Macro

Ιάσονας Αποστολόπουλος: Pushbacks με «βιομηχανικό τρόπο» από την Ελλάδα, συνιστούν έγκλημα κατά της ανθρωπότητας

Ο διασώστης μίλησε, από την Ιταλία και το διασωστικό πλοίο των Γιατρών Χωρίς Σύνορα όπου βρίσκεται, στο Kontra Channel, επισήμανε ότι στο Αιγαίο «απαγάγονται άνθρωποι και εξαφανίζονται με έναν σχεδόν βιομηχανικό τρόπο», και τόνισε: «Όταν έχεις βασανιστήρια, όταν έχεις άρνηση διάσωσης, όταν έχεις απαγωγές, ξυλοδαρμούς και παράνομες απελάσεις, όταν γίνονται συστηματικά και σε αμάχους εν καιρώ ειρήνης, αυτά, νομικά, σύμφωνα με το Διεθνές Δίκαιο, συνιστούν εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας.

Καταπέλτης για όσα συμβαίνουν στο Αιγαίο και τον Έβρο, με τις συστηματικές επαναπροωθήσεις προσφύγων και μεταναστών ακόμα κι αν έχουν φτάσει σε ελληνικό έδαφος, ήταν ο διασώστης Ιάσονας Αποστολόπουλος μιλώντας στο Kontra Channel και την Αναστασία Γιάμαλη, στον απόηχο της επεισοδιακής, και με ακροδεξιό δάκτυλο, ακύρωση της παρασημοφόρησής του από την Προεδρία της Δημοκρατίας.

«O κόσμος το ‘χει τούμπανο και εμείς κρυφό καμάρι», επισήμανε ο διασώστης, μιλώντας για τα pushbacks στο Αιγαίο, από το πλοίο GeoBarents που βρίσκεται αγκυροβολημένο στην Ιταλία αντιμετωπίζοντας την απαγόρευση απόπλου από τις ιταλικές αρχές». «Εχουν βγει ανακοινώσεις, έχουμε μαρτυρίες από δεκάδες πρόσφυγες, βίντεο από διεθνή πρακτορεία ειδήσεων, όπως το BBC, το CNN, τη Deutche Welle. Έχουμε πολύ επιθετικές ανακοινώσεις ακόμα και από την Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ, που όλα μιλάνε για μια εντελώς οργανωμένη και συστηματική πρακτική των ελληνικών αρχών, ειδικά από τον Μάρτιο του 2020, οπότε και έχει αυξηθεί δραματικά η βία που ασκείται στους/στις αιτούντες άσυλο που επιχειρούν να έχουν στα ελληνικά εδάφη».

Και εξήγησε:

«Συμβαίνει ένα πρωτοφανές, ένα μοναδικό φαινόμενο στον κόσμο, όπου ένα λιμενικό σώμα, όχι μόνο δεν διασώζει ναυαγούς, όπως είναι υποχρεωμένο να κάνει από τις διεθνείς συμβάσεις, αλλά τους δημιουργεί από το μηδέν.

Έχουμε περιπτώσεις όπου έλληνες λιμενικοί με το που εντοπίσουν ανθρώπους να έχουν ήδη φτάσει στα ελληνικά νησιά, όχι μόνο δεν τους καταγράφουν όπως οφείλουν να κάνουν, αλλά τους κρατάνε προσωρινά σε μυστικά μέρη και το βράδυ με την απειλή των όπλων τους βάζουν μέσα σε πλωτές σκηνές –τα λεγόμενα liferaft- τους ρυμουλκούν και τους πετάνε στα ανοιχτά της θάλασσας χωρίς μηχανή, χωρίς πηδάλιο, με την προοπτική το κύμα να τους σπρώξει στα τουρκικά ύδατα.

Τον Οκτώβρη έγινε το μεγαλύτερο έγκλημα επαναπροώθησης στο Αιγαίο, κοντά στην Κρήτη, το οποίο έχει πάει στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Δικαιωμάτων του Ανθρώπου. Το ελληνικό λιμενικό σταμάτησε ένα ψαράδικο με 200 πρόσφυγες, εκ των οποίων 40 παιδιά, τους βάλαν μέσα σε πλωτές σκηνές και τους παρατήσανε ακυβέρνητους στα τουρκικά ύδατα».

Διασωστική λέμβος παρατημένη στο Αιγαίο με πρόσφυγες που προηγουμένως είχε περισυλλέξει το ελληνικό λιμενικό, και ύστερα τους άφησε ξανά να παραδέρνουν στο Αιγαίο ώσπου να διασωθούναπό το τουρκικό λιμενικό.

«Εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας»

Ο Ιάσονας Αποστολόπουλος, ύστερα κι από σχετική αναφορά δημοσιογράφου στο πάνελ, αναφέρθηκε και στο θέμα του Έβρου, που παρουσιάστηκε από τα περισσότερα ΜΜΕ  ως απόπειρα εισβολής της Τουρκίας, και συνέχισε με νέα αναφορά σε όσα συμβαίνουν στο Αιγαίο:

«Καταρχάς εισβολή είναι όταν αυτοί που έρχονται διεκδικούν εδάφη ή πλούτο, όχι όταν ζητάνε άσυλο. Δεύτερον, καμία χώρα δεν έχει δικαίωμα να διαπράττει εγκλήματα υπό την επίκληση της υπεράσπισης των συνόρων. Αυτά για τα οποία μιλάμε τόση ώρα είναι εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας. Έχουμε καταλάβει ότι η χώρα μας από τον Ιανουάριο του 2021 κατηγορείται στο Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο της Χάγης για εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας;»

Και ο Ιάσονας Αποστολόπουλος πρόσθεσε: «Δεν λέω κάτι ριζοσπαστικό αυτή τη στιγμή. Όταν έχεις βασανιστήρια, όταν έχεις άρνηση διάσωσης, όταν έχεις απαγωγές, ξυλοδαρμούς και παράνομες απελάσεις, όταν γίνονται συστηματικά και σε αμάχους εν καιρώ ειρήνης, νομικά, σύμφωνα με το Διεθνές Δίκαιο συνιστούν εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας».

«Δεν υπάρχει κανένα λιμενικό στον κόσμο που να βλέπει ναυαγούς μπροστά του και να κάνει οτιδήποτε άλλο πέρα από διάσωση. Αυτός είναι ο πιο αρχέγονος νόμος της ανθρωπότητας. Γραπτός, άγραφος, σε τρεις διεθνείς συμβάσεις. Δεν υπάρχει καμία άλλη πράξη που να νομιμοποιείται να κάνει ένας λιμενικός σε αυτές τις περιπτώσεις, πέρα από τη διάσωση. Τέλος! Όποιοι μιλάνε για “αποτροπές”, όποιοι λένε “να τους σπρώχνουμε στην Τουρκία”, όσοι μιλάνε για “δυναμική φύλαξη των συνόρων”, ουσιαστικά αποκρύπτουν μια κατάσταση τρομακτικής παραβίασης ανθρωπίνων δικαιωμάτων».

Διαβάστε ακόμα:

«Ό,τι βλέπουμε σε αυτό το βίντεο (σ.σ.: από το BBC, με πλάνα από επιχειρήσεις επαναπροώθησης από το ελληνικό λιμενικό) συνιστά απόπειρα ανθρωποκτονίας, απαγωγές, βασανιστήρια, άρνηση διάσωσης, έκθεση σε κίνδυνο κατά συρροή»

Πηγή: Left