Macro

Η αντιµετώπιση της πανδηµίας απαιτεί ισχυρότερη παγκόσµια συνεργασία

Δεν έχουμε απαλλαγεί ακόμη από την πανδημία και θα περάσει καιρός μέχρι αυτό να γίνει. Έκαναν μεγάλο λάθος όσοι, όπως ο Κυρ. Μητσοτάκης, βιάστηκαν να κηρύξουν το τέλος της πανδημίας και τη νίκη, είτε στην Ελλάδα είτε στην Ευρώπη. Στην Ελλάδα η πανδημία έχει ξεφύγει, προκαλεί εκατόμβες νεκρών καθημερινά και η κυβερνητική αποτυχία είναι προφανής.

Η πανδημία και η τριπλή κρίση -υγειονομική, οικονομική, κοινωνική- έχουν αυξήσει τις ανισότητες τόσο μέσα, όσο και ανάμεσα στα κράτη-μέλη της ΕΕ αλλά και σε πλανητική κλίμακα. Αυξήθηκε η φτώχεια, η ανεργία, έχουν χτυπηθεί ιδιαίτερα οι γυναίκες και οι νέοι, έχουμε τεράστια αύξηση της ενδοοικογενειακής βίας. Είμαστε σε μια άλλη εποχή, που απαιτεί καινούργια και μονιμότερα εργαλεία -όπως το Ταμείο Ανάκαμψης. Γιατί ηττήθηκε ο νεοφιλελεύθερος μύθος που έλεγε ότι όλα τα λύνει η αγορά. Η πανδημία, όμως, επανέφερε τη σημασία της δημόσιας ρύθμισης -και στην υγεία και στην οικονομία. Στην Ελλάδα π.χ., δεν υπάρχει ούτε ένα ιδιωτικό θεραπευτήριο από τα μεγάλα και ακριβά, που αντιμετωπίζει περιπτώσεις κορονοϊού. Όλες αντιμετωπίζονται από το ΕΣΥ. Ελάχιστα συνεισφέρει και με πολύ ακριβές τιμές, ο ιδιωτικός τομέας.

Η αντιμετώπιση της πανδημίας καθιστά επίκαιρο και το αίτημα για Κοινή Ευρωπαϊκή Πολιτική Υγείας. Μέχρι τώρα, με βάση τις Συνθήκες της ΕΕ η υγεία είναι υπόθεση των κρατών-μελών. Δεν αρκεί αυτό. Χρειαζόμαστε όχι μόνον ευρωπαϊκή αλλά και ισχυρότερη παγκόσμια συνεργασία. Όχι μόνο για να εμβολιαστεί ο παγκόσμιος πληθυσμός και να ενισχυθούν τα συστήματα Υγείας. Απαιτείται και μια δραστικότερη βοήθεια προς τις φτωχότερες χώρες. Γιατί είναι εργαστήρια μεταλλάξεων. Η Αφρική, απ’ όπου ξεκίνησε η μετάλλαξη Όμικρον, έχει ποσοστό εμβολιασμού μόλις 7%. Γι’ αυτό και πρέπει επιτέλους να προχωρήσει η προσωρινή άρση του καθεστώτος προστασίας της πατέντας για τα εμβόλια, όπως ζητά το Ευρωκοινοβούλιο, οι αριστερές και προοδευτικές δυνάμεις, αλλά και πάνω από 100 χώρες μέλη του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου (WTO).

Κάνει μεγάλη και πολλαπλή ζημιά στην Ελλάδα ότι το ποσοστό εμβολιασμένων παραμένει λίγο πάνω από το 60%, όταν η Πορτογαλία έχει ξεπεράσει το 85%. Αν δούμε την αναλογία κρουσμάτων, θυμάτων και ποσοστών εμβολιασμού, δυστυχώς η χώρα μας έχει μείνει στην τελευταία θέση ανάμεσα στις χώρες της Δυτικής Ευρώπης και στην χειρότερη θέση από τις χώρες του Νότου, που έχουμε παρόμοιες κλιματικές συνθήκες.

Πέρα από αυτά, το θέμα της σχεδιασμένης διεύρυνσης της υποχρεωτικότητας θα πρέπει να εξεταστεί σοβαρά και στην Ελλάδα. Πόσο προστατεύουμε, αλήθεια, τη δημόσια υγεία όταν ένας ανεμβολίαστος αστυνομικός και ένας ανεμβολίαστος εργαζόμενος στην εστίαση καλούνται να ελέγξουν το πιστοποιητικό εμβολιασμού;

Προσωπικά πιστεύω ότι για τους δημόσιους λειτουργούς που έρχονται σε επαφή με τους πολίτες, με πρώτους τους υγειονομικούς, στους οποίους σωστά επεβλήθη ο υποχρεωτικός εμβολιασμός, θα πρέπει να συζητηθεί η επέκταση της υποχρεωτικότητας. Διατυπώνεται ο αντίλογος ότι αυτό προσβάλλει την ατομική ελευθερία. Μήπως και το κόκκινο φανάρι στους δρόμους, παραβιάζει την ελευθερία μας; Η απαγόρευση της χρήσης ηρωίνης είναι καταπίεση της ελευθερίας; Κυρίως από υπερσυντηρητικές και ακροδεξιές δυνάμεις ακούμε τρελά πράγματα περί ελευθερίας… Από τον Τραμπ και τον Μπολσονάρο, μέχρι το AfD στη Γερμανία και τις ακροδεξιές ομάδες στην Ιταλία -όπως η φασιστική Forza Nuova που έκανε τεράστιους βανδαλισμούς στα γραφεία των συνδικάτων. Διότι τα εργατικά συνδικάτα στην Ιταλία στηρίζουν το πράσινο πιστοποιητικό για να προστατέψουν τους εργαζόμενoυς.

Χρειάζεται επίσης μια πανευρωπαϊκή ρύθμιση, ώστε το ‘’πράσινο πιστοποιητικό’’ να μην έχει μια αόριστη διάρκεια, αλλά να διαρκεί όσο επιστημονικά βεβαιωμένα διαρκούν και τα αντισώματα. Αυτό μπορεί να γίνει κίνητρο για την προστασία των ανθρώπων και των δικών τους, και να κινητροδοτήσει και την τρίτη δόση. Η Ελλάδα παραμένει η χώρα που έχει ένα πολύ υψηλό ποσοστό ηλικιωμένων που δεν έχουν κάνει καν την πρώτη δόση του εμβολίου. Εδώ απαιτείται ειδική εκστρατεία, έκτακτα μέτρα πειθούς, κίνητρα και όχι φυσικά άδικα και εξοντωτικά πρόστιμα που δεν ισχύουν σε καμία άλλη ευρωπαϊκή χώρα.

Όσοι στο όνομα της οικονομίας ξεχνούν και υποτιμούν το πρόβλημα της δημόσιας υγείας και της ασφάλειας του πολίτη κάνουν μεγάλη ζημιά και στην δημόσια υγεία και στην οικονομία.

Αυτό σημαίνει επιτάχυνση στην καμπάνια του εμβολιασμού και πιο αυστηρά μέτρα εκεί που το δημόσιο παίζει ρόλο. Είναι απαράδεκτη και επιζήμια η ψηφοθηρική άρνηση της κυβέρνησης της ΝΔ να τολμήσει αυστηρότερα μέτρα στον στενό πυρήνα του κράτους, όπως είναι η αστυνομία και ο στρατός. Αν δεν ληφθούν αυστηρότερα μέτρα τώρα, οι επόμενες μέρες και εβδομάδες θα έχουν τεράστιο υγειονομικό, κοινωνικό και οικονομικό κόστος.

Ο Δημήτρης Παπαδημούλης είναι Αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Επικεφαλής της Ευρωομάδας του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία

Πηγή: Η Εποχή