Μια πολύ σημαντική νίκη πέτυχε ο Σύλλογος Δανειζομένου Προσωπικού Τραπεζικού Τομέα, (ΣΥΔΑΠΤΤ), όταν ο υφυπουργός εργασίας από το βήμα της Βουλής δικαίωσε τις θέσεις του. Απαντώντας σε επίκαιρη ερώτηση του Νάσου Ηλιόπουλου (βουλευτή Α’ Αθηνών), ο υφυπουργός παραδέχτηκε ότι η σύμβαση εργασίας που δόθηκε στους εργαζόμενους να υπογράψουν, περιέχει όρους που είναι παράνομοι και καταχρηστικοί!
Ο ΣΥΔΑΠΤΤ εκπροσωπεί τους εργαζόμενους που μέσω –εικονικής– εργολαβίας της εταιρείας Mellon, εργάζονται στις εγκαταστάσεις της Εθνικής Τράπεζας επί σειρά ετών (ακόμα και 22). Από το 2011, οι εργαζόμενοι αυτοί ήταν μερικής απασχόλησης (7ωροι), όμως ο φόρτος εργασίας, μετά τις αλλεπάλληλες αποχωρήσεις του τακτικού προσωπικού, τις λεγόμενες εθελούσιες, είναι πλέον εξαιρετικά μεγάλος. Η Τράπεζα αποφάσισε και η εταιρεία ζήτησε από τους εργαζόμενους να υπογράψουν τροποποιητική σύμβαση εργασίας με αλλαγή του ωραρίου σε πλήρες, 8ωρο.
Στη Σύμβαση αναφέρεται επί λέξει ότι οι μηνιαίες αποδοχές περιλαμβάνουν και «την αμοιβή για τυχόν πραγματοποίηση υπερεργασίας, υπερωρίας, απασχόληση σε Κυριακή, αργία ή νύκτα και για απλή ετοιμότητα προς εργασία». Ζητούν επομένως από τους εργαζόμενους/ες να υπογράψουν ότι θα δουλεύουν υπερωρία, υπερεργασία, Κυριακή, αργία, νύχτα, τζάμπα!
Ομολογουμένως, αυτός είναι ένας πολύ ωραίος τρόπος και να αυξάνεται ο κατώτατος μισθός (με αυτόν αμείβονται οι συγκεκριμένοι εργαζόμενοι) και οι εργοδότες να πληρώνουν λιγότερα! Απαιτούν από εργαζόμενους/ες με μισθό στο κατώφλι της φτώχειας, να δουλεύουν χωρίς αμοιβή! Αλλά, «κάπου ώπα, έχουμε γίνει χώρα της Αφρικής», όχι του σήμερα αλλά του προ-προηγούμενου αιώνα, για να λύσουμε και την απορία του κ. Χατζηδάκη!
Οι εργαζόμενοι αναγκάστηκαν να βάλουν την υπογραφή τους, πιεσμένοι και από την οικονομική ασφυξία που βιώνουν αλλά και τις άμεσες και έμμεσες πιέσεις της εργοδοσίας. Η Τράπεζα και η εταιρεία δεν δέχονταν συζήτηση για απαλοιφή των παράνομων και καταχρηστικών όρων. Μπροστά στο αδιέξοδο το Σωματείο ζήτησε να γίνει κοινοβουλευτικός έλεγχος, αίτημα στο οποίο η Νέα Αριστερά ανταποκρίθηκε άμεσα.
Ο κ. υφυπουργός εργασίας παραδέχτηκε ότι η επίκαιρη ερώτηση του Νάσου Ηλιόπουλου ήταν απόλυτα τεκμηριωμένη και ορθή! Ο όρος που περιέχεται στις συμβάσεις της εταιρείας στην ενότητα αποδοχές υπαλλήλου […] αντίκειται στις διατάξεις της εργατικής νομοθεσίας (!) και δεσμεύτηκε από το βήμα της Βουλής ότι η εταιρεία θα πρέπει να αλλάξει την διατύπωση!
Η εξέλιξη αυτή είναι μια καθαρή νίκη του σωματείου που δεν παραδέχτηκε την ήττα, δεν άφησε τον παραλογισμό να νικήσει, συνέχισε να το παλεύει, ακόμα και όταν φάνηκε ότι κάθε προσπάθεια ήταν μάταιη. Είναι το αποτέλεσμα της κοινής προσπάθειας κόμματος και συνδικάτου, για να μπει φρένο στην εργοδοτική ασυδοσία δίνοντας συγχρόνως δύναμη στους εργαζόμενους και λόγο να εμπιστευτούν το σωματείο τους και τη δύναμή τους!
Για να μπει φρένο στην αχαλίνωτη αυθαιρεσία των εργοδοτών και για την ανατροπή της εργασιακής ζούγκλας είναι απολύτως απαραίτητη η οργάνωση και η συλλογική συνδικαλιστική δράση των εργαζομένων. Η Νέα Αριστερά θα πρέπει να βρίσκεται σταθερά και αταλάντευτα αρωγός σε αυτόν τον αγώνα.
Η Γιώτα Λαζαροπούλου είναι πρόεδρος ΣΕΕΤ (Σύλλογος Εργαζομένων Εθνικής Τράπεζας)