Συνεντεύξεις

Γρηγόρης Γεροτζιάφας: Παταγώδης αποτυχία Πλεύρη-Γκάγκα

Ένα επιδημιολογικό déjà vu φαίνεται να ζει η χώρα, καθώς για ακόμα μία φορά έχουμε άνοδο των δεικτών μετά από χαλάρωση μέτρων. Ο καθηγητής Αιματολογίας στο Πανεπιστήμιο της Σορβόννης και μέλος του think tank του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. Γρηγόρης Γεροτζιάφας εξηγεί ότι το κρίσιμο δεν είναι τα κρούσματα, αλλά οι νοσηλείες.
«Ελπίζω πως δεν θα έχουμε μεγάλη άνοδο των νοσηλειών και θα έχει φτάσει ο εμβολιασμός στο 85% στον γενικό πληθυσμό» τονίζει στην ΑΥΓΗ της Κυριακής. Αυτή ήταν η κατάσταση τον χειμώνα στη Γαλλία, ανέβαιναν τα κρούσματα, αλλά λόγω εμβολιασμού δεν υπήρξαν μεγάλες επιπτώσεις στη δημόσια υγεία και στους θανάτους, συμπληρώνει. Ωστόσο, είναι πιο επικίνδυνο στην Ελλάδα, καθώς πολλές περιοχές έχουν μικρή εμβολιαστική κάλυψη, ενώ δεν έχουμε επιδημιολογική επιτήρηση αντίστοιχη της Γαλλίας.
Οι θάνατοι, όμως, παραμένουν σε υψηλά επίπεδα. Σύμφωνα με τον Γρ. Γεροτζιάφα, αυτό είναι αντανάκλαση του δημόσιου συστήματος Υγείας. «Η ηγεσία Πλεύρη-Γκάγκα χρεώνεται με τους περισσότερους από τους μισούς θανάτους. Η αποτυχία τους είναι παταγώδης, γιατί αυτό συμβαίνει με εμβόλια, φάρμακα και εμπειρία στη διάγνωση και τη θεραπεία» υπογραμμίζει και επισημαίνει ότι ο σημερινός αριθμός των θανάτων οφείλεται και στο γεγονός ότι δεν πιάσαμε το 70% της εμβολιαστικής κάλυψης τον Νοέμβριο κι αυτό βαραίνει την κυβέρνηση. Τώρα, το επίπεδο εμβολιασμού που έχουμε θα βοηθήσει για το επόμενο διάστημα, αλλά όσο δεν υπάρχει συνολική στρατηγική, παραμένει ο κίνδυνος για τον Σεπτέμβριο.
Τέλος, ο Γρ. Γεροτζιάφας επισημαίνει ότι το υπουργείο Υγείας δεν εκμεταλλεύτηκε την τεχνολογική υποδομή που υπήρχε. «Ο ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. έκανε μια τομή στην ψηφιακή διακυβέρνηση και στον εκσυγχρονισμό. Μετά ο Πιερρακάκης το ανέπτυξε. Και το υπουργείο Υγείας δεν χρησιμοποίησε τις ψηφιακές λειτουργίες στην αντιμετώπιση της Covid. Έχουν ευθύνη» καταλήγει.

Πηγή: Η Αυγή