“Πυροβολήστε τους καταληψίες”. Αυτό είναι ουσιαστικά το νέο σύνθημα της ισπανικής φασιστικής οργάνωσης Vox, που προτείνει την οπλοκατοχή για την προστασία της ιδιωτικής περιουσίας ως “νόμιμη άμυνα” από τους καταληψίες της Αριστεράς. Το αίμα φαίνεται ότι αποτελεί συστατικό του ακροδεξιού κόμματος, που θα στηρίξει τα αιτήματα των ταυρομάχων και των κυνηγών, εάν καταφέρει κάποτε να μπει στη Βουλή. Παρ’ όλα αυτά το τελευταίο διάστημα δεν κουράζεται να ζητά συνεχώς “Εκλογές τώρα”, νομίζοντας ότι θα κερδίσει τμήμα των ακροδεξιών ψηφοφόρων του Λαϊκού Κόμματος, παρόλο που οι φιλοδοξίες αυτές φαίνεται να εξανεμίζονται από την ανάληψη των ηνίων του από τον επίσης ακροδεξιό Κασάδο.
Το Vox φαίνεται να έχει μια μανία ανωτερότητας, αφού πραγματοποίησε την πρόσφατη εκδήλωσή του στο Βισταλέγκρε της Μαδρίτης, το κλειστό γήπεδο όπου διεξάγει τα συνέδριά του το Podemos. Η αλήθεια είναι ότι κατάφερε να μαζέψει πάνω από δέκα χιλιάδες άτομα, με περίπου τρεις χιλιάδες να παραμένουν απ έξω.
Το Vox δεν προέρχεται από τους παραδοσιακούς σχηματισμούς της παλιάς Φάλαγγας και των άλλων νεοφασιστικών νοσταλγικών οργανώσεων. Δημιουργήθηκε προ πενταετίας από ακροδεξιά στοιχεία που αποχώρησαν από το “δειλό” Λαϊκό Κόμμα υπό την ηγεσία του Βάσκου πρώην βουλευτή Αμπασκάλ. Ο Αθνάρ μάλιστα τόνισε πρόσφατα ότι άφησε στον Ραχόι ως κληρονομιά μια “ενωμένη” Δεξιά, ενώ ο νέος ακροδεξιός ηγέτης του κόμματος Κασάδο κληρονόμησε τρία κομμάτια, το Λαϊκό Κόμμα, τους Πολίτες και το… Vox.
Το Vox τροφοδοτείται από την ισλαμοφοβία και τον ισπανικό εθνικισμό. Σήμερα έχει κάτι παραπάνω από 10.000 μέλη, το 20% εκ των οποίων μπήκαν στην οργάνωση μετά τις επιθέσεις των ισλαμιστών τρομοκρατών στην Βαρκελώνη και την ένταση για την ανεξαρτησία της Καταλωνίας. Οι 100 προτάσεις του Vox, που παρουσιάστηκαν στο Βισταλέγκρε, φαίνεται να έχουν βγει από το εγχειρίδιο του τραμπουκισμού, αφού συμπεριλαμβάνουν τον εκφοβισμό “παράνομων” μεταναστών, πολιτικών που είναι υπέρ της ανεξαρτησίας της Καταλωνίας και ακτιβιστριών των φεμινιστικών κινημάτων.
Η Ισπανία του Vox θα έμοιαζε αρκετά με την Ισπανία του Φράνκο. Ίσως γι’ αυτό δεν θέλει την εκταφή του από το “Μαυσωλείο των Πεσόντων” στον σκουπιδοτενεκέ της Ιστορίας. Προς το παρόν το Vox αποτελεί έναν περιθωριακό σχηματισμό. Στις ευρωεκλογές του 2014, λίγο καιρό μετά την ίδρυσή του, κατάφερε να πάρει 1,57% ή 246.833 ψήφους, ενώ στις εκλογές του 2016 πήρε μόλις 47.182 ψήφους ή το 0,20%. Αυτό βέβαια δεν σημαίνει ότι έχει μείνει… εξωθεσμικό, αφού έχει τρεις δημάρχους και έναν βουλευτή σε τοπικό κοινοβούλιο. Παρ’ όλα αυτά ο νέος ηγέτης του Λαϊκού Κόμματος Κασάδο δηλώνει ότι θα ήθελε να κυβερνήσει σε συνεργασία με το Vox, προφανώς αντί με τους Πολίτες.
Αργύρης Παναγόπουλος
Πηγή: Η Αυγή