Τη συνέντευξη πήρε η Έλλη Ζώτου
* Πότε ενημερωθήκατε για την κατασκευή της ανοιχτής δομής της Κορίνθου; Υπήρξε κάποια προετοιμασία στον χώρο;
Όταν έγινε η εγκατάσταση των προσφύγων εκεί δεν υπήρχε απολύτως τίποτα. Μιλάμε για το πίσω μέρος του στρατοπέδου της Κορίνθου στο οποίο υπήρχε ένα γήπεδο που δεν χρησιμοποιούνταν επί χρόνια και που ήταν φτιαγμένο από χώμα. Όλη η υποδομή ξεκίνησε από το μηδέν, σε ακατάλληλες συνθήκες γιατί το χώμα και η λάσπη είναι το μόνο που δεν προσφέρεται για να εγκατασταθούν άνθρωποι. Δεν υπήρχε απολύτως καμία ανθρώπινη συνθήκη για να εγκατασταθούν εκεί άνθρωποι, έστω και προσωρινά.
Η ενημέρωση που είχαμε, όπως και ο Δήμος Κορινθίων, ήταν τελευταία στιγμή, χωρίς απολύτως κανένα προγραμματισμό. Μάλιστα αυτό ήλθε μετά από την πλήρη αποτυχία και την χαρακτηριστική καθυστέρηση της αποσυμφόρησης των νησιών. Δηλαδή όταν αντιλήφθηκε η Ν.Δ. ότι πρέπει να κάνει αποσυμφόρηση και πρέπει να στεγαστούν οι πρόσφυγες στην ενδοχώρα, ξεκίνησε να φτιάχνει τέτοιου τύπου δομές, στην Κόρινθο και στη Νέα Καβάλα, στο Κιλκίς, όπου υπάρχει αντίστοιχη δομή σε άθλιες συνθήκες. Άρα η κατάσταση που δημιουργήθηκε στην Κόρινθο ήταν ενδεικτική της πλήρους αποτυχίας της ανικανότητας και της ιδεοληψίας της Ν.Δ. να εφαρμόσει ένα σχέδιο μεταφοράς από τα νησιά στην ενδοχώρα.
Όταν εγκαταστάθηκαν οι άνθρωποι στη δομή -ας την αποκαλέσουμε έτσι γιατί δεν είναι δομή είναι μια υποδομή που δεν προσφέρεται ούτε για προσωρινή διαμονή- εμείς κάναμε μια αυτοψία, μιλήσαμε με τους πρόσφυγες, τους ανθρώπους του ΔΟΜ. Οι συνθήκες ήταν ανεπαρκέστατες, υπήρχαν μόνο ραπχολς και χημικές τουαλέτες. Ασκήθηκαν πιέσεις, έκανα και επίκαιρη ερώτηση στον αρμόδιο υπουργό στη Βουλή, προκειμένου να διασφαλίσουμε ότι θα υπάρξουν κάποιες στοιχειώδεις βελτιώσεις.
Αυτή τη στιγμή έχει τοποθετηθεί χαλίκι, είναι στην τελική φάση η προμήθεια ρεύματος μέσα από ένα δίκτυο που τοποθετήθηκε από τον στρατό και τον ΔΕΔΔΥΕ. Έχουν υπάρξει κάποιες μικρές βελτιώσεις ως προς τους χώρους διαμονής αλλά πέραν τούτου ουδέν. Βρισκόμαστε σε ένα σημείο το οποίο δεν μπορεί κάποιος ούτε να επιβιώσει επαρκώς, ούτε να ζήσει για αρκετό καιρό, ούτε να καλύψει τις βασικές του ανάγκες. Υπάρχουν προβλήματα και με τη σίτιση, που και οι ίδιοι οι πρόσφυγες έχουν αναδείξει ως ένα βασικό ζήτημα με δύο κινητοποιήσεις μέσα στην Κόρινθο.
Στην απάντησή του ο υπουργός στην επίκαιρη ερώτησή μου, στην ουσία τα παρέπεμψε όλα στο ΔΟΜ και είπε ότι για την ένταξη των ανθρώπων αυτών στην τοπική κοινωνία δεν υπάρχει καμία πρόβλεψη, πέραν δηλαδή της υποδοχής, της φιλοξενίας, των δικαιωμάτων τους και που θα μεταφερθούν στη συνέχεια, δεν υπάρχει καμία πρόθεση και σχεδιασμός για την ένταξή τους.
Δυσκολεύονται πολύ να έχουν πρόσβαση σε ιατροφαρμακευτική περίθαλψη, αφού καταργήθηκε ο ΑΜΚΑ. Καλύπτονται από το νοσοκομείο και από το κοινωνικό ιατρείο της Κορίνθου, δηλαδή μια δομή αλληλεγγύης. Ούτε πρόσβαση στην εκπαίδευση και βέβαια το δικαίωμα εργασίας του -για το οποίο μπορώ να σας πω ότι υπάρχει και ένα ενδιαφέρον από την τοπική κοινωνία για το αν αυτοί οι άνθρωποι θα μπορέσουν να απασχοληθούν από αγροτικές εργασίες έως τεχνικές- αλλά δυστυχώς τώρα οι αιτούντες άσυλο δεν έχουν δικαίωμα εργασίας, καταργήθηκε με το νέο νόμο και μόνο το εργόσημο μπορεί να τους δώσει εργασία και αυτό έχει δυσκολίες. Συνολικά είναι μια πολιτική η οποία στην ουσία έχει αποθηκεύσει ανθρώπους εκεί χωρίς κανένα ενδιαφέρον για το τι θα γίνουν.
Η ενημέρωσή μας είναι ότι κάποιοι ευάλωτοι γίνεται προσπάθεια και φεύγουν. Πηγαίνουν δηλαδή σε άλλες δομές που έχουν θέσεις αλλά αυτό γίνεται με το σταγονόμετρο. Και βέβαια υπάρχει πάλι ένα κίνημα αλληλεγγύης που ευτυχώς έχει πάλι επικρατήσει -είμαστε και εμείς μέρος αυτού- με εκπαιδευτικούς οι οποίοι κάνουν δημιουργική απσχόληση στα παιδιά, γιατρούς που ασχολούνται με την κάλυψη βασικών αναγκών, με νομικούς οι οποίοι και αυτοί προσφέρουν κάποιες υπηρεσίες.
Υπάρχει πλήρης απουσία ενός σχεδίου και της πρακτικής παρέμβασης πάνω στο ζήτημα.
Χειρότερες συνθήκες και από τις καταλήψεις
* Υπάρχει κάποια μέριμνα για να πάνε σχολείο τα παιδιά; Παιδιά που προήλθαν από τις καταλήψεις ήταν κανονικά γραμμένα σε σχολεία της περιοχής των Εξαρχείων και του κέντρου.
Δεν υπάρχει καμία μέριμνα, μιλάμε για περίπου 700 ανθρώπους αυτή τη στιγμή. Οι θέσεις ήταν για περίπου 600 αρχικά. Είναι και το ζήτημα, όπως απάντησε και ο υπουργός, ότι μιλάμε για μια προσωρινή δομή, γεγονός όμως που δεν αποδεικνύεται. Στα νησιά αντίστοιχες δομές χρησιμοποιούνταν για μια εβδομάδα-10 ημέρες, μέχρι οι άνθρωποι να πάνε στα ΚΥΤ και σε πραγματικές δομές φιλοξενίας, εδώ φαίνεται ότι έχει μονιμοποιηθεί, σταθεροποιηθεί αυτή η άτυπη δομή και επομένως δεν φαίνεται ότι εκπληρώνει τον χαρακτηρισμό μιας προσωρινής δομής και αν είναι κάτι τέτοιο προφανώς έχει να κάνει με το γεγονός ότι κάποια άτομα φεύγουν με το σταγονόμετρο σε κάποιες άλλες δομές σε όλη τη χώρα, έρχονται όμως άλλοι, είτε από τα νησιά, είτε από τις καταλήψεις. Οπότε μπορεί να μην έχει αμιγώς σταθερό πληθυσμό αλλά έχει μια σταθερή λειτουργία σαν άτυπη δομή που γίνεται τυπική με περίπου 600 άτομα τα οποία ενδεχομένως και να εναλλάσσονται.
Ως προς τις καταλήψεις, πράγματι το πρώτο διάστημα ήλθαν οι άνθρωποι αυτοί με αυτές τις απαράδεκτες εικόνες που είδαμε όλοι, με την επίδειξη δύναμης και την επικοινωνιακή τακτική της κυβέρνησης να τους στοχοποιεί και να τους βάζει σε κλούβες για να τους απομακρύνει. Σχεδόν όλοι όσοι εκδιώχθηκαν από τις καταλήψεις ήλθαν στην Κόρινθο. Ερχόμενοι στην Κόρινθο, αυτό που αντιμετώπισαν εκεί, ήταν σαφώς χειρότερο από αυτό που είχαν να αντιμετωπίσουν και αυτό που είχαν ως καθημερινότητα στις καταλήψεις, χωρίς να λέμε ότι για εμάς είναι στην στρατηγική μας οι καταλήψεις προφανώς. Η στρατηγική είναι η Πολιτεία να κάνει αυτά που πρέπει, με δομές φιλοξενίας, τα διαμερίσματα κ.τ.λ. Εξαιτίας των συνθηκών, αρκετοί εγκατέλειψαν τη δομή και δεν ξέρουμε αυτή τη στιγμή που βρίσκονται οι άνθρωποι αυτοί και με πιο τρόπο καταφέρνουν να επιβιώσουν.
*Την ίδια ώρα έχουμε την ταυτόχρονη λειτουργία του κέντρου κράτησης στο στρατόπεδο της Κορίνθου, λίγα μέτρα μακριά.
Η Κορινθία είναι μια μικρογραφία της πολιτικής του ΣΥΡΙΖΑ στο προσφυγικό – μεταναστευτικό προφανώς δεν τα κάναμε όλα τέλεια αλλά είχε ένα συγκεκριμένο σχέδιο και μια φιλοσοφία που είχε να κάνει με τις ανοιχτές δομές και την ένταξη- και την αντίστοιχη ανυπαρξία πολιτικής από τη Ν.Δ. Και μια μικρογραφία αυτών που έρχονται με τα κλειστά κέντρα.
Το κέντρο κράτησης Κορίνθου άδειασε σχεδόν, τον Αύγουστο το 2015, διότι υπήρχαν άνθρωποι που κρατούνταν για 18 και 20 μήνες, κάποιοι και επ’ αόριστον, δηλαδή είχαν βρεθεί εκεί από το 2012. Μετά όμως το κλείσιμο των συνόρων και εξαιτίας κάποιων πολιτικών που επιβλήθηκαν από την Ευρώπη και τις ανεχτήκαμε και εμείς περισσότερο από όσο έπρεπε, για να είμαστε ειλικρινείς, υπήρξε μια αύξηση των ανθρώπων που κρατούνταν εκεί. Εν τέλει και μετά το 2018 και το 2019 πήγαμε σε μια πολύ δυναμική αποσυμφόρηση των κέντρων κράτησης, με την τήρηση των 6 μηνών κράτησης και 3 για τους αιτούντες άσυλο, είχαμε φτάσει περίπου στους 250 όταν παραδώσαμε τον Ιούλιο του 2019.
Σήμερα είναι περίπου 1.200 άτομα στο κέντρο κράτησης της Κορίνθου. Έχουν ανοίξει δηλαδή όλα τα κτήρια, δεν υπάρχουν οι στοιχειώδεις συνθήκες διαβίωσης. Η υγιειονομική μονάδα που είχαμε εμείς εγκαταστήσει εκεί, έχει 1 γιατρό, 2 νοσηλευτές και 2 διοικητικούς υπαλλήλους για 1.200 άτομα. Η διαδικασία του ασύλου προφανώς καθυστερεί πάρα πολύ, οι συνθήκες καθαριότητας είναι άσχημες και βέβαια και η εργασία των αστυνομικών έχει γίνει πραγματικά πολύ δύσκολη.
Αυτό έχει δημιουργήσει μια πραγματικά εκρηκτική κατάσταση-και σε αυτό θα πάμε και στα νησιά-τόσο για τις υποδομές που δεν μπορούν ανταποκριθούν όσο και για τους εργαζόμενους, για τους ίδιους τους κρατούμενους στους οποίους δεν έχει ανακοινωθεί προφανώς το πόσο θα κρατηθούν. Η εικόνα είναι ότι μέχρι στιγμής τηρείται το εξάμηνο αλλά με το καινούργιο νομοσχέδιο φαίνεται ότι μπορούμε να πάμε μέχρι και 36 μήνες κράτηση. Πρόκειται για μια λογική που λέμε στις τοπικές κοινωνίες ότι φτιάχνουμε ένα γκέτο, ένα στρατόπεδο συγκέντρωσης, κλείνουμε ανθρώπους μέσα, δεν υπάρχει καμία προοπτική αυτών των ανθρώπων -εκτός από τις εθελούσιες επιστροφές- να επιταχυνθούν οι διαδικασίες αυτές. Καταρρέει και το επιχείρημα ότι μέσα από τα κέντρα κράτησης αυξάνονται οι επιστροφές ή ανακόπτονται οι ροές. Καμία σχέση με την πραγματικότητα και βέβαια θα είμαστε και υπόλογοι απέναντι στα Ευρωπαϊκά δικαστήρια για σοβαρή παραβίαση ανθρωπίνων δικαιωμάτων, τόσο ως προς την κράτηση η οποία από έσχατο μέτρο που ήταν -η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ είχε ενσωματώσει τις ευρωπαϊκές οδηγίες όχι στις ελάχιστες εγγυήσεις τους αλλά είχε δημιουργήσει επιπρόσθετες εγγυήσεις- τώρα πάμε σε μια λογική γενικευμένης κράτησης.
Και βέβαια έχουμε και τη δομή του ξενοδοχείου των Αγ. Θεοδώρων που ήταν μια δομή που ο ΣΥΡΙΖΑ δημιούργησε μέσα από το πρόγραμμα Filoxenia. Ενώ στοχοποιηθήκαμε με το χειρότερο τρόπο τα πρώτα χρόνια για αυτή την κίνηση, αυτή τη στιγμή είναι μια δομή που λειτουργεί, με αλληλεπίδραση με την τοπική κοινωνία. Έχει αποκαλυφθεί ότι οι άνθρωποι αυτοί είναι κατατρεγμένοι, που αγωνίζονται να επιβιώσουν και όχι εγκληματίες και έχει βοηθηθεί και η τοπική κοινωνία πολύ. Άρα μέσα στον ίδιο νομό έχουμε 3 διαφορετικές εκφάνσεις που χαρακτηρίζουν τη σημερινή πολιτική, την προηγούμενη και το τι μέλλει γενέσθαι.
Πηγή: Η Αυγή