Macro

Γιώργος Κυρίτσης: Ο Μητσοτάκης και η πρόβλεψη Μπαρόζο

Το 2008, στις αρχές της παγκόσμιας οικονομικής κρίσης, όταν αυτή είχε φτάσει πλέον στην Ευρώπη, ο τότε πρόεδρος της Κομισιόν Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο, σε μια κρίση διορατικότητας, ειλικρίνειας και κυνισμού, είχε προβλέψει ότι το μάρμαρο θα πληρώσουν οι εργαζόμενοι, οι μετανάστες και το περιβάλλον.

 Έντεκα χρόνια μετά, και με την Ελλάδα να έχει βγει από τα μνημόνια, ο Κ. Μητσοτάκης συγκροτεί το σχέδιο «αξιοπιστίας» με βάση ακριβώς την πρόβλεψη Μπαρόζο.

Το «πλεόνασμα αξιοπιστίας» οικοδομείται πρώτα και κύρια στην πλάτη των εργαζομένων, με την ακύρωση των φιλεργατικών νομοθετικών πρωτοβουλιών και ρυθμίσεων του ΣΥΡΙΖΑ σχετικά με τις απολύσεις, την Επιθεώρηση Εργασίας, τους εργολαβικούς εργαζόμενους, την υπονόμευση των κλαδικών συμβάσεων.

Για το περιβάλλον, η Ν.Δ. μας είχε προϊδεάσει με βάση την Ελλάδα που οικοδόμησε επί δεκαετίες, αλλά και την εμμονή της στην αλλαγή των προστατευτικών για το περιβάλλον διατάξεων κατά τη διαδικασία της Συνταγματικής Αναθεώρησης. Μας είχε προϊδεάσει και με την υποστήριξή της στους χρυσοθήρες της Eldorado Gold, χωρίς βέβαια να μπορεί να φανταστεί κανείς ότι η ελληνική κυβέρνηση θα καταντούσε εντολοδόχος και διεκπεραιωτής των συμφερόντων της εταιρείας που καταστρέφει τη Χαλκιδική. Η χαριστική βολή, όμως, θα είναι, εάν ισχύει και εάν προχωρήσει νομοθετικά, η παραχώρηση του αιγιαλού σε ιδιώτες προς εκμετάλλευση και η ακύρωση του δημόσιου χαρακτήρα των παραλιών και της ελεύθερης πρόσβασης σε αυτές.

Σε ό,τι αφορά το προσφυγικό και το μεταναστευτικό, η κυβέρνηση Μητσοτάκη, όπως φάνηκε από τις πρόσφατες πρωτοβουλίες της, αλλά και από την επίσκεψη του πρωθυπουργού στη Γερμανία, καθιστά την υπόθεση από ζήτημα που αφορά την Ευρωπαϊκή Ένωση και την Τουρκία σε ζήτημα ελληνοτουρκικό, ό,τι ακριβώς προσπάθησε και πέτυχε επί τέσσερα χρόνια να αποφύγει η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ.

Το προσφυγικό και μεταναστευτικό, από ζήτημα ανθρωπισμού, ευρωπαϊκής αλληλεγγύης και διεθνούς πολιτικής, προβάλλεται πλέον ως πρόβλημα εσωτερικής ασφαλείας για την Ελλάδα. Και με τον τρόπο αυτό, οι κυβερνώντες κάνουν μια σημαντική εξυπηρέτηση στη Γερμανία, όπου το προσφυγικό παραμένει σταθερά κυρίαρχο, αλλά χαϊδεύει και τα αυτιά της ακροδεξιάς πτέρυγάς της.

Έντεκα χρόνια από το ξέσπασμα της κρίσης και έναν χρόνο μετά την έξοδο της Ελλάδας από τα μνημόνια, η κυβέρνηση Μητσοτάκη δημιουργεί από το πουθενά μια νέα, καταστροφική μνημονιακή συνθήκη.

Γιώργος Κυρίτσης

Πηγή: Η Αυγή