Macro

Ευκλείδης Τσακαλώτος: Θα επιστρέψουμε δριμύτεροι

Oλόκληρη η ομιλία του Ευκλ. Τσακαλώτου κατά την τελετή παράδοσης – παραλαβής του υπ. Οικονομικών:

Γεια σε όλους και όλες. Η πρώτη μου δουλειά είναι να συγχαρώ τον κ. Σταϊκούρα και για την προσωπική του εκλογή και  την ανάληψη  του υπουργείου Οικονομικών. Να συγχαρώ και την ομάδα του, δεν την ξέρω δεν έχουμε ξαναβρεθεί, να τους ευχηθώ καλή επιτυχία στο έργο τους, καλή δύναμη, κουράγιο.

Εμένα κ. Σταϊκούρα όταν πρωτομπήκα στο υπουργείο Οικονομικών οι μισοί μου έδιναν συγχαρητήρια και οι άλλοι μισοί μου έδιναν συλλυπητήρια! Εγώ σας δινω μόνο συγχαρητήρια γιατί ήταν μια δύσκολη περίοδος.
Νομίζω ότι δεν είναι τόσο δύσκολη αυτή η περίοδος, προφανώς κάθε περίοδος έχει τις δικές της δυσκολίες, σας έχουμε αφήσει μια σημαντική παρακαταθήκη. Νομίζω ότι η απομείωση του χρέους μας δίνει ως Ελλάδα και σε εσάς αλλά και στην Ελλάδα, στα κόμματα, στην αντιπολίτευση, στα επιμελητήρια, στα συνδικάτα μια περίοδο 15 χρόνων, που θα έχουμε ένα καθαρό διάδρομο.

Έχουν μειωθεί οι χρηματοδοτικές μας ανάγκες στο 10% για τα επόμενα χρόνια, αυτό μας δίνει  και σας δίνει έναν αέρα για να μπορεί αυτή η χώρα να πάει μπροστά και για την ανάπτυξη που και εσείς και εμείς θα θέλαμε.

Σας αφήνουμε ένα μαξιλάρι που ξέρετε ότι είναι πολύ χρήσιμο. Υπάρχουν πάντα μαύρα σύννεφα στην Ευρώπη για την ανάπτυξη, οπότε είναι ένα χρήσιμο εργαλείο που μπορεί κατά κάποιο τρόπο να χρησιμοποιηθεί, αλλά και ένα μέρος να μην χρησιμοποιηθεί για να υπάρχει για το μέλλον.

Σας αφήνουμε μια οικονομία με ανάπτυξη. Ανάπτυξη στη μεταποίηση, στις εξαγωγές και νομίζω θα μπορούσα να πω κι άλλα πράγματα που θα σας είναι χρήσιμα.

Όλα αυτά κυρίες και κύριοι τα καταφέραμε σε πάρα πολύ δύσκολες συνθήκες με τρία χρόνια μνημόνια. Θα προσέξετε κ. Σταϊκούρα ότι στην αίθουσα «Παπαληγούρα» υπάρχουν οι φωτογραφίες των παλιών υπουργών Οικονομικών μέχρι το πρώτο μνημόνιο. Ο κ. Παπαθανασίου είναι ο τελευταίος, όλοι οι άλλοι μετά έχουν εξαφανιστεί από την ιστορία! Δεν ξέρω αν θα επανέλθουν, εγώ μπορεί να έχω μισή φωτογραφία και εσείς να έχετε ολόκληρη, εγώ που είχα τρία χρόνια μνημόνιο και μόνο ένα εκτός.
Όλο αυτό το καταφέραμε σε πολύ δύσκολες και δυσμενείς συνθήκες συσχετισμών δυνάμεων στην Ευρώπη και στην Ελλάδα. Ό,τι κατάφερε το υπουργείο Οικονομικών και η διαπραγματευτική ομάδα το κατάφερε με την υποστήριξη του Αλέξη Τσίπρα, της κοινοβουλευτικής μας ομάδας και του κόμματός μας.

Το κόμμα μας που άρχισε από 3% που εγώ είμαι πολύ περήφανος γι’ αυτό το κόμμα με το 3% νομίζω ότι άντεξε και το αποτέλεσμα το 31,5% είναι κι αυτό μέρος του επιτεύγματος του δικού μας κόμματος και νομίζω ότι πάρα πολλοί από εμάς είμαστε πάρα πολύ περήφανοι γι’ αυτό που καταφέραμε και που αντέξαμε. Έχουμε δώσει υπόσχεση στον ελληνικό λαό ότι θα επιστρέψουμε δριμύτεροι, σοφότεροι, με ακόμη καλύτερες τεκμηριώσεις, με ακόμη καλύτερο πρόγραμμα που μπορεί να απευθυνθεί στα λαϊκά και στα μεσαία στρώματα.

Δεν θα μπορούσα να τελειώσω χωρίς κάποιες ευχαριστίες. Θεωρώ ότι στο υπουργείο Οικονομικών καταφέραμε πάρα πολλά πράγματα με την βοήθεια των δημοσίων υπαλλήλων και των μετακλητών.
Ένα από τα πράγματα που είμαι ιδιαίτερα περήφανος ήταν η πολύ καλή συνεργασία που είχαν αυτά τα παιδιά, είτε μιλάω για τη φορολογία, είτε για το ΓΛΚ, είτε για το τραπεζικό κομμάτι. Υπήρχαν πάρα πολλοί άνθρωποι που δούλεψαν πάρα πολύ και νομίζω αν συνεχίσει αυτό, μπορεί να αλλάξει και η εικόνα που έχει ο κόσμος για το δημόσιο, που εμείς στις πιο πολλές περιπτώσεις δεν στηριχθήκαμε σε outsourcing σε υπερεργολαβίες, αλλά στο ίδιο το δυναμικού του υπουργείου, που πρέπει να σας πω κ. Σταϊκούρα είναι εξαιρετικό και πρέπει να βασιστείτε σε αυτό.

Ήταν ένα δυναμικό, το οποίο όχι μόνο στη διαπραγμάτευση πήγε πάρα πολύ καλά, βοήθησε, νέα παιδιά έμαθαν πάρα πολλά πράγματα και για την τεκμηρίωση την τεχνική κατάρτιση, αλλά συγχρόνως την πολιτική κρίση -και με πολιτική κρίση δεν εννοώ Αριστερά – Δεξιά, εννοώ τι είναι το πρωτεύον, τι είναι το δευτερεύον, τι είναι το τριτεύον σε κάθε διαπραγμάτευση- είχαμε και εξωτερικές βοήθειες.
Χρειάζεται μια ιδιαίτερη αναφορά στον κ. Δημήτρη Παπαγιαννάκο και στον κ. Δημήτρη Λιάκο, για την εξαιρετική συμβολή τους. Χωρίς αυτούς τους δύο δεν θα είχαμε φτάσει ούτε στη μέση του δρόμου για τη διαπραγμάτευση.

Δεν ήταν όμως μόνο η διαπραγμάτευση. Πάρα πολλά έργα έγιναν, θυμίζω τη μεγάλη επιτυχία που είχε η Γενική Γραμματέας Οικονομικής Πολιτικής η Έλενα Παπαδοπούλου με το FATF που πήραμε από τον τρίτο βαθμό στην αξιολόγηση στον πρώτο βαθμό στην αξιολόγηση, μέσα από τις πρώτες χώρες στον κόσμο. Κάτι, που θα βοηθήσει την ανάπτυξη και τους επενδυτές, γιατί όπως ξέρετε έχουν κάποιους κανόνες οι επενδυτές και έχει μεγάλη σημασία τι αξιολογήσεις παίρνεις σε αυτά.
Όπου εκτός από το δικό μας υπουργείο συντόνισε πάρα πολλά υπουργεία, πάρα πολλές ανεξάρτητες Αρχές. Τρεισήμισι χρόνια κράτησε αυτό το έργο, θα μπορούσα να πω για το έργο διασταύρωσης καταθέσεων στις τράπεζες με προηγούμενες φορολογικές δηλώσεις, ήταν κι αυτό ένα γιγάντιο έργο που θα έχει πολύ μεγάλη σημασία για τη φοροδιαφυγή στο μέλλον.
Πρέπει να σας πω ότι είναι πολλά τέτοια έργα, σας είπα μόνο δύο ενδεικτικά.

Επίσης θέλω να ευχαριστήσω πάρα πολύ την Κατερίνα Παπανάτσιου που είχε την ευθύνη για τη φορολογία. Δεν είναι πάντα η πιο εύκολη θέση να ασχολείσαι με τη φορολογία, όταν ο Σάμιουελ Τζόνσον είχε πει ότι «τα μόνα πράγματα σίγουρα στη ζωή είναι ο θάνατος και οι φόροι», καταλαβαίνετε το να είσαι υπεύθυνη για τη φορολογία είναι ένα θέμα. Το έκανε πάντα με το χαμόγελό της, την αποφασιστικότητά της και την ευχαριστώ πάρα πολύ.

Ευκλείδης Τσακαλώτος