Macro

Φοίβος Κλαυδιανός: ΔΕΘ – Αντί επαναφοράς στην πολιτική ηγεμονία, επιστροφή στα επικοινωνιακά καουμπολίκια

Και τι δεν έλεγαν για τη ΔΕΘ και την αλλαγή κλίματος που υποτίθεται θα πυροδοτούσε για την κυβέρνηση τα συστημικά Μέσα ενημέρωσης. Τελικά, το “καλάθι” αποδείχθηκε ένα τσιγκούνικο “φιλοδώρημα”, το οποίο σε μεγάλο μέρος του προορίζεται για λίγους και υπολείπεται κατά πολύ από τα ριζοσπαστικά πακέτα που εξαγγέλλουν κυβερνήσεις άλλων χωρών αυτή την περίοδο. Έτσι, λοιπόν, φθάσαμε χθες και σήμερα να το υπερασπίζονται ανόρεχτα ακόμη και όσοι το διαφήμιζαν με ζέση την προηγούμενη βδομάδα, ενώ δεν τίθεται καν θέμα ότι μπορεί να αποτελέσει βατήρα αλλαγής κλίματος για την κυβέρνηση και το πολύ κακό τελευταίο σαρανταήμερο που είχε. Όσο για το πολιτικό ρετουσαρισμα του ίδιου του πρωθυπουργού, η διάχυτη αλαζονεία και η αίσθηση ότι συνεχίζει να νομίζει ότι αριστεύει σε όλα, μάλλον τον εγκλωβίζουν ακόμη περισσότερο στην τρέχουσα άσχημη του περίοδο, επιδεινώνοντας την κακή εντύπωση του κόσμου.
Χαρακτηριστικό του ότι ούτε στη ΔΕΘ ο κύριος Μητσοτάκης δεν κατάφερε να επαναφέρει την πολιτική ηγεμονία που είχε παλιότερα (και τόσο γρήγορα συνεχίζει να φθείρεται) ήταν η επικοινωνιακή ανοησία της επόμενης μέρας με τον καουμπόι, που μάλλον θα πρέπει να καταχωρηθεί στην πολιτική ατζέντα ως ένα νέο φιάσκο μετά από αυτά του Αποστολάκη, της παρουσίας του πρωθυπουργού στην κηδεία Θεοδωράκη και άλλα. Αν είχε φύγει από τη ΔΕΘ με την αλλαγή κλίματος που επιθυμούσε και με τον κόσμο που τον παρακολούθησε χαρούμενο, θα είχε βρεθεί μετά από μια μέρα με κάποιον αντιπροσωπευτικότερο κτηνοτρόφο να συνομιλήσει και όχι με έναν συνταξιούχο-καουμποι, που μάλλον ήταν ο μόνος που δέχθηκε να παίξει τέτοιον ρόλο από τις γαλάζιες κομματικές λίστες της Λάρισας. Και αν η αλαζονεία είχε οποιαδήποτε βάση πραγματικής αυτοπεποίθησης, δεν θα απαιτούνταν ο (κατά τα άλλα συμπαθής) καουμπόι να του λέει πάνω από το άλογο “είσαι ήρωας” (κατά το “τι γκόμενος είσαι εσύ”) ή έστω το επικοινωνιακό επιτελείο θα είχε τη στοιχειώδη ψυχραιμία αυτοπροστασίας να τον συμβουλέψει να μην ανεβάσει το σχετικό βίντεο στον πρωθυπουργικό λογαριασμό στα σοσιαλ μίντια. Και φυσικά, αν το καλάθι της ΔΕΘ είχε περιεχόμενο, δεν θα χρειάζονταν να του λέει για ένα σχολείο (που φτιάχτηκε με δωρεά) ότι “θα μείνει στην ιστορία”.
Περιμένοντας όμως το επόμενο επικοινωνιακό ατύχημα, ας δούμε εν τω μεταξύ το πραγματικό περιεχόμενο της ΔΕΘ
1. Καταρχάς, ο μεγαλύτερος όγκος των εξαγγελιών της ΔΕΘ αφορά είτε μέτρα που θεωρούνταν αυτονόητα και είχαν προεξοφληθεί από την αγορά είτε παρατάσεις μέτρων που ήδη ίσχυαν:
– Τα 660 εκατ. ευρώ της μερικής απαλλαγής από την επεστρεπτεα προκαταβολή σε επιχειρήσεις που έχασαν τζίρο λόγω πανδημίας είναι το λιγότερο που θα μπορούσε να κάνει η κυβέρνηση και αρκετά μικρότερο από αυτό που ζητούσαν οι μικρομεσαίοι.
– Τα 1,58 δισ. της επέκτασης της απαλλαγής ορισμένων κατηγοριών από την ειδική εισφορά αλληλεγγύης και η μείωση των τριών μονάδων των ασφαλιστικών εισφορών, δεν αποτελούν νέα ελάφρυνση. Απλά είναι ένα ενεργό μέτρο που δεν πάρθηκε πίσω.
– Το ίδιο ισχύει και για τα 275 εκ της επέκτασης των μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ σε μεταφορές, καφέ, μη αλκοολούχα ποτά, κινηματογράφους, τουριστικό πακέτο.
Δηλαδή, περίπου τα 2,5 δισ. από τα 3,4 του πακέτου της ΔΕΘ ήταν συνέχιση παλιών μέτρων (οπότε η αγορά δεν πρόκειται να αντιληφθεί κάποια αλλαγή εξαιτίας τους) και το μίνιμουμ που αναμένονταν για τις επιστρεπτεες. Προφανώς, έτσι ούτε επανεκκίνηση της οικονομίας μπορεί να γίνει ούτε και πολιτική επανεκκίνηση της κυβέρνησης.
2. Το καλάθι αποδείχθηκε “για λίγους”.
– Το 40% χρήματα από τη μείωση της φορολογίας κερδών στις επιχειρήσεις δίνεται στις 200 μεγαλύτερες της χώρας (λιγότερο από 1% του συνόλου), ενώ το 60% (σχεδόν όλες οι μικρομεσαίες) θα έχουν μηδενικό όφελος.
– Η κατάργηση του φόρου γονικής παροχής δεν αφορά όσους θα μεταβίβαζαν περιουσίες κάτω από 150.000 ευρώ (απαλλάσσονταν και πριν), ενώ και μέχρι τα 250.000 ευρώ ο φόρος ήταν μόνο 1.000 ευρώ. Σε αυτές τις κατηγορίες είμαστε σχεδόν όλοι. Αντιθέτως 36.000 ευρώ γλυτώνουν όσοι μεταβιβάζουν περιουσία 800.000 ευρώ, που προφανώς σε αυτές δεν περιλαμβάνεται καμία από τις λαϊκές οικογένειες και μάλλον μόνο ελάχιστες της μεσαίας τάξης.
– Η, δε, ενσωμάτωση του συμπληρωματικού ΕΝΦΙΑ στην κύρια κλίμακα του ΕΝΦΙΑ ωφελεί μόλις το πλουσιότερο 5%.
– Ακόμη και η απαλλαγή από την εισφορά αλληλεγγύης ευνοεί πολύ περισσότερο όσους αμοίβονται με πολύ υψηλούς μισθούς παρά τη συντριπτική πλειοψηφία των εργαζομένων.
Προφανώς, αυτά δεν είναι ένας δίκαιος τρόπος να “μοιράζεται η ανάπτυξη”, όπως είπε ο κύριος Μητσοτάκης στη συνέντευξη Τύπου της Κυριακής, αλλά η συνέχιση της πολιτικής του υπέρ του 10%-15% των πλουσιότερων, παρά τις ήδη τεράστιες στη χώρα μας ανισότητες.
3. Χάντρες για τους νέους
– Δωρεάν data, τα οποία όμως θα εισπράξουν βασικά οι εταιρείες κινητής τηλεφωνίας
– Τα 19 εκ που δίνονται αθροιστικά στους νέους εργαζόμενους και στο επίδομα στέγασης αποτελούν μόλις το 0,7% του συνολικού ύψους του πακέτου της ΔΕΘ.
Επομένως, δεν έχουμε μια πολιτική μαζικής στήριξης των νέων, αλλά απλώς μια ρητορική προσπάθεια επαναπροσέγγισης ενός χαμένου για τον κύριο Μητσοτάκη ακροατηρίου.
4. Ανεπαρκή αντισταθμίσματα στον πληθωρισμό.
– 150 εκ για επιδότηση ρεύματος νοικοκυριών και επιχειρήσεων
– 15 εκ περισσότερα για το επίδομα θέρμανσης
Μόνο αυτά είναι τα μέτρα της ελληνικής κυβέρνησης ενόψει του μεγαλύτερου κύματος ανατιμήσεων των τελευταίων δεκαετιών, ενώ σε άλλες χώρες το κράτος εγγυάται για τιμές 2018 στο ρεύμα και προχωρά σε μεγάλες αυξήσεις μισθών ως εξισορρόπηση.
5. Αλαζονεία προς όλους
Πέρα από το μη χαριτωμένο αστείο με τις γαλοπούλες για τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης, ο πρωθυπουργός μας είπε ότι δεν είναι υποχρεωμένος να μοιράζεται τα κριτήρια με τα οποία κάνει τις επιλογές του (μόνο βασιλιάδες πρέπει να έχουν πει κάτι ανάλογο) και ότι θέλει αυτοδυναμία και δεν πρόκειται να συνεργαστεί με κανένα κόμμα. Δεν προχώρησε, δε, σε κανένα σημείο αυτοκριτικής ή εξαγγελία αλλαγής πολιτικής, αλλά, αντιθέτως, μίλησε σαν να γίνονται όλα καλά. Το κλίμα όμως δεν είναι αυτό που επέτρεπε στην αρχή της πανδημίας να γράφουν κάποιοι για Μωυσήδες. Στο υπάρχον βεβαρυμένο πολιτικό και κοινωνικό πλαίσιο, ένας πρωθυπουργός που εμφανίζεται με τέτοια έπαρση, αντί να πείθει, εξοργίζει ακόμη περισσότερο τον κόσμο. Αυτό γίνεται ακόμη χειρότερο με την ξεδιάντροπη εικόνα μιντιακής θαλπωρής που του επιφύλασσαν για μια ακόμη φορά τα φιλοκυβερνητικα Μέσα στη συνέντευξη Τύπου και ο αποκλεισμός πολλών Μέσων της άλλης πλευράς.
Βεβαίως, η ΔΕΘ δεν είναι παράσταση για έναν ρόλο. Ακολουθούν και οι υπόλοιποι πολιτικοί αρχηγοί. Ενδιαφέρον θα έχει, λοιπόν, η παρουσία της Φώφης Γεννηματά, λόγω της εσωκομματικής μάχης στο ΚΙΝΑΛ και φυσικά του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Προφανώς, είναι δύσκολο για τον Αλέξη Τσίπρα να αλλάξει άρδην τους συσχετισμούς. Ωστόσο, η συνέχιση της κακής πορείας Μητσοτάκη στη ΔΕΘ του δίνει το έδαφος να προχωρήσει περισσότερο την προσπάθεια του να θυμίσει ότι ο ΣΥΡΙΖΑ είναι το μόνο κόμμα εξουσίας μετά την κρίση που κάνει εφαρμοσμένη πολιτική για όσους δεν είναι ελίτ (το ακριβώς αντίθετο από την τωρινή), αλλά και να απαναπροσεγγίσει ακροατήρια που του ξαναγυρνάνε σταδιακά το βλέμμα, παρατηρώντας ότι και αυτός σταδιακά συγκροτεί ουσιαστικότερα και πιο τεκμηριωμένα την κριτική και την αντιπρόταση του.
Φοίβος Κλαυδιανός
Ανάρτησή του στο Facebook