Κήρυξε ο Τραμπ τον πόλεμο στην Ε.Ε.;
Η απάντηση εξαρτάται από το πώς βλέπουν οι ΗΠΑ την ευρωπαϊκή ενοποίηση διαχρονικά μετά το 1945.
Η ευρωπαϊκή ενοποίηση επιβλήθηκε στην κατεστραμμένη από τον πόλεμο ήπειρο ταυτόχρονα με την εξαγγελία του Σχεδίου Μάρσαλ που είχε κύριο στόχο την ανασυγκρότηση της Δυτικής Γερμανίας ως εμπροσθοφυλακής της Δύσης απέναντι στη Μόσχα.
Η ευρωπαϊκή ενοποίηση ήταν για την κυβέρνηση Τρούμαν ένα εργαλείο για να διασκεδαστούν οι αντιρρήσεις της Γαλλίας που δεν βιαζόταν να δει την ανοικοδόμηση της Δυτικής Γερμανίας.
Τα παραπάνω συμπληρώθηκαν με τον επανεξοπλισμό της Δυτικής Γερμανίας το 1955, όταν ναυάγησε με γαλλική υπαιτιότητα… η γαλλική πρόταση για Ευρωπαϊκή Αμυντική Κοινότητα. Με αυτήν την εκδοχή της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης οι ΗΠΑ δεν είχαν πρόβλημα καθώς, όπως είδαμε πιο πάνω, ήταν σε μεγάλο βαθμό, αν όχι σε αποκλειστικό, made in USA.
Μετά τη διάλυση του σοβιετικού Μπλοκ και την κατάρρευση της ΕΣΣΔ στην περίοδο 1989-91 η Ενιαία Γερμανία βρέθηκε μπροστά σε ένα κρίσιμο σταυροδρόμι:
● Να αποδεχτεί την πρόταση του Μπους του πρεσβύτερου και του Κλίντον να ασκήσει τα καθήκοντα του ήσσονος εταίρου σε ένα ηγεμονικό δίδυμο που θα λειτουργούσε σαν σκληρός πυρήνας του ΝΑΤΟ και της διατλαντικής σχέσης συνολικά;
● Να προχωρήσει μετά την υιοθέτηση του ευρώ την 1.1.1999 στην πολιτική και αμυντική χειραφέτηση της Ε.Ε. στο πλαίσιο μιας συνολικής εμβάθυνσης της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης;
Για τις ΗΠΑ, η εγκαθίδρυση γερμανικής πρωτοκαθεδρίας, αν όχι κυριαρχίας, στην Ευρώπη έφερε στο προσκήνιο την προαιώνια αντιπαράθεση-ανταγωνισμό ανάμεσα στη μεγάλη ναυτική και τη μεγάλη ηπειρωτική δύναμη.
Η Βρετανία μέχρι το 1947, και από τότε οι ΗΠΑ δεν δέχτηκαν να κυριαρχήσει στην ηπειρωτική Ευρώπη άλλη μεγάλη δύναμη. Από μάχιμη εμπροσθοφυλακή την εποχή του Ψυχρού Πολέμου, η Ενιαία Γερμανία κυρίαρχη στην ευρωζώνη διασφάλιζε φθηνή ενέργεια από τη Ρωσία, διέξοδο των εξαγωγών της στην αγορά της Κίνας και μηδέν αμυντικές δαπάνες, καθώς δεν υπήρχε απειλή ούτε στον πιο μακρινό ορίζοντα.
Το 2008 άνοιξε το κεφάλαιο της απόκλισης ανάμεσα στις ΗΠΑ και τη Γερμανία:
● Μέρκελ και Σαρκοζί έβαλαν βέτο στην ένταξη της Ουκρανίας στο ΝΑΤΟ.
● Μετά τη χρεοκοπία της Lehman Brothers το Βερολίνο βρέθηκε σε μετωπική σύγκρουση με την Ουάσινγκτον, με την αμερικανική πλευρά να απαξιώνει την εμμονή του Σόιμπλε στη δημοσιονομική λιτότητα.
Η επίθεση του Βανς είναι πρωτοφανής, αλλά δεν πρέπει να εκπλήττει καθώς όσα μέχρι τώρα λέγονταν πίσω από κλειστές πόρτες, τώρα εκφωνούνται από το βήμα διεθνών συνδιασκέψεων.
Γιώργος Καπόπουλος