Macro

Η εκλογική νοθεία στο ΚΙΝΑΛ, το παρελθόν και ο ΣΥΡΙΖΑ

Υπάρχει καταγγελία για εκτεταμένη νοθεία στις εκλογές του ΚΙΝΑΛ.
Αυτή η καταγγελία δεν αφορά τους χιλιάδες που καταγγέλθηκε ότι ψήφισαν και προερχόντουσαν από διαφορετικά κόμματα,(κυρίως την Νέα Δημοκρατία).
Αφορά χιλιάδες ψηφοδέλτια που βρέθηκαν παραπάνω στις κάλπες, από αυτούς που ψήφισαν.
Το ενδιαφέρον είναι ότι πολλοί κάνουν του έκπληκτους λες και δεν το έχουν ξαναζήσει.
Μια μικρή αναφορά στις δεκαετίες του 90′ και του 2000
Από την δεκαετία του 90 και μετά υπήρχαν εκτεταμένα φαινόμενα:
1) Μαζικών εγγραφών ανύπαρκτων μελών…ο κάθε βουλευτής έφερνε και έγραφε μέλη με αιτήσεις σε ”σακουλές”, αυτά τα μέλη ερχόντουσαν ψήφιζαν (ενδεχόμενα με ένα χαρτζιλίκι)και βεβαίως εξαφανιζόντουσαν.
2) Εκτεταμένης καλπονοθείας…Στις διάφορες εκλογές,(νομαρχιακών, αντιπροσώπων για συνέδρια, εκλογές για Κ.Ε στα συνέδρια κλπ)
Η καλπονοθεία ιδιαίτερα στην νεολαία ήταν εκτεταμένη με κοινή συναίνεση όλων των ομάδων για να βγάζουν περισσότερους αντιπρόσωπους για το συνέδριο του κόμματος.(ψήφιζαν 300 νεολαίοι, έριχναν αναλογικά άλλα 500 ψηφοδέλτια και έτσι γινόταν η δουλειά ).
Η διαφθορά δεν αφορούσε μόνο τις οικονομικές συναλλαγές ,αλλά και όλες τις διαδικασίες στις κομματικές σχέσεις και τις σχέσεις με τον κρατικό μηχανισμό.
Το ΠΑΣΟΚ από την δεκαετία του 90 είχε τον χαρακτήρα ενός κόμματος κρατικοδίαιτου και παρασιτικού.
ΑΠΟ ΚΟΜΜΑ ΜΕ ΣΤΟΧΟ ΤΟΝ ΣΟΣΙΑΛΙΣΜΟ ΣΕ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΤΗ ΤΗΣ ΑΣΤΙΚΗΣ ΕΞΟΥΣΙΑΣ
Το ΠΑΣΟΚ στην ίδρυση του ήταν ένα κόμμα με έντονα ριζοσπαστικά στοιχεία που αγκάλιασε την ανάγκη της ελληνικής κοινωνίας να αλλάξει ριζικά την ζωή της.
Στην πορεία όμως και όσο περνούσαν τα χρόνια διαχείρισης της κυβερνητικής και της κρατικής εξουσίας, από ένα κόμμα που μιλούσε για Σοσιαλισμό έγινε ένας κακός διαχειριστής του συστήματος.
Όσο παρέμενε στην εξουσία έχανε τον αρχικό του κοινωνικό ριζοσπαστισμό και μετατρεπόταν σε ένα κόμμα με δυσδιάκριτες διαφοροποιήσεις από το βασικό κόμμα της αστικής τάξης που ήταν η Νέα Δημοκρατία.
Και βεβαίως ένα μεγάλο μέρος της ηγεσίας του απόκτησε ”ιδιαίτερες” σχέσεις με κομμάτια της αστικής τάξης.
Η διαφθορά και η διαπλοκή άρχισαν να κυριαρχούν και δεν υπήρχε πλέον κανένας πολιτικός κοινωνικός η ηθικός φραγμός να κάνουν το οτιδήποτε.
Για ποιο λόγο λοιπόν εκπλήσσονται για τα φαινόμενα καλπονοθείας και που είναι το περίεργο με αυτό το παρελθόν ?
Ο ΣΥΡΙΖΑ και η τεχνογνωσία ΠΑΣΟΚ
Ένα (μικρό έστω) κομμάτι της ηγεσίας του ΠΑΣΟΚ είναι σήμερα στον ΣΥΡΙΖΑ.
Δυστυχώς βλέπουμε να αναπαράγονται από αυτό το κομμάτι αντίστοιχες οργανωτικές και πολιτικές πρακτικές.
-Μαζικές εγγραφές μελών, γραφειοκρατικές διαδικασίες, προτάσεις για κοοπτάτσια και υποβάθμιση των άμεσων δημοκρατικών κομματικών και κοινωνικών λειτουργιών.
-Σε μια περίοδο που η κυβέρνηση της Ν.Δ έχει διαλύσει τα πάντα, αντί η κοινοβουλευτική ομάδα και οι οργανώσεις του ΣΥΡΙΖΑ να πρωτοστατούν σε κοινωνικούς αγώνες και κινηματικές δράσεις, αυτοί προτάσσουν την ‘’απόσταση’’ από οποιαδήποτε δράση (σαν αριστερίστικα κατάλοιπα)και προβάλουν την συμπεριφορά του ‘’πολιτευτή’’ και τις ‘’δημόσιες σχέσεις’’ γιατί μοναδικός στόχος γι αυτούς είναι η κυβερνητική εξουσία και η διαχείριση της με κάθε κόστος .
– Ταυτόχρονα προσπαθούν την πολιτική και προγραμματική αποδόμηση των οραμάτων της αριστεράς και του στόχου για έναν σοσιαλισμό με δημοκρατία και ελευθερία ,με την αταξική λογική αναφοράς στο περίφημο ”κέντρο ”και την προσαρμογή σε διαχειριστικές λογικές στα πλαίσια του συστήματος, που έφεραν την αποσύνθεση και την διάλυση της Σοσιαλδημοκρατίας (ρεαλιστική υποτίθεται πολιτική) κλπ.
Εάν ο ΣΥΡΙΖΑ επιτρέψει να κυριαρχήσουν αυτές οι λογικές στο εσωτερικό του, τότε είναι σίγουρο ότι θα έχει την ίδια τύχη με το ΠΑΣΟΚ…

Λεωνίδας Καρίγιαννης

Πηγή: tvxs