Macro

Φοίβος Κλαυδιανός: Ο Κυριάκος Μητσοτάκης επιχειρεί να επαναπροσεγγίσει την Ακροδεξιά

Ως ευκαιρία για την επαναπροσέγγιση ακροατηρίων της σκληρής Δεξιάς και Ακροδεξιάς, φάνηκε να αντιμετωπίζει το νομοσχέδιο για τα ιδιωτικά πανεπιστήμια ο Κυριάκος Μητσοτάκης, μετά από μια περίοδο στην οποία η ΝΔ δημιούργησε μια πρωτοφανή κρίση εμπιστοσύνης σε αυτά τα κοινά, με τη θεσμοθέτηση του γάμου για τα ομόφυλα ζευγάρια, καθώς και με το άδειασμα των αγροτών, οι οποίοι στρέφονται σε σημαντικό βαθμό σε αυτή την κατεύθυνση, σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις.
 
Η αντικομμουνιστική ρητορική, η σφοδρή επίθεση στο ΚΚΕ ότι αποτελεί το αναχρονιστικότερο κόμμα της βουλής, με αφορμή την αναφορά του Δημήτρη Κουτσούμπα για τους «sugar daddies», η επιστράτευση του Μάκη Βορίδη και η δυσανάλογη αστυνομική βία που ασκήθηκε στο πανεκπαιδευτικό συλλαλητήριο αποτελούν σαφείς ενδείξεις αυτής της προσπάθειας του πρωθυπουργού.
 
Επιπλέον, δεν μοιάζει καθόλου τυχαίο ότι αυτές τις μέρες, η υπουργός Πολιτισμού έχει καταθέσει το επίμαχο νομοσχέδιο με το διαφημιστικό μπόνους για τα ραδιόφωνα που παίζουν πάνω 43% ελληνική μουσική, σε μια χώρα που λειτουργούν πολλοί σταθμοί με αποκλειστικά ελληνικό μουσικό περιεχόμενο και ενώ κανείς δεν είχε διανοηθεί καν ότι αυτό αποτελεί ένα από τα προβλήματα που απαιτούν λύση.
 
Η προσπάθεια επαναπροσεταιρισμού των περικεφαλαίων
 
Με τρία κόμματα της άκρας Δεξιάς να βρίσκονται εντός του κοινοβουλίου και την Ελληνική Λύση του Κυριάκου Βελόπουλου, να καταγράφει στην εκτίμηση ψήφου των γκάλοπ ακόμη και διψήφια ποσοστά, στο Μαξίμου είναι γνωστό ότι έχουν ειδική στόχευση για τον επαναπροσεταιρισμό «του κινήματος της περικεφαλαίας», το οποίο εξάλλου οι ίδιοι είχαν χτίσει την περίοδο της συμφωνίας των Πρεσπών.
 
Άλλωστε, ακόμη και η σειρά με την οποία μπήκαν στη βουλή τα δύο επίμαχα νομοσχέδια, για τα ομόφυλα ζευγάρια και τα ιδιωτικά πανεπιστήμια, φάνηκε να μην είναι τυχαία, αλλά να εξυπηρετεί ακριβώς αυτόν τον σκοπό. Πρώτα το άνοιγμα στο Κέντρο με το νομοσχέδιο για την ισότητα στον γάμο και στη συνέχεια το σκληρό μέτωπο με την ευρύτερη Αριστερά για τα μη κρατικά πανεπιστήμια προκειμένου να κερδηθεί ξανά η ηγεμονία στα σκληρά δεξιά ακροατήρια.
 
Θεωρώντας το ΚΚΕ αναχρονιστικότερο Νίκης και Σπαρτιατών
 
Χαρακτηριστική αυτής της προσπάθειας του πρωθυπουργού ήταν η φράση στη χθεσινή του ομιλία για το ΚΚΕ, για το είπε ότι «παραμένει το πιο αναχρονιστικό κόμμα εντός αυτής της αίθουσας».
 
Αυτή η δήλωση του Κυριάκου Μητσοτάκη θα μπορούσε να θεωρηθεί απλώς μια λεκτική υπερβολή, ωστόσο στο σημερινό κοινοβούλιο συμμετέχουν η θρησκόληπτη Νίκη, οι ελεγχόμενοι από τη δικαιοσύνη ως εντολοδόχοι του Κασιδιάρη, Σπαρτιάτες, καθώς και η Ελληνική Λύση.
 
Το «χάιδεμα ακροδεξιών αυτιών», λοιπόν, από πλευράς του πρωθυπουργού καθίσταται φανερό, ιδίως αν συνυπολογιστεί η αντικομμουνιστική ρητορική για τα φαινόμενα πορνείας στον τέως υπαρκτό σοσιαλισμό, αλλά και ο παραλληλισμός της απαγόρευσης των ιδιωτικών πανεπιστημίων με τα καθεστώτα της Κούβας και της Βόρειας Κορέας.
 
Σκληρότερη αντιμετώπιση φοιτητών από Κροάτες χούλιγκανς
 
Επιπλέον, τα φαινόμενα υπέρμετρης αστυνομικής βίας στο χθεσινό ογκώδες εκπαιδευτικό συλλαλητήριο, με τα αρκετά ανοιγμένα κεφάλια φοιτητών που κατέληξαν στο νοσοκομείο και την απαίτηση για σωματικούς ελέγχους σε λεωφορεία που κατέφθαναν από την περιφέρεια, μοιάζουν να ήταν ενταγμένα σε ένα σχέδιο δημιουργίας αντανακλαστικών στα ακροατήρια της σκληρής και ακραίας Δεξιάς.
 
Σίγουρα, πάντως, έρχονται σε ευθεία αντίθεση με τις αναρίθμητες περιπτώσεις των τελευταίων χρόνων, στις οποίες εγχώριοι και ξένοι χούλιγκανς έχουν «κάνει βόλτες» στη χώρα χωρίς καμία ενόχληση, αφήνοντας ακόμη και 3 νεκρούς πίσω τους.
 
Με Βορίδη κλείνει το μάτι στο συντηρητικό ακροατήριο
 
Τέλος, ακόμη και η επιστράτευση του Μάκη Βορίδη για την υπεράσπιση του εν λόγω νομοσχεδίου φάνηκε να συνοδεύεται από ρητορική που υπάκουε περισσότερο στην επιλογή της ιδεολογικής σύγκρουσης με το προοδευτικό μπλοκ δυνάμεων, παρά στην ουσία της ανάγκης για ανάπτυξη των ιδιωτικών πανεπιστημίων.
 
«Αναδεικνύει, ειδικά την Αριστερά, και μάλιστα σε όλες της τις παραλλαγές, ως μία δύναμη βαθιά αναχρονιστική, αγκυλωμένη και αντιδραστική. Και ευτυχώς ο ελληνικός λαός το έχει καταλάβει και σας έχει στη θέση που σας αξίζει», ανέφερε ο υπουργός Επικρατείας, αποκαλύπτοντας τις τρέχουσες επικοινωνιακές προθέσεις του Μαξίμου, δηλαδή την προσπάθεια του Κυριάκου Μητσοτάκη να λανσάρει εκ νέου τη ΝΔ ως μια δύναμη που ο κόσμος της συντήρησης δεν έχει λόγο να νιώθει ότι τον έχει προδώσει.
 
Στην παρούσα φάση, άλλωστε, η ΝΔ του Κυριάκου Μητσοτάκη όντως ηγεμονεύει με εξαιρετικά επιτυχημένο τρόπο έναντι των σκόρπιων δυνάμεων του προοδευτικού χώρου.

Φοίβος Κλαυδιανός