Συνεντεύξεις

Γαβριήλ Σακελλαρίδης: «Μπορούμε να παίξουμε καθοριστικό ρόλο στην ανασύνθεση της Αριστεράς»

Χαμόγελα σκόρπισε στους κόλπους της Νέας Αριστεράς ο ερχομός του Γαβριήλ Σακκελαρίδη. Στη συνέντευξη που παραχώρησε στην «Εφ.Συν.» εξηγεί τους λόγους γι’ αυτή την απόφασή του, σχολιάζει την παρέμβαση Τσίπρα λίγο πριν από το συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. και καταθέτει την άποψή του για το ενδεχόμενο συνεργασιών στον ευρύτερο χώρο των προοδευτικών δυνάμεων.
 
● Τι ακριβώς σας έκανε να πάρετε την απόφαση και να επιστρέψετε για τα καλά στην πολιτική με τη Νέα Αριστερά;
 
Ο πρώτος έχει να κάνει με μια κοινή έντονη αίσθηση ότι τα πράγματα συνολικά δεν πηγαίνουν καθόλου καλά τόσο σε κοινωνικό όσο και σε πολιτικό επίπεδο. Από τη μία έχουμε μια διαρκή διολίσθηση σε όλα τα επίπεδα, ξεκινώντας από το γεγονός ότι στα περισσότερα νοικοκυριά ο μισθός τελειώνει πριν τελειώσει ο μήνας, ότι η δημόσια υγεία και παιδεία βρίσκονται υπό συστηματική διάλυση και η δημοκρατία υπό πρωτοφανή συρρίκνωση. Ταυτόχρονα η φαινομενική παντοδυναμία της κυβέρνησης σε συνδυασμό με τη συνολική απαξίωση της αντιπολίτευσης δημιουργούν μια οξύμωρη συνθήκη που διογκώνει την απογοήτευση από την πολιτική και τη συλλογική δράση. Σε μια τέτοια συνθήκη δεν μπορείς να παραμένεις σχολιαστής της επικαιρότητας.
 
Νιώθω ότι είναι και δική μου ευθύνη, όπως και όλων μας, να τραβήξουμε μια γραμμή και να μην αποδεχτούμε αυτή τη δυστοπία ως μια αναπόφευκτη πραγματικότητα. Θα αναρωτηθείτε δικαίως «και γιατί τώρα». Και έρχομαι στον δεύτερο λόγο. Προϋπόθεση για να ασχοληθώ είναι η ύπαρξη ενός πολιτικού φορέα που όχι απλώς να με εκφράζει σε πολιτικό επίπεδο, αλλά να με κινητοποιεί και να μπορώ να τον εμπιστευτώ σε επίπεδο αξιοπρέπειας, ειλικρίνειας και σοβαρότητας. Παρακολουθώ τη Νέα Αριστερά από την πρώτη στιγμή και νιώθω ειλικρινά ότι εκεί μπορώ να «αναπνεύσω». Μπορεί να διαφωνήσαμε στο παρελθόν και να τραβήξαμε διαφορετικός δρόμους με αρκετούς από τους ανθρώπους της, όμως στη σημερινή συγκυρία πιστεύω πως είναι μια πολιτική δύναμη που μπορεί να παίξει καθοριστικό ρόλο στην ανασύνθεση της Αριστεράς.
 
● Σας προβληματίζει το γεγονός ότι η Νέα Αριστερά καταγράφει έως τώρα χαμηλές αποδόσεις στις δημοσκοπήσεις; Μπορεί να αλλάξει αυτό και αν ναι, πώς;
 
Δεν θα έλεγα ότι με προβληματίζει, αλλά σίγουρα με απασχολεί. Ο δυνητικός χώρος της Νέας Αριστεράς είναι πολύ μεγαλύτερος από τα πρώτα δημοσκοπικά ευρήματα. Ταυτόχρονα οι δυνατότητές της σε επίπεδο ιδεών, ανθρώπων, ήθους και ύφους είναι και αυτές πολύ μεγάλες. Σε επίπεδο πολιτικού σχεδιασμού προφανώς και θα είναι από τα πρώτα θέματα που θα μας απασχολήσουν. Το ζητούμενο είναι να γίνουμε πραγματικά χρήσιμοι στην κοινωνία. Να προσφέρουμε τα σωστά ερωτήματα και κυρίως τις πραγματικές λύσεις στα προβλήματα του κόσμου. Κανείς και καμία δεν χρωστάει τίποτα στη Νέα Αριστερά, το αντίθετο μάλιστα. Η Νέα Αριστερά χρωστάει στην κοινωνία να προσφέρει την πολυπόθητη διέξοδο από το πολιτικό τέλμα. Προσωπικά νιώθω πολύ αισιόδοξος για την προοπτική της Νέας Αριστεράς εν όψει ευρωεκλογών. Με απαρχή και την πανελλαδική συνδιάσκεψη της επόμενης βδομάδας, νομίζω ότι σε λίγο καιρό θα δείτε μια νέα κατάσταση να διαμορφώνεται που θα εκπλήξει πολλούς.
 
● Πώς βλέπετε να εξελίσσονται τα πράγματα στον ΣΥΡΙΖΑ μετά τα όσα συνέβησαν το τελευταίο διάστημα; Εκτιμάτε ότι ο κύκλος του με τη μορφή που γνωρίζαμε ώς σήμερα έχει τελειώσει;
 
Δεν ξαφνιάζομαι καθόλου με τις εξελίξεις στον ΣΥΡΙΖΑ, ειλικρινά, και όλο αυτό που συμβαίνει νομίζω αποτελεί και μια δικαίωση για τους ανθρώπους της Νέας Αριστεράς που έφυγαν έγκαιρα. Είναι αδύνατον να προσφέρει κάποιος στην πολιτική, να κινητοποιήσει τις ευρύτερες κοινωνικές δυνάμεις και να εμπνεύσει μέσα σε μια συνθήκη πρωτοφανούς τοξικότητας και απαξίωσης κάθε έννοια πολιτικής. Θεωρώ ότι ο κύκλος του ΣΥΡΙΖΑ έχει κλείσει προ πολλού. Ηταν ένα κόμμα που απάντησε κάποτε σε μια πανίσχυρη κοινωνική ανάγκη, για κάποιους θετικά, για κάποιους αρνητικά. Η σελίδα της Ιστορίας όμως έχει γυρίσει. Σήμερα δυστυχώς παρακολουθούμε τα επίχειρα της μη συνειδητοποίησης ότι ο κύκλος αυτός έχει κλείσει.
 
● Αρκετοί λένε ότι ο Αλέξης Τσίπρας φέρει ευθύνη για τη σημερινή κατάσταση. Εσείς τον είχατε συναντήσει πριν από μερικούς μήνες λίγο πριν από τη δεύτερη διάσπαση. Θεωρείτε ότι έχει ευθύνη; Οτι μπορούσε να παρέμβει για την ενότητα του κόμματος και δεν το έπραξε παρά μόλις την Πέμπτη, λίγο πριν αρχίσει το συνέδριο;
 
Ο Αλέξης Τσίπρας στη δήλωσή του αναγνωρίζει το δομικό πρόβλημα που υπάρχει με τη νέα ηγεσία. Επιβεβαιώνει στην πραγματικότητα τους λόγους για τους οποίους αποχώρησαν από τον ΣΥΡΙΖΑ τα στελέχη της Νέας Αριστεράς. Ο ίδιος ασκεί κριτική στην αποχώρηση αυτή, αλλά δεν έχει δίκιο. Αν παρέμεναν στον ΣΥΡΙΖΑ, θα ήταν καταδικασμένοι να τους ρουφήξει η μαύρη τρύπα της τοξικότητας και της προδιαγεγραμμένης απαξίωσης. Με την απελευθέρωση των δυνάμεων δημιουργούνται οι συνθήκες να συγκροτηθεί ένας πολιτικός φορέας που πιάνει το νήμα από την αρχή, κάνει την αυτοκριτική του και μπορεί επιτέλους να παράξει αριστερή πολιτική. Γιατί η σημερινή κατάσταση δεν ξεκίνησε στον ΣΥΡΙΖΑ τον Σεπτέμβριο, αλλά πολλά χρόνια πριν.
 
● Πολύς λόγος γίνεται το τελευταίο διάστημα για συνεργασίες στον ευρύτερο χώρο της Αριστεράς και της Κεντροαριστεράς ως ανάχωμα στην κυβέρνηση Μητσοτάκη. Εκτιμάτε ότι έχει τύχη ένα τέτοιο εγχείρημα κι αν ναι, με ποιους όρους;
 
Θεωρώ αναγκαίο να υπάρχει συζήτηση μεταξύ των πολιτικών χώρων και να γίνεται ζύμωση που να προάγει τον πολιτικό διάλογο. Θεωρώ απαραίτητο να υπάρξουν μέτωπα σε κοινωνικό επίπεδο που να αναχαιτίζουν την πολιτική της κυβέρνησης που απαξιώνει τη δημόσια υγεία, την παιδεία και τη δημοκρατία. Που να ανοίγουν τη συζήτηση των μεγάλων προκλήσεων για μια κοινωνικά δίκαιη, πράσινη και ψηφιακή μετάβαση. Που να προστατεύουν τους εργαζόμενους και την αγοραστική τους δύναμη. Πάντοτε όλες αυτές οι συζητήσεις άνοιγαν από τα πάνω με έναν άκρατο βολονταρισμό και αποτύγχαναν. Εβλεπαν συγκολλήσεις κομμάτων χωρίς την αναγκαία πολιτική και κοινωνική ζύμωση. Η ανασύνθεση της Αριστεράς είναι προφανώς αναγκαία, αλλά πρέπει να γίνει σε αυτή τη βάση.
 
Δημήτρης Τερζής