«Μακάρι να μπορέσουμε να πάμε σε πλήρη διαχωρισμό Κράτους και Εκκλησίας, ωστόσο είναι σπουδαιότερη ιδεολογική μάχη το θέμα του άρθρου 16 και το ζήτημα των ιδιωτικών πανεπιστημίων, που ενσωματώνει όλη την σύγκρουση Δεξιάς και Αριστεράς, εκτίμησε ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Γιώργος Κυρίτσης μιλώντας Στο Κόκκινο και τους Βαγγέλη Καραγεώργο και Δημήτρη Κουκλουμπέρη.
«Είναι δεδομένα το τελευταίο διάστημα τα θέματα της πολιτική επικαιρότητας … το ζήτημα της αναθεώρησης του Συντάγματος … και η νομοθέτηση όσων εξήγγειλε ο πρωθυπουργός στη Θεσσαλονίκη», είπε ο κ. Κυρίτσης, αναφορικά με τα θέματα που περιμένει να συζητηθούν στην συνεδρίαση της κοινοβουλευτικής ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ υπό τον Αλέξη Τσίπρα, όπως και ένας απολογισμός όσων οδήγησαν και ακολούθησαν την παραίτηση Κοτζιά.
Για την σταθερότητα της κυβέρνησης στον απόηχο αυτής της εξέλιξης και με φόντο την προώθηση της Συμφωνίας των Πρεσπών, ο κ. Κυρίτσης σχολίασε ότι «από τον Αύγουστο του 2015 “μας βγήκε η πίστη” να αντέξουμε, μέσα από νεοφιλελεύθερες, άθλιες πολιτικές … θα ήταν λάθος η κυβέρνηση να μην εκμεταλλευτεί τον ένα χρόνο που έχει μπροστά της να ασκήσει την δική της πολιτική, αντιδιαμετρική προς αυτές … αν δεν το κάνουμε εμείς, δεν θα το κάνει κανείς άλλος».
«Για να πέσει η κυβέρνηση χρειάζονται 151 θετικές ψήφοι σε πρόταση μομφής. Αν κάποιος θεωρεί ότι μαζεύονται, εδώ είναι η Βουλή, στο Σύνταγμα, μαζευόμαστε, σηκώνουμε τα χεράκια, μετριώμαστε», είπε χαρακτηριστικά, αναφέροντας ως παράδειγμα ότι «θα μου φαινόταν πολύ περίεργο να πάει το ΚΚΕ να ψηφίσει μία πρόταση του Μητσοτάκη για να πέσει ο Τσίπρας, θα ήταν αν μη τι άλλο αυτοκτονικό».
Για το ζήτημα της συνταγματικής αναθεώρησης, ο ίδιος είπε ότι «είναι καθαρά θέμα κοινωνικών και πολιτικών συσχετισμών. Εάν θεωρείς ότι τους έχεις, μπορείς να προχωρήσεις σε μία τολμηρή συνταγματική αναθεώρηση. Εάν θεωρείς ότι δεν έχεις ακριβώς τον πολιτικό και κοινωνικό συσχετισμό -πρέπει να είναι σαφείς γιατί διχάζουν κάθετα την κοινωνία- πρέπει να είσαι πιο μετρημένος».
Ο κ. Κυρίτσης σημείωσε ότι «υπάρχουν ζητήματα, όπως η ευθύνη υπουργών … που πρέπει να προχωρήσουν. Μακάρι να μπορέσουμε να πάμε σε πλήρη διαχωρισμό Κράτους και Εκκλησίας, ένα άλμα της ελληνικής κοινωνίας προς τα μπρος», αλλά «θεωρώ σπουδαιότερη ιδεολογική μάχη το θέμα του άρθρου 16 και το ζήτημα των ιδιωτικών πανεπιστημίων … ενσωματώνει όλη την σύγκρουση Δεξιάς και Αριστεράς».
Πηγή: Στο Κόκκινο