες συνείδησης για το στρατό οποιαδήποτε χώρας ή μόνο του Ισραήλ;
 
Είμαστε μια ευρεία ομάδα με διακριτές πολιτικές αντιλήψεις, ωστόσο αυτό που μας ενώνει, είναι η εναντίωση μας στη δικτατορία εντός του Ισραήλ και στα κατεχόμενα εδάφη. Ωστόσο, ανάμεσα στους 250 υπογράφοντες και στους πρωτεργάτες/οργανωτές για τη σύνταξη της ανοιχτής επιστολής υπάρχουν ειρηνιστές και αντιμιλιταριστές.
 
 
Ποια είναι η πρώτη πρωτοβουλία του κινήματος σας που αναδεικνύει την άρνηση σας να καταταγείτε στον ισραηλινό στρατό;
 
Με ανοιχτή επιστολή που γράψαμε το καλοκαίρι, η οποία απευθύνεται στους συνομηλίκους μας και την παραθέτουμε στους αναγνώστες σας: «Εμείς οι νέες και νέοι που καλούμαστε να υπηρετήσουμε τη στρατιωτική θητεία μας στις ισραηλινές δυνάμεις, λέμε Όχι στη δικτατορία του Ισραήλ και των κατεχόμενων παλαιστινιακών εδαφών. Δηλώνουμε ότι αρνούμαστε να καταταγούμε έως ότου διασφαλιστεί η δημοκρατία για όλους όσους υπόκεινται στη δικαιοδοσία της ισραηλινής κυβέρνησης. Αν και εδώ και έξι μήνες αγωνιζόμαστε ανυποχώρητα, καθημερινά σχεδόν, στους δρόμους για μια πραγματική δημοκρατία, η κυβέρνηση συνεχίζει να υλοποιεί την καταστροφική της ατζέντα. Αληθινά φοβόμαστε για το μέλλον μας. Φοβόμαστε το αύριο για όλους όσους ζουν εδώ. Υπό αυτές τις συνθήκες δεν έχουμε καμία άλλη επιλογή από το να λάβουμε ακραία μέτρα και να αρνηθούμε να ενταχθούμε στο στρατό. Μια κυβέρνηση που καταστρέφει τη δικαιοσύνη δεν είναι μια κυβέρνηση την οποία μπορούμε να υπηρετήσουμε. Ένας στρατός που κατέχει στρατιωτικά έναν άλλο λαό, δεν είναι ένας στρατός που εμείς μπορούμε να εκπληρώσουμε τις στρατιωτικές μας υποχρεώσεις. To δικαστικό πραξικόπημα ήδη έχει επιφέρει τεράστιο τίμημα στην ισραηλινή κοινωνία και στους Παλαιστίνιους. Η δικτατορία που υπάρχει εδώ και δεκαετίες στα κατεχόμενα παλαιστινιακά εδάφη, σταδιακά εφαρμόζεται και εντός του Ισραήλ. Κατευθύνεται εναντίον μας. Βίαιοι έποικοι, πλέον, ελέγχουν ολόκληρο το κράτος. Βέβαια, αυτές δεν είναι πρόσφατες εξελίξεις. Αντιδημοκρατικές στάσεις και ενέργειες είναι σημαντικές για τη διαιώνιση του καθεστώτος κατοχής και της εβραϊκής ανωτερότητας. Το μόνο που έχει αλλάξει, είναι ότι οι μάσκες, πλέον, έπεσαν. Αντιμέτωποι με αυτήν την πραγματικότητα, εμείς λέμε Όχι».
 
 
Σύμφωνα με έρευνες, το 40%, σχεδόν, των νέων Ισραηλινών επιθυμεί να εγκαταλείψει τη χώρα. Πώς εξηγείτε το φαινόμενο του brain drain;
 
Οι έρευνες που ανέφερες, αναδεικνύουν ότι είναι απόλυτα προφανές: οι νέοι/νέες έχουν τάσεις φυγής και επιθυμούν να εγκαταλείψουν ένα μέρος που τους κάνει κακό. Πιστεύουμε ότι ο πιο αποτελεσματικός τρόπος να καταπολεμήσεις το φαινόμενο του brain drain και τη συστηματική μετεγκατάσταση νέων ανθρώπων σε άλλη χώρα, είναι ο τόπος αυτός να μετεξελιχθεί προς το καλύτερο και να γίνει πιο φιλόξενος για την ισραηλινή και παλαιστινιακή νεολαία.
 
 
Πιστεύετε ότι προωθείται o διαχωρισμός των φύλων στις κυβερνητικές πολιτικές και ότι απειλείται η θέση της γυναίκας στην ισραηλινή κοινωνία;
 
Είναι ξεκάθαρο ότι προωθείται ο διαχωρισμός των φύλων από τη νέα ισραηλινή κυβέρνηση και ειδικότερα από τους διακηρυγμένους μισογυνιστές και συντηρητικούς, φανατικούς πολιτικούς που κατέχουν διάφορες θέσεις εξουσίας. Αν και δεν συζητείται συχνά με ποιους τρόπους, θα αναφερθούμε στον νέο ρατσιστικό νόμο που αφορά τον βιασμό και τη σεξουαλική επίθεση, ο οποίος επαναπροσδιορίζει τη σεξουαλική βία σαν ένα φυλετικό και εθνικό ζήτημα, ενώ «αγνοεί» τη συστηματική καταπίεση που υφίστανται οι παλαιστίνιες, εβραίες μιζράχι και αφρικανές γυναίκες που ζουν στο Ισραήλ και στα κατεχόμενα εδάφη.
 
 
Συμφωνείτε με τη δήλωση της Σίκμα Μπρέσσλερχ, ηγετικής μορφής του κινήματος διαμαρτυρίας ενάντια στο δικαστικό πραξικόπημα, ότι «βιώνουμε τον δεύτερο πόλεμο της ανεξαρτησίας του Ισραήλ»;
 
Δεν μπορούμε να τοποθετηθούμε για αυτό το ζήτημα για όλους όσους έχουν υπογράψει αυτήν την επιστολή, όπως άλλοι, συνήθως, πράττουν. Ωστόσο, ως εκπρόσωποι αυτής της πρωτοβουλίας εμείς δεν συμφωνούμε. Περαιτέρω θέλουμε να πιστεύουμε ότι δεν είναι θετικός τρόπος σκέψης και δράσης αν πιστεύουν ότι εμείς και το υπόλοιπο κίνημα διαμαρτυρίας ενάντια στο δικαστικό πραξικόπημα είμαστε συνεχιστές της κληρονομιάς των ισραηλινών δυνάμεων του 1948. Μια τέτοια θεώρηση σίγουρα δεν μπορεί να έρθει σε ρήξη με αποικιοκρατικές αντιλήψεις, τον μιλιταρισμό και τον ακραίο εθνικισμό, που σίγουρα εντοπίζονται σε συνιστώσες του κινήματος.
 
 
Ποιες είναι οι εκτιμήσεις σας για την έκβαση της δίκης και τις πολιτικές εξελίξεις; Ποια θα είναι η επόμενη μέρα στο Ισραήλ;
 
Δεν μπορούμε να προβλέψουμε το μέλλον, τι θα συμβεί, ωστόσο όλοι είμαστε πολύ ανήσυχοι. Αν το δικαστικό πραξικόπημα ολοκληρωθεί, τότε αναμένεται ότι θα πληγούν περαιτέρω τα δικαιώματα των μειονοτήτων και συνολικά τα ανθρώπινα δικαιώματα στο Ισραήλ και στα κατεχόμενα εδάφη. Στο Ισραήλ οι τακτικές και μηχανισμοί που προηγούμενα χρησιμοποιούνταν ενάντια στους Παλαιστίνιους, τώρα εφαρμόζονται εξίσου και για τους Ισραηλινούς: οι ομοφυλόφιλοι υφίστανται διακρίσεις όσον αφορά την πρόσβαση στις δομές υγείας και τα πολιτικά τους δικαιώματα, τα εργασιακά κεκτημένα συνθλίβονται και το κόστος ζωής αυξάνει ολοταχώς. Επιπρόσθετα, διαπιστώνουμε την επίσπευση της κλιματικής αλλαγής και την καταστροφή του φυσικού περιβάλλοντος. Ταυτόχρονα, παρατηρείται η μείωση της λογοδοσίας της αστυνομίας, η οποία ασκεί όλο και περισσότερη βία, ενώ έχουμε φαινόμενα απροκάλυπτου θεσμικού ρατσισμού εις βάρος μη Εβραίων, αλλά και Εβραίων, οι οποίοι δεν έχουν το σωστό χρώμα, λιγότερη λογοδοσία των ισραηλινών δυνάμεων άμυνας (IDF) στα κατεχόμενα εδάφη –ενώ χτίζονται νέα φυλάκια– και τέλος η επίσπευση στον εκτοπισμό και την εθνοκάθαρση στην Περιοχή C στη Δυτική Όχθη. Εάν ολοκληρωθούν οι μεταρρυθμίσεις στη Δικαιοσύνη, θα κλιμακωθούν οι εν εξελίξει σχεδιασμοί/διεργασίες που προωθεί αυτή η κυβέρνηση: την εμπέδωση της κατοχής και την θεσμοθέτηση ενός καθεστώτος απαρτχάιντ. Ωστόσο, εξακολουθούμε να πιστεύουμε ότι υπάρχει ελπίδα για πραγματική δικαιοσύνη και αλλαγή αυτού του πολιτικού σκηνικού. Οι διαμαρτυρίες έχουν κάνει πολλούς νέους Ισραηλινούς να αντιληφθούν τα εγκλήματα της κατοχής και τις πολιτικές της κυβέρνησης εντός του Ισραήλ. Αυτό, άλλωστε, ώθησε πολλούς συνομηλίκους μας να υπογράψουν την επιστολή μας. Ίσως στο μέλλον να υπάρξει μια καλύτερη ζωή για όλους μας.
 
 
Συμμερίζεστε τις απόψεις ομοσπονδοποίησης και διαχωρισμό του Ισραήλ σε καντόνια;
 
Στο κίνημα μας δεν έχουμε κοινή θέση ως προς τι θα πρέπει να γίνει, ποια θα πρέπει να είναι η επιδιωκόμενη λύση. Η ομοσπονδοποίηση είναι μια πολύ συγκεκριμένη ιδέα για την οποία δεν συμφωνούμε όλοι.
 
 
Μπορεί η παλαιστινιακή και η ισραηλινή γενιά Ζ, της οποίας είστε εκπρόσωποι, να αγωνιστούν από κοινού για τον τερματισμό της Νάκμπα στην κοινή σας πατρίδα;
 
Πιστεύουμε ακράδαντα ότι υπάρχει η πιθανότητα όλοι οι νέοι, Παλαιστίνιοι και Ισραηλινοί, να αγωνιστούν από κοινού για να επέλθει αληθινή και πραγματική αλλαγή. Για αυτό εμείς ενωθήκαμε και σκοπεύουμε να συνεχίσουμε να αγωνιζόμαστε. Εμείς είμαστε το μέλλον.
 
Ναταλί Γλέζου