Με τη συμπλήρωση ενός μήνα από τις εκλογές, από τη συγκρότηση της νέας κυβέρνησης Μητσοτάκη και το νομοθετικό μπαράζ που ακολούθησε μπορούμε να βγάλουμε στέρεα συμπεράσματα για τις κατευθύνσεις που θα ακολουθήσει. Όχι μόνον αυτές που η Ν.Δ. διαφήμιζε προεκλογικά, αλλά και αυτές που απέκρυπτε συστηματικά, τις αθέατες πτυχές, ή της κάλυπτε πίσω από εξωραϊσμένες ή γενικόλογες διατυπώσεις. Αυτό που προκύπτει είναι ότι η δημοκρατία στην Ελλάδα γυρνάει δεκαετίες πίσω.
Αν θελήσουμε να δώσουμε έναν τίτλο, αυτός θα ήταν φουλ επίθεση: Φουλ επίθεση στο κράτος, στους μετανάστες, στους ελεγκτικούς θεσμούς, στην Παιδεία και στον κόσμο της μισθωτής εργασίας. Επίθεση στην ίδια τη Δημοκρατία. Και φουλ εξυπηρετήσεις στα μεγάλα συμφέροντα και στους εργοδότες. Οι περισσότερες εκδηλώθηκαν με το πολυνομοσχέδιο που συζητήθηκε ως υπερεπείγον αυτήν την εβδομάδα στη Βουλή.
Κυνική ομολογία για Θάνου
Στο ζήτημα της Επιτροπής Ανταγωνισμού η κυβέρνηση ήταν άτεγκτη και απερίφραστη. Παραδέχτηκε, διά του κ. Πικραμμένου, ότι το ξήλωμα της κ. Θάνου από την Επιτροπή Ανταγωνισμού και γίνεται κατά παράβαση της κοινοτικής νομοθεσίας και γίνεται επειδή η κυβέρνηση είναι δυσαρεστημένη για τους ελέγχους στο μονοπωλιακό πρακτορείο διανομής Τύπου του κ. Ευ. Μαρινάκη. Παραδέχτηκε δηλαδή ότι παρανομεί προκειμένου να μην ελεγχθεί ο επιχειρηματίας με τις στενές σχέσεις με την κυβέρνηση Μητσοτάκη.
Η ΕΥΠ στον ιδιωτικό τομέα
Ο αδιαπραγμάτευτος οπαδός της αριστείας Κ. Μητσοτάκης επέλεξε για τη θέση του διοικητή της ΕΥΠ όχι κάποιον στρατηγό διπλωμάτη, ανώτατο δικαστικό, όπως συμβαίνει παντού στον κόσμο -και στην Ελλάδα- για τέτοιες απαιτητικές θέσεις στον στενό πυρήνα του κράτους, αλλά ένα στέλεχος εταιρειών σεκιούριτι με αμφίβολους τίτλους σπουδών και ελεγχόμενη επιχειρηματική δράση, καθώς η εταιρεία της οποίας ηγείτο έχει καταδικαστεί για αθέμιτες πρακτικές. Εύλογο είναι επίσης το ερώτημα – ανησυχία που διατυπώθηκε: Ο άνθρωπος αυτός μετά το τέλος της θητείας του θα μπορεί να επανέλθει στον κλάδο του, ο οποίος έχει κάποια αμυδρή έστω συνάφεια με την ΕΥΠ, με προίκα το σύνολο των απορρήτων της χώρας; Θα μπορεί, π.χ., να αναλάβει διευθυντικές θέσεις σε τέτοιες εταιρείες και εκτός Ελλάδος; Το καλό με τους αφυπηρετήσαντες κρατικούς λειτουργούς που τοποθετούνταν συνήθως στην ΕΥΠ ήταν ότι με το τέλος της θητείας τους δεν επρόκειτο να πουλήσουν την εμπειρία τους στον ιδιωτικό τομέα.
Ακύρωσαν τα αποτελέσματα των εκλογών
Επίθεση στην ίδια τη Δημοκρατία συνιστά η αλλαγή στον «Κλεισθένη» αφού, με το πρόσχημα της κυβερνησιμότητας των δήμων, πρακτικά η κυβέρνηση ακυρώνει τα αποτελέσματα των μόλις προ διμήνου αυτοδιοικητικών εκλογών. Η κυβέρνηση στην κυριολεξία νομοθέτησε πλειοψηφίες τις οποίες οι εκλογείς αρνήθηκαν να δώσουν στους δημάρχους και βρήκε ταυτόχρονα και έναν τρόπο να κακολογήσει την απλή αναλογική -η οποία ίσχυσε για πρώτη φορά στις δημοτικές εκλογές- πριν επιχειρήσει την κατάργησή της και στις βουλευτικές εκλογές όπως έχει ανακοινώσει.
Πες μου τους φίλους σου
Ο ενθουσιασμός που προκάλεσε στις εργοδοτικές ενώσεις είναι αψευδής μάρτυρας του ποιος ωφελείται από τις τροπολογίες Βρούτση, παρά την προσπάθεια της κυβέρνησης να παρουσιάσει τις ρυθμίσεις ως φιλεργατικές και κατά της ανεργίας. Ακόμα πιο αψευδής μαρτυρία για το κατά παραγγελία τίνος νομοθετεί η κυβέρνηση της Ν.Δ. είναι το γεγονός ότι τα συγκεκριμένα αιτήματα – απαιτήσεις των εργοδοτών εμφανίστηκαν ως ρεπορτάζ σε δεξιά ειδησεογραφικά σάιτ στις 4.30 το απόγευμα και μία ώρα μετά, στις 5.30, οι τροπολογίες είχαν κατατεθεί στη Βουλή, όχι μόνον εκπρόθεσμα αλλά και μετά το τέλος της συζήτησης του νομοσχεδίου. Να σημειωθεί ότι ειδικά η τροπολογία για τους εργολαβικούς εργαζόμενους ξεκαθαρίζει το πεδίο για την επιστροφή των εργολάβων καθαρισμού στα νοσοκομεία και αλλού, αφού δεδηλωμένη πρόθεση της κυβέρνησης είναι η γενίκευση του outsourcing σε ολόκληρο τον δημόσιο τομέα με την παράδοση ολόκληρων κλάδων.
Μπίζνες και ιδεοληψία
Η επίθεση στην Παιδεία είναι ολομέτωπη και σχεδόν σε όλες τις βαθμίδες. Προηγήθηκε η απολύτως ανεξήγητη κατάργηση της Νομικής Πάτρας και η μεταφορά της Έρευνας από το υπουργείο Παιδείας στο υπουργείο Ανάπτυξης, ενέργεια που έτυχε αρνητική κριτικής από την έγκριτη επιθεώρηση “Nature”, η οποία μάλιστα δεν εφείσθη επαίνων για τις επιδόσεις της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ στην προώθηση της έρευνας, ακόμα και εν μέσω Μνημονίων. Ακολούθησε η αναστολή της δίχρονης υποχρεωτικής προσχολικής εκπαίδευσης, η κατάργηση των διετών τμημάτων των ΑΕΙ, τα οποία μάλιστα είχαν συνυπολογίσει ως επιλογή πολλοί φετινοί απόφοιτοι Λυκείου που τώρα μένουν στον αέρα.
Σημαία όμως των παρεμβάσεων στην Παιδεία ήταν η κατάργηση του ακαδημαϊκού ασύλου, και μάλιστα με τόσο μπρουτάλ τρόπο που δεν ψηφίστηκε ούτε από το ΚΙΝ.ΑΛΛ. που μέχρι τελευταία στιγμή αναζητούσε πρόσχημα να ψηφίσει. Η κυβέρνηση δεν έκανε πίσω ούτε για να προσελκύσει το πρόθυμο ΚΙΝ.ΑΛΛ. και έμεινε μόνη με τον Βελόπουλο. Αυτό ερμηνεύεται με την υπερεπένδυση που είχε κάνει προεκλογικά στο θέμα «ανομία στα πανεπιστήμια» πωρώνοντας το εκλογικό της ακροατήριο.
Το άσυλο άλλωστε αποτέλεσε τη βασική ιδεολογική αιχμή του ακροδεξιού βραχίονα της Ν.Δ., Άδωνις, Βορίδης, Κυρανάκης, Μπογδάνος. Από τη μια, ακόμα δεν έχουν χωνέψει την εξέγερση του ’73. Από την άλλη, τώρα που πάνε στις εκλογικές τους περιφέρειες, κάτι πρέπει να έχουν να πουν στους ψηφοφόρους τους που θα ρωτάνε για την κωλοτούμπα των Πρεσπών.
Γιώργος Κυρίτσης
Πηγή: Η Αυγή