Macro

Γιώργος Κυρίτσης: ΔΕΗ και Εθνική

Απ’ όλα όσα σημαντικά είπε ο Αλέξης Τσίπρας στη Θεσσαλονίκη θα πρέπει να δώσουμε περισσότερη σημασία σε δύο, στην επανακρατικοποίηση της ΔΕΗ και στην Εθνική ως κρατική συστημική τράπεζα. Πρόκειται για δυο κινήσεις που απαντούν στις ανάγκες της συγκυρίας, η ΔΕΗ πιο άμεσα, αλλά είναι ταυτόχρονα και στρατηγικές επιλογές για τα δύσκολα χρόνια που έρχονται.
 
Στη συγκυρία, η κρατική ΔΕΗ μπορεί από μόνη της, λόγω μεγέθους και θέσης στην αγορά, να τιθασεύσει την αισχροκέρδεια και να επιβάλει κανόνες. Μια κρατική Εθνική, από την άλλη, θα μπορούσε να σπάσει το καρτέλ των συστημικών τραπεζών και να κινήσει τις μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις, αυτές που η εφαρμοζόμενη πολιτική Πισσαρίδη έχει ξεγράψει. Σε αυτήν τη φάση και οι δυο αυτές κινήσεις μπορούν να έχουν άμεση και θετική επίδραση.
 
Γενικά, όχι μόνο εδώ, η εξελισσόμενη αποπαγκοσμιοποίηση, που επιταχύνθηκε με την πανδημία και τον πόλεμο, έχει ως χαρακτηριστικό την ανάκτηση από τα κράτη του ελέγχου στρατηγικών τομέων της οικονομίας. Βιομηχανίες, δίκτυα, τεχνολογίες και υλικά αιχμής ξαναπερνούν αν όχι στην ιδιοκτησία, τουλάχιστον στη δικαιοδοσία των κρατών. Ο τομέας της ενέργειας είναι ο πιο κεντρικός στρατηγικός τομέας κάθε χώρας, κάτι που ακόμα και οι πιο ανυποψίαστοι θα πρέπει να έχουν πλέον συνειδητοποιήσει βλέποντας πως το φυσικό αέριο έχει μετατραπεί σε όπλο. Χωρίς καύσιμα και εκτός πρίζας, ο σημερινός πολιτισμός γυρνάει αυτομάτως ενάμιση αιώνα πίσω.
 
Η ιδιωτική οικονομία έχασε μέσα στην πανδημία μεγάλο μέρος της αίγλης της. Σε όλον τον κόσμο κυβερνήσεις δεξιές και αριστερές διέσωσαν με κρατικό χρήμα τεράστιες επιχειρήσεις, π.χ. τις αεροπορικές, και την ίδια στιγμή με δημοσιονομικές παρεμβάσεις διατηρούσαν με χρήμα μια σταματημένη οικονομία. Κατά τη διάρκεια της πανδημίας τα βασικά δόγματα του νεοφιλελευθερισμού κονιορτοποιήθηκαν από την ίδια τη ζωή. Ξαφνικά τα επιδόματα έπαψαν να είναι κομμουνισμός, η υπεροχή και η ανάγκη των δημόσιων συστημάτων Υγείας έγιναν βιαίως αντιληπτές, οι κρατικοποιήσεις έγιναν κρατικές πολιτικές.
 
Γι’ αυτούς τους λόγους σήμερα είναι η κατάλληλη στιγμή να ζυμώσει ο ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. στην κοινωνία αυτές τις δυο βασικές τομές. Οι εποχές έχουν αλλάξει. Η ιδεολογία του Νίτρο και της Άθενς Βόις είναι στη δύση της. Οι κοινωνίες, έχοντας συνειδητοποιήσει ότι ο νεοφιλελευθερισμός πίσω από το γκλάμορ είναι πανούκλα, ψάχνονται και προς τις δυο κατευθύνσεις. Η Ακροδεξιά τείνει να κυριαρχήσει. Δεν είναι τυχαίο ότι και στην Ελλάδα η Ν.Δ. του «κεντρώου» Μητσοτάκη έχει γίνει πιο Δεξιά από τη Ν.Δ. του δεξιού Σαμαρά.
 
Ο ΣΥΡΙΖΑ έχει τη δυνατότητα να δώσει λύσεις και κυρίως προοπτική. Η ΔΕΗ και η Εθνική πρέπει να είναι οι δυο πιο βασικοί πυλώνες της προσπάθειας
Γιώργος Κυρίτσης