Macro

Η έρευνα επιβεβαιώνει τη δυσαρέσκεια των πολιτών για την κυβέρνηση

Η έρευνα της Palmos Analysis για την εφημερίδα “Αυγή” επιβεβαιώνει την αυξανόμενη δυσαρέσκεια που υπάρχει πλέον εντός της ελληνικής κοινωνίας σχετικά με τους κυβερνητικούς χειρισμούς σε σημαντικά θέματα που αντιμετωπίζουν η χώρα μας και η ελληνική κοινωνία.

Όλα τα ευρήματα περιγράφουν μια «γκρίζα» και απαισιόδοξη εικόνα.

Το μεγαλύτερο ποσοστό των ερωτηθέντων, το 47%, θεωρεί πως η χώρα κινείται προς τη λανθασμένη κατεύθυνση -ποσοστό μάλιστα το οποίο μεταξύ της νέας γενιάς (17-34), στην οποία εξ ορισμού ανήκει το μέλλον, ανεβαίνει στο 56%.

Αξιολογώντας, όπως είναι αναμενόμενο, ως σημαντικότερα τα θέματα της πανδημίας, των ελληνοτουρκικών σχέσεων και της οικονομίας, η πλειονότητα των πολιτών (55%) δηλώνει λίγο ή καθόλου ικανοποιημένη από το έργο της κυβέρνησης, ποσοστό που φτάνει το 62% στην νέα γενιά.

Στα επιμέρους θέματα, σε όλους τους δείκτες που σχετίζονται με την αντιμετώπιση της πανδημίας, η πλειονότητα των ερωτηθέντων δηλώνει μη ικανοποιημένη από τα μέτρα της κυβέρνησης.

Για τη λειτουργία των σχολείων το 52% δεν είναι ικανοποιημένο, ποσοστό που ανέρχεται σε 60% και 56% αντίστοιχα στις ηλικίες 17-34 και 35-54, που έχουν συνήθως μεγαλύτερη άμεση επαφή με τα σχολεία.

Στις συνθήκες στα μέσα μαζικής μεταφοράς δεν είναι ικανοποιημένο το 62%, που περιλαμβάνει και περίπου τους μισούς, το 49%, ψηφοφόρους της Ν.Δ. στις τελευταίες εκλογές.

Στην ενίσχυση του ΕΣΥ το 49% δεν είναι ικανοποιημένο, ενώ ο ένας στους τέσσερις ψηφοφόρους της Ν.Δ. δηλώνει τη μη ικανοποίησή του.

Συνολικά η έρευνα αναδεικνύει αυτό που έχει επισημανθεί πολλές φορές: Η κοινωνία, πληρώνοντας βαρύ οικονομικό, κοινωνικό και ψυχολογικό τίμημα με το lockdown, έδωσε στην κυβέρνηση πολύτιμο χρόνο, τον οποίο εκείνη σπατάλησε.

Η μεγάλη πλειονότητα, το 63% των ερωτηθέντων, θεωρεί πως η κυβέρνηση δεν προετοιμάστηκε ικανοποιητικά για την αντιμετώπιση του δεύτερου κύματος της πανδημίας, μεταξύ αυτών και περίπου πάλι οι μισοί, το 46%, ψηφοφόροι της Ν.Δ. του 2019.

Αλλά και στο δεύτερο μεγάλο «μέτωπο» της περιόδου, αυτό της εξωτερικής πολιτικής και των σχέσεων με την Τουρκία, η κυβέρνηση αξιολογείται κατά πλειονότητα αρνητικά, καθώς το 51% θεωρεί ότι δεν διεκδικεί δυναμικά και αποτελεσματικά την επιβολή κυρώσεων στην Τουρκία από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο για τη στάση της στην ανατολική Μεσόγειο, μεταξύ αυτών και το ένα τρίτο των ψηφοφόρων της Νέας Δημοκρατίας.

Αντίθετα η μεγάλη πλειονότητα, το 59%, στην οποία περιλαμβάνονται και οι μισοί ψηφοφόροι της Ν.Δ., το 50%, τοποθετήθηκε θετικά για την πρόταση του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ – Π.Σ. Αλέξη Τσίπρα να ασκήσουμε το δικαίωμά μας για την επέκταση των χωρικών μας υδάτων στα 12 μίλια στην Κρήτη και στα νησιά της ανατολικής Μεσογείου για την αντιμετώπιση της συνεχούς τουρκικής προκλητικότητας.

Με βάση όλα τα παραπάνω ευρήματα δεν θα ήταν υπερβολή να πει κάποιος ότι αυτή τη στιγμή η ελληνική κοινωνία παρακολουθεί όχι απλώς με ανησυχία, αλλά σε έναν μεγάλο βαθμό και με δυσαρέσκεια, ίσως και με θυμό, τις κυβερνητικές επιλογές σε όλα τα μέτωπα.

Πρόκειται για κρίσιμη καμπή, κοινωνική και πολιτική, για τη χώρα, γι’ αυτό και οι επιλογές της κυβέρνησης, αλλά και της αξιωματικής αντιπολίτευσης, ανοίγουν εκ νέου τον πολιτικό ανταγωνισμό και θα κρίνουν όχι μόνο την πορεία της χώρας, αλλά και της κοινωνίας.

Ο Κώστας Πουλάκης είναι μέλος της ΚΕΑ του ΣΥΡΙΖΑ – Π.Σ.

Πηγή: Η Αυγή