Macro

Η περίθαλψη των ανασφάλιστων και η “καπηλεία” της

Η απαξίωση της Πολιτικής και η γελοιοποίηση του ΣΥΡΙΖΑ και της Αριστεράς δεν είναι οι μοναδικές παρενέργειες του “φαινομένου Κασσελάκη”. Τώρα που εντείνονται οι εσωκομματικές μάχες χαρακωμάτων και τα “συντροφικά μαχαιρώματα” (αντί να καταλαγιάζουν μετά την απομάκρυνση των “αποστατών”), ζούμε την αναβίωση των χειρότερων πρακτικών της σταλινικής περιόδου: όσοι ασκούν κριτική στον αρχηγό στοχοποιούνται με χυδαίο τρόπο ως διαπλεκόμενοι, υπηρέτες συμφερόντων και “δεκανίκια” της Δεξιάς. Ενώ σε όσους αποχώρησαν από τον ΣΥΡΙΖΑ για λόγους αριστερής συνείδησης και πολιτικής αξιοπρέπειας επιφυλάσσεται η διαβολή και η αποσιώπηση του ρόλου τους στην κυβερνητική προσπάθεια της “πρώτης φοράς Αριστεράς”.

Ο Στάλιν “έσβηνε” από τις φωτογραφίες της ηγεσίας του ΚΚΣΕ τα πρόσωπα των “προδοτών”. Ο κ. Κασσελάκης και η “αυλή” του προσπαθούν να σβήσουν από τη συλλογική μνήμη τα μη αρεστά πρόσωπα και τη συμβολή τους στο θετικό έργο της διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ. Η υγειονομική κάλυψη των ανασφάλιστων πολιτών είναι ίσως το πιο χαρακτηριστικό παράδειγμα. Σε πρόσφατη συνέντευξη ο κ. Κασσελάκης δήλωσε: “Να θυμίσω ότι ο ΣΥΡΙΖΑ με τον Παύλο Πολάκη έδωσε περίθαλψη και πρόσβαση στην Υγεία σε 2,5 εκατομμύρια συμπολίτες μας που ήταν ανασφάλιστοι”!
Μόνο που ο νόμος 4368/2016 για την ιατροφαρμακευτική περίθαλψη των ανασφάλιστων πολιτών και των ευάλωτων ομάδων του πληθυσμού, καθώς και η διαγραφή βεβαιωμένων χρεών ύψους 28 εκ. ευρώ (ν.4486/2017), ήταν κεντρική πολιτική επιλογή της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ και, φυσικά, η πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Υγείας που την υλοποίησε δεν ήταν μονοπρόσωπη.
Να θυμίσουμε ότι η στρατηγική της καθολικής και ισότιμης κάλυψης των αναγκών υγείας των πολιτών διαμορφώθηκε ως βασική προτεραιότητα του κυβερνητικού προγράμματος του ΣΥΡΙΖΑ ήδη από την περίοδο 2012-2015 και αποτελούσε την πολιτική αιχμή του κινήματος αλληλεγγύης στο χώρο της υγείας μέσω των κοινωνικών ιατρείων-φαρμακείων. Είμαστε περήφανοι που υπηρετήσαμε με όλες μας τις δυνάμεις, με σωστές αλλά και λάθος επιλογές, με μετρήσιμα βήματα αλλά και ανεπάρκειες, αυτή την αριστερή στρατηγική. Ένα πολιτικό σχέδιο που για πρώτη φορά έκανε πράξη – και μάλιστα σε εποχές λιτότητας και δημοσιονομικών περιορισμών – την ιδέα ότι η υγεία είναι θεμελιώδες κοινωνικό δικαίωμα, το οποίο η Πολιτεία οφείλει να διασφαλίζει σε όλους τους ανθρώπους, ανεξάρτητα από εργασία, ασφάλιση, εισόδημα, καταγωγή, εθνικότητα κλπ.
Σε μια περίοδο που η νεοφιλελεύθερη κυβέρνηση Μητσοτάκη διαλύει και ιδιωτικοποιεί το ΕΣΥ απαιτείται αξιόπιστη εναλλακτική πρόταση υπεράσπισης του δημόσιου χαρακτήρα του και ριζικής αναδιοργάνωσης του. Η εκμετάλλευση της συλλογικής προσπάθειας της περιόδου 2015-2019 για λόγους προσωπικής αυτοπροβολής και κατίσχυσης στον εσωκομματικό ανταγωνισμό, δεν έχει καμιά σχέση ούτε με πολιτική αξιοπιστία ούτε με τις αξίες και το ήθος της Αριστεράς.
Αυτές τις αξίες και αυτό το ήθος θα συνεχίσουμε να υπηρετούμε, χωρίς “ιδιοκτησιακή” λογική, χωρίς μισαλλοδοξία και εχθροπάθεια, πάντα με γνώμονα την υπεράσπιση του δημόσιου συστήματος υγείας, την αξιοπρέπεια των υγειονομικών και τα δικαιώματα των ασθενών.

Ξανθός Ανδρέας, Υπουργός Υγείας την περίοδο 2015-2019

Μπασκόζος Γιάννης, Γενικός Γραμματέας Δημόσιας Υγείας την περίοδο 2015-2019,

Γιαννόπουλος Γιώργος, Γενικός Γραμματέας του Υπουργείου Υγείας την περίοδο 2016-2019,

Βαρδαρός Σταμάτης, αναπληρωτής Γενικός Γραμματέας του Υπουργείου Υγείας την περίοδο 2016-2019.