Συνεντεύξεις

Γιώργος Ψυχογιός: Η κοινωνία δεν θα παραπλανηθεί, έρχεται «τσουνάμι» (Ηχητικό)

Ούτε η προπαγάνδα των ΜΜΕ ούτε οι ανόητοι περιορισμοί των διαδηλώσεων ούτε ακόμα πιθανές πρόωρες εκλογές δεν θα μπορέσουν να αποτρέψουν το «τσουνάμι» αντιδράσεων, κινητοποιήσεων και απεργιών, την γενικευμένη δυσαρέσκεια στην συντριπτική πλειοψηφία, μετά από 10 χρόνια κρίσης η κοινωνία δεν μπορεί να παραπλανηθεί εύκολα, τόνισε ο τομεάρχης Μεταναστευτικής Πολιτικής του ΣΥΡΙΖΑ Γ. Ψυχογιός μιλώντας Στο Κόκκινο και τον Γιώργο Τραπεζιώτη.

 

Διατείνονται τώρα, μετά από όλες αυτές τις παρεμβάσεις, ότι θα δώσουν στη δημοσιότητα την πλήρη «λίστα Πέτσα» με τα ποσά στα ΜΜΕ, το αυτονόητο δηλαδή που θα δούμε αν θα το κάνουν πλήρως ή μερικώς, σχολίασε ο κ. Ψυχογιός για τις σχετικές «προαναγγελίες» από στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ. Όσο και αν προσπαθούν να συσκοτίσουν την κατάσταση, μέσα από όλη αυτή την κατάχρηση και εύνοια προς συγκεκριμένα ΜΜΕ αυτό το διάστημα, όσο και να περιορίσουν την ενημέρωση και τις θέσεις της αντιπολίτευσης, ακόμη και το δικαίωμα στη διαδήλωση με ένα νομοσχέδιο καθαρά χουντικής έμπνευσης που σήμερα έρχεται στη Βουλή, να είναι σίγουροι ότι, επειδή εμείς κυκλοφορούμε καθημερινά στην κοινωνία, προβάλλοντας και το #ΜένουμεΌρθιοι2, ακούμε τις αγωνίες της κοινωνίας, συζητάμε, βλέπουμε την πραγματική εικόνα.

Και το επόμενο διάστημα, τόνισε, έρχεται «τσουνάμι» αντιδράσεων, κινητοποιήσεων και απεργιών, γενικευμένη δυσαρέσκεια στην συντριπτική πλειοψηφία των κοινωνικών ομάδων. Δεν θα μπορέσουν να το αποτρέψουν ούτε με την προπαγάνδα των ΜΜΕ ούτε με τον ανόητο περιορισμό των διαδηλώσεων και των πορειών ούτε με άλλες πρακτικές, όπως ενδεχομένως αυτό που ακούγεται για πρόωρες εκλογές, προκειμένου να προλάβουν τις εξελίξεις. Η κοινωνία, γνωρίζει, ξέρει, βλέπει ότι επιδεινώνεται κάθε ημέρα η ζωή της και ότι τα μέτρα στήριξης ήταν ανεπαρκέστατα. Δεν θα την κοροϊδέψουν. Μετά από 10 χρόνια κρίσης στην Ελλάδα, αυτής της επίθεσης στην κοινωνία, δεν μπορεί να παραπλανηθεί εύκολα, παρά τα παιχνίδια με το υποσυνείδητο του κόσμου ή την προσπάθεια να τον τρομοκρατήσουν με τα δελτία ειδήσεων, όπου το 80% αφορά το έγκλημα.

Όταν καλείται ένας μικρομεσαίος επαγγελματίας που έχει περάσει τα πάνδεινα να «τοιχοκολλήσει» τα 534 ευρώ που πήρε μετά από τέσσερις αναβολές, εκεί δεν έχει αστεία. Υπάρχει οργή, γιατί είναι και ανεπαρκή τα μέτρα και είναι και ταπείνωση αυτό το πράγμα. Ο εργαζόμενος που απολύεται ή πάει σε εκ περιτροπής εργασία και οι εργοδότες προτιμούν από την «συν-εργασία» την απόλυση γιατί έχουν το δικαίωμα από το νόμο, δεν μπορεί να αμυνθεί. Οι αγρότες με την παραγωγή τους χαμένοι είδαν τα μέτρα στήριξης να κατευθύνονται στους λίγους και ισχυρούς μεγαλοαγρότες και τους «ημετέρους», δεν υπάρχει περίπτωση να μην αντιληφθούν όχι μόνο την εκμετάλλευση με την πανδημία, αλλά και το ότι απαξιώνονται διαρκώς. Είδαμε ολόκληρη την κατάσταση των ξενοδοχοϋπαλλήλων, των εποχικών, μέσα από την περίπτωση του 9χρονου παιδιού στη Ρόδο. Βλέπουμε πρόσφυγες με τις οικογένειές τους στο δρόμο χωρίς μέτρα στήριξης, χωρίς καν ΑΜΚΑ, για να αντιμετωπίσουν τα βασικά τους θέματα. Δεν μπορεί αυτή η πραγματικότητα να κρυφτεί, όπως υπογράμμισε ο κ. Ψυχογιός.

Το να βρίσκονται οι πρόσφυγες στις πλατείες με την κοινωνία ενδεχομένως απέναντί τους είναι μία συγκεκριμένη τακτική, δεν είναι τυχαίο, συνέχισε, πέραν της αδιαφορίας και της έλλειψης σχεδίου. Προσπαθούν να περάσουν μία εικόνα ισορροπίας στο προσφυγικό, αλλά η διαχείρισή τους έχει τρεις προεκτάσεις:

  • περικοπή δικαιωμάτων των αιτούντων άσυλων και εξαθλίωσή τους
  • εμπαιγμός των τοπικών κοινωνιών στα νησιά και την ενδοχώρα, χωρίς καμία συνεννόηση μαζί τους
  • διεθνής κατακραυγή, που σχεδόν καθημερινά υφιστάμεθα, γιατί όχι μόνο παραβιάζουμε διεθνείς υποχρεώσεις αλλά και όλα όσα είχαν προγραμματιστεί τα προηγούμενα χρόνια για την ένταξη, φιλοξενία, μετεγκατάσταση στην Ευρώπη

Αν αυτά τα έκανε η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, όπως σημείωσε, θα ήταν κάθε μέρα πρώτο θέμα, κάθε μέρα δακτυλοδειχτούμενη. Πήραν μία κατάσταση με συγκεκριμένες ροές και φιλοσοφία, την τορπίλισαν εντελώς, έχουν «χάσει» το προσφυγικό που είναι εκτός ελέγχου. Και παρ` όλα αυτά, παρουσιάζουν ότι αυτή η εικόνα τελείωσε, ή ότι μηδενίστηκαν οι ροές. Ο ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία πρέπει να σταθεί στο ύψος των περιστάσεων, να σηκώσουμε όλο αυτό το βάρος, να εμπιστευούμε τις δυνάμεις μας, τις αρχές και αξίες της Αριστεράς, με συλλογικές διαδικασίες και μόνο γνώμονα το συμφέρον της κοινωνίας, κατέληξε ο κ. Ψυχογιός.

Πηγή: Η Αυγή από Στο Κόκκινο