Macro

Η περίφημη λαϊκή στρατηγική του πεκινουά

Ο Αλέξις Ραβέλο γράφει ένα μεσογειακό νουάρ για μικροκομπιναδόρους και ναρκέμπορους υψηλής τάξης
 
Πρόσφατα παρουσιάσαμε ένα άλλο βιβλίο του Ισπανού νουαρίστα Αλέξις Ραβέλο, το «Τρεις κηδείες για τον Ελάδιο Μονρόι» (εκδόσεις Τόπος). Γεννημένος στις Κανάριες Νήσους, προτιμά να γράφει για την κοινωνία των νησιών, η οποία ουδόλως διαφέρει δομικά και κοινωνικά από την ηπειρωτική Ισπανία. Πέρα των όποιων μυθιστορημάτων, ο Ραβέλο κυκλοφόρησε θεατρικά και παιδικά έργα, κινηματογραφικά σενάρια, ακόμη και λιμπρέτο για όπερα. Εκείνο όμως που τον έφερε στη δημοσιότητα ήταν η περίφημη «Στρατηγική του πεκινουά» («La estrategia del pequines»), η οποία έγινε επιτυχία και ως φιλμική δημιουργία. Γι’ αυτό και για άλλα του βιβλία τιμήθηκε πολλάκις, και μάλιστα το 2022 βραβεύτηκε σε αναγνώριση της όλης πορείας του. Δυστυχώς, όπως είχαμε τονίσει στην προηγούμενη βιβλιοπαρουσίασή μας, ο Αλέξις Ραβέλο έφυγε ξαφνικά φέτος τον Ιανουάριο από καρδιακή προσβολή σε ηλικία μόλις 52 χρόνων.
 
Στη «Στρατηγική του πεκινουά» (εκδόσεις Carnίvora), σε μετάφραση Ασπασίας Καμπύλη, ο Ισπανός συγγραφέας καταπιάνεται με το αγαπημένο του θέμα: οι διάφοροι φτωχοδιάβολοι, οι μικροκομπιναδόροι και η τραγική εμπλοκή τους στις μαφίες της Λας Πάλμας, της μεγαλύτερης των Κανάριων Νήσων, που δέχεται κάθε ζεστή περίοδο ορδές τουριστών, σε ένα μεσογειακό νουάρ με αναφορές στα χαρακτηριστικά πολιτισμικά στοιχεία του τόπου.
 
Πρωταγωνιστές στην ιστορία, ο Ρούμπιο, υπεύθυνος ασφαλείας πολυτελούς ξενοδοχείου, που έχει άμεση ανάγκη χρημάτων για την αγωγή της καρκινοπαθούς συζύγου του, ο Τίτο Μαρσάλ ή Παλμέρα, άνεργος, μέσης ηλικίας, φανατικός των τάνγκο, που θέλει να στήσει ένα φανταστικό σαντουϊτσάδικο, και η Κόρα, η σιτεμένη αλλά καλοπροαίρετη πόρνη που αγωνίζεται να ξεφύγει του πεζοδρομίου – με όνομα δανεισμένο απ’ την πρωταγωνίστρια της ταινίας «Ο ταχυδρόμος χτυπάει πάντα δυο φορές». Και ενώ όλοι αυτοί βράζουν στο ζουμί τους, έρχεται ο τοπάρχης έμπορος ναρκωτικών Τζούνιορ να τους προτείνει πολλά λεφτά. Δεν τους φανερώνει, βέβαια, την πίεση που δέχεται, καθώς πρέπει εντός ολίγων ημερών να παραδώσει 60.000 πεσέτες για ένα φορτίο κοκαΐνης που χάθηκε. Σχεδιάζει, λοιπόν, να κλέψουν τον ταμία της οργάνωσης δικηγόρο Λάρι, που μαζεύει το «χαρτί» για τον αρχηγό Μιράγες ή Τούρκο, κάτοικο Βαρκελώνης, με την πανέξυπνή γυναίκα του Ρεμέδιος – από την Ωραία Ρεμέδιος του Μάρκες.
 
Και ενώ συμβαίνουν όλα αυτά, ένα πτώμα πολιτικού ξεβράζεται στην παραλία. Το κόλπο πάει ως εξής: η Κόρα, ντυμένη προκλητικά, συναντάει τον Λάρι σε πάρτι και τον φλερτάρει. Μαζί πηγαίνουν στη βίλα του και ενώ ο τελευταίος ξεχνά τον συναγερμό κλειστό, τον κλέβουν. Έτσι φεύγουν με κέρδος 420.000 πεσέτες συν μερικά CDs, όπου καταγράφονται οι αποστολές χρημάτων προς οικονομικούς παραδείσους. Στην παράδοση των χρημάτων, ο Τζούνιορ τους την έχει στημένη, γίνεται μακελειό και επιζούν ο Παλμέρα και η Κόρα, όντες πλέον εραστές. Πώς θα μπορέσουν να γλιτώσουν από τη μήνη του Τούρκου; Ήδη ένα πρωτοπαλίκαρό του, ο Πέπε Σαντσίς, οδεύει προς Λας Πάλμας για ολοκληρωτικό ξεκαθάρισμα. Η μόνη ελπίδα επιβίωσης είναι η «στρατηγική του πεκινουά», όπου θα λάμψει η ηθική αυτών των φτωχών, αλλά περήφανων προβληματικών ανθρώπων.
 
Info
 
Αλέξις Ραβέλο
 
«Η στρατηγική του πεκινουά»
 
Εκδόσες Carnίvora
 
Σελίδες: 296
 
Τιμή: 16,20 ευρώ
 
Αντώνης Ν. Φράγκος