Macro

Γιώργος Ψυχογιός: Η κυβέρνηση κάνει το λιοντάρι στους αδύναμους εντός και έξω αποδέχεται τη χώρα ως αποθήκη ψυχών

Ο Γ. Ψυχογιός στην εισήγησή του σχολίασε πως το νομοσχέδιο για τις επιστροφές και τις απελάσεις έρχεται στη σκιά όσων συμβαίνουν στο Αφγανιστάν το τελευταίο διάστημα, ως απότοκο των γεωπολιτικών συσχετισμών στην περιοχή και των ευθυνών της Δύσης για την κατάσταση.

Κατέστησε σαφή τη θέση της αξιωματικής αντιπολίτευσης ότι η Κυβέρνηση πρέπει να ζητήσει την έκτακτη σύνοδο των οργάνων της Ε.Ε. και του ΟΗΕ, ώστε να προχωρήσει η μετακίνηση όλων όσων κινδυνεύουν σε ασφαλείς, για εκείνους, όμορες χώρες και στη συνέχεια η επανεγκατάσταση απευθείας σε χώρες της Ε.Ε. στις οποίες θα επιμεριστούν με τρόπο δίκαιο και αναλογικό, ώστε να ολοκληρωθούν οι διαδικασίες εκεί. Πρόσθεσε ότι η Κυβέρνηση επιμένει να αναλαμβάνει το ρόλο του χωροφύλακα και της «Ασπίδας» της Κεντρικής Ευρώπης συνεχίζοντας των εγκλωβισμό ανθρώπων, εξακολουθεί να μην προχωρά σε αναστολή των επιστροφών προς το Αφγανιστάν και συνεχίζει να χαρακτηρίζει τους Αφγανούς μετανάστες και όχι πρόσφυγες, παράλληλα με την ΚΥΑ για την Τουρκία ως ασφαλή τρίτη Χώρα, παραβιάζει δικαιώματα και καθιστά τη χώρα αποθήκη απορριφθέντων δημιουργώντας γκρίζες ζώνες ανθρώπων.

Ο τομεάρχης τόνισε ότι πρέπει σε κάθε περίπτωση να διασφαλιστεί ότι το αυτονόητο δικαίωμα και υποχρέωσης του κράτους να προστατεύει τα σύνορα της χώρας θα φτάνει μέχρι τα όρια της απαρέγκλιτης τήρησης των προβλέψεων του Διεθνούς Δικαίου και της ΕΣΔΑ.

Ο κος Ψυχογιός επί των διατάξεων του νομοσχεδίου ανέφερε ότι η Κυβέρνηση συνεχίζει το ξήλωμα των εγγυήσεων που σχετίζονται με τις διαδικασίες απελάσεων και επιστροφών, εστιάζει στην επικοινωνία και όχι στην ουσία του ζητήματος, προσπαθώντας να αναγάγει σε πρώτη και αποκλειστική παράμετρο του προσφυγικού τις επιστροφές, ενώ υπάρχουν πολύ πιο σοβαρά ζητήματα στο σύνθετο θέμα της διαχείρισής του.

Αναφερόμενος στις επιμέρους διατάξεις του νομοσχεδίου, είπε πως θα προχωρήσει σε αναλυτική παρουσίαση των αντιρρήσεων και επιφυλάξεων του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ κατά τη αντίστοιχη διαδικασία της Επιτροπής, ωστόσο έκανε μνεία σε ορισμένες που δίνουν τον τόνο της κυβερνητικής πολιτικής.

Κατά παρέκκλιση βασικών αρχών του Κράτους Δικαίου οι προθεσμίες για τους προσφεύγοντες επί επιστροφών και απελάσεων γίνονται ασφυκτικές, δίνεται η δυνατότητα σιωπηρής απόρριψης από τη διοίκηση, ενώ υπάρχουν περικοπές στην παροχή άδειας διαμονής για εξαιρετικούς λόγους, εισάγεται πρωτοφανώς παράβολο στην υποβολή μεταγενέστερης αίτησης για άσυλο, προτείνεται η στελέχωση επιχειρησιακών μονάδων του Υπουργείων –όπως η ΥΠΥΤ- με ένστολο προσωπικό τη στιγμή που έχει καταργηθεί (!) προκήρυξη του ΑΣΕΠ για προσλήψεις, ποινικοποιείται η διάσωση ανθρώπων στη θάλασσα ακόμα και από αναγνωρισμένες οργανώσεις με ανθρωπιστική δράση στο πεδίο και καταργείται, αντί να μπαίνουν σαφή κριτήρια στην χορήγηση του εργοσήμου βάσει του 13Α, για όσους βρίσκονται σε διοικητική κράτηση.

Ο Γ. Ψυχογιός ολοκληρώνοντας την εισήγησή του είπε πως ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ καταψηφίζει επί της αρχής το νομοσχέδιο και πως είναι ξεκάθαρο ότι η περικοπή δικαιωμάτων ξεκινά από τους πιο ευάλωτους, όμως συνεχίζει στα πλατιά στρώματα της κοινωνίας και σε τελική ανάλυση μας αφορά όλους.

Πηγή: Left