Macro

Η εποχή των χειροκροτημάτων έλαβε τέλος

Οταν ψηφιζόταν στη βουλή από την κυβερνητική πλειοψηφία και τους συμπαραστάτες της ο αντιδημοκρατικός και αντισυνταγματικός νόμος, που επιχειρεί να περιορίσει το θεμελιώδες δημοκρατικό δικαίωμα του συνέρχεσθαι, περιμέναμε ότι κυβέρνηση θα επέλεγε να τον εφαρμόσει σε διαδηλώσεις και πορείες κοινωνικών ή πολιτικών ομάδων με τη μικρότερη δυνατή συμπάθεια στους κόλπους της κοινωνίας. Να, όμως, που η ειρωνεία της τύχης φέρνει αντιμέτωπους με τους κατασταλτικούς της μηχανισμούς τους ανθρώπους που η ίδια πριν από λίγο χειροκροτούσε σαν τους ήρωες της πρώτης γραμμής στη μάχη κατά του κορονοϊού: τους γιατρούς και τους νοσηλευτές. Τους αντιπροσώπους τους, που είχαν συγκεντρωθεί έξω από το υπουργείο Υγείας, αντιμετώπισε με ΜΑΤ και χημικά, όταν επιχείρησαν να πατήσουν το οδόστρωμα της οδού Αριστοτέλους. Οι άνθρωποι που τους βλέπαμε σαν ήρωες και σωτήρες στο πρώτο κύμα της πανδημίας, δεν μπορούσαν να κλείσουν για λίγα λεπτά την κυκλοφορία, για να διαδηλώσουν τις επικίνδυνες ελλείψεις στην αντιμετώπιση του δεύτερου κύματος.

Μια εικόνα χίλιες λέξεις

Η εικόνα είναι χαρακτηριστική όχι μόνο των διαθέσεων της κυβέρνησης και της νοοτροπίας της, αλλά και της κατάστασης στην οποία έχει περιέλθει. Στο πλαίσιο του σχεδίου «νόμος και τάξη» είναι προφανές ότι ψήφισε τον αντιδημοκρατικό νόμο για να τον εφαρμόσει. Γιατί ο αυταρχισμός της δεν αφήνει περιθώρια για άλλες τακτικές. Όποιος επιχειρεί να διαταράξει τη νεοφιλελεύθερη «κανονικότητα», πρέπει να μπαίνει στη θέση του, και μάλιστα με το επιχείρημα ότι βλάπτει το κοινωνικό σύνολο με τη συμπεριφορά του. Αργά ή γρήγορα όλοι θα βρίσκονταν αντιμέτωποι μ’ αυτή τη θεμελιώδη αρχή της κυβέρνησης της ΝΔ. Όταν, όμως, αναγκάζεται από τα πράγματα να την εφαρμόσει τόσο σύντομα σε μια κοινωνική ομάδα, που και η ίδια είχε φροντίσει να κάνει ιδιαίτερα συμπαθή, τότε σίγουρα κάτι δεν πάει καλά με τη διαχείριση της πανδημίας. Κι αυτό το κάτι δεν αφορά μόνο τους επιτελείς της ΝΔ, που κόπτονται για τη μακροημέρευση της κυβέρνησης. Αφορά και όλους τους κοινούς θνητούς, που η τύχη μας, η υγεία μας, η ζωή μας, κρίνεται από τις κυβερνητικές επιλογές.

Η κυβέρνηση χάνει την επαφή

Η κυβέρνηση της ΝΔ φαίνεται ότι βρίσκεται σε διάσταση και συχνά σε αντίθεση με την ίδια την πραγματικότητα. Γεγονός που διακρίνεται ήδη στα λεγόμενα ποιοτικά στοιχεία των, κατά τα άλλα ευχάριστων για τους επιτελείς της, δημοσκοπήσεων. Η δημοφιλία, για παράδειγμα, των υπουργών που σχετίζονται με την πανδημία, υποχωρεί. Το ίδιο και το ποσοστό αποδοχής της κυβερνητικής πολιτικής. Και ήταν αναμενόμενο. Όσο τα πράγματα βάδιζαν υποφερτά χάρη στη φρόνηση των πολιτών και με τη βοήθεια του συμπαθούς κ. Τσιόρδα, μπορούσε ο κ. Μητσοτάκης να επικοινωνεί κάθε τόσο μαζί μας με τα γνωστά διαγγέλματα, για να υποστηρίξει ότι βάζει πάνω απ’ όλα την ίδια τη ζωή των πολιτών. Όταν, όμως, η κυβέρνηση άρχισε να εισπράττει τα αποτελέσματα της πραγματικής επιλογής της, δηλαδή να μην ενισχύσει κατά οποιοδήποτε τρόπο, στην περίοδο χάριτος που διέθετε επί τέσσερις μήνες, τις δομές εκείνες -στην υγεία, την εκπαίδευση, τις συγκοινωνίες…- που θα θωράκιζαν το υποτιθέμενο ύψιστο αγαθό, γιατί δεν το επέτρεπε η νεοφιλελεύθερη λογική της ελαχιστοποίησης μέχρι μηδενισμού των δημοσίων δαπανών, τότε η μόνη οδός που της φαινόταν λογική, ήταν η καταστολή και ο κοινωνικός αυτοματισμός μέσω της συκοφάντησης κάθε αντίδρασης στην πολιτική της.
Το σήμα έδωσε ο κ. Μητσοτάκης με το απαράδεκτο δίλημμα «αυτοπροστασία ή καραντίνα», που θα μπορούσε κάλλιστα να μεταφραστεί στο εντελώς νεοφιλελεύθερο «ο σώζων εαυτόν σωθήτω», καθώς μειώνει μέχρι μηδενισμού την ευθύνη ενός υποτιθέμενου κοινωνικού κράτους. Ενός κράτους που οξύνει τα αντανακλαστικά των πολιτών, ώστε να αναλαμβάνουν την ευθύνη που τους αναλογεί, αλλά νιώθει σαν πρώτιστη ανάγκη να τους προσφέρει τα μέσα, ώστε να μπορέσουν να ανταποκριθούν στις δυσκολίες που ορθώνει μια πανδημία.

ΜΑΤ, συκοφαντία, ιδεοληψία

Αντ’ αυτού, στέλνει τα ΜΑΤ στους διαμαρτυρόμενους για τα θανατηφόρα κενά του ΕΣΥ υγειονομικούς, κάνει ότι δεν καταλαβαίνει τη σημασία της ενίσχυσης τώρα της πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας, στους μαθητές επιφυλάσσει την κ. Κεραμέως, που συμπεριφέρεται απέναντί τους σαν επιλοχίας σε λόχο νεοσυλλέκτων, δίνοντας τροφή στις μονάδες αγανακτισμένων, και αδιαφορεί για την αταραξία των υπευθύνων για τις δημόσιες συγκοινωνίες, οι οποίοι, αφού ακύρωσαν έτοιμο διαγωνισμό για την αγορά αρκετών εκατοντάδων λεωφορείων της προηγούμενης κυβέρνησης, το μόνο που κατόρθωσαν ως τώρα είναι να καλέσουν τους ιδιοκτήτες υπεραστικών να διαθέσουν, με το αζημίωτο, εκατό λεωφορεία στην Αττική, σε μια κωμικοτραγική καρικατούρα εφαρμογής του υποδείγματος ΣΔΙΤ (συνεργασία δημόσιου και ιδιωτικού τομέα), γιατί αυτό ταίριαζε στη νεοφιλελεύθερη ιδεοληψία τους.
Και τώρα ψάχνουν να βρουν γιατί τα κρούσματα πολλαπλασιάζονται επικίνδυνα, γιατί οι ΜΕΘ γεμίζουν τόσο γρήγορα, γιατί στο κέντρο του Λεκανοπεδίου ο ιός ευδοκιμεί, γιατί πιάνονται στα χέρια οι επιβάτες στα μέσα μαζικής μεταφοράς, ποιος υποκινεί τους μαθητές, ποιος τους βάζει να σκεφτούν ότι παραλόγως απαγορεύεται να συνωστίζονται περισσότεροι από εννιά, αλλά επιτρέπεται να στοιβάζονται και πάνω από είκοσι πέντε σε μια σχολική αίθουσα…

Δεν διορθώνονται

Να αποτολμήσουμε μια πρόβλεψη: Δεν πρόκειται να πέσει η κυβέρνηση λόγω κορονοϊού. Πιο πιθανό είναι να πληρώσει ακριβά τις οικονομικές συνέπειες από τη διαχείριση της υγειονομικής και της παρεπόμενης οικονομικής κρίσης. Ωστόσο, η περίοδος αυτή υπήρξε και θα συνεχίσει να είναι γεμάτη από αποδεικτικά στοιχεία του ισχυρισμού ότι δεν είναι τα λάθη αυτής της κυβέρνησης που επιβαρύνουν τα λαϊκά στρώματα και, τώρα, τα εκθέτουν σε τόσο σοβαρούς κινδύνους. Είναι η εφαρμογή του πυρήνα του νεοφιλελεύθερου πολιτικού σχεδίου της. Κι αυτό δεν πρόκειται να διορθωθεί. Μόνο να επιχειρηθεί η συγκάλυψή του μπορεί. Γιατί όταν αυτό συνειδητοποιηθεί από ευρύτατα στρώματα, ένα μόνο πράγμα θα μπορεί να την κρατήσει όρθια: η ενδεχόμενη και απευκταία δυσκολία της αντιπολίτευσης να πείσει ότι θέλει και μπορεί να πορευθεί αλλιώς, σε άλλους δρόμους, με διαφορετική προοπτική, διαφορετικό όραμα.

Χαράλαμπος Γεωργούλας

Πηγή: Η Εποχή