Συνεντεύξεις

Ευκλείδης Τσακαλώτος: Μια οικογένεια της μεσαίας τάξης από το 2010 έως το 2014 είδε μείωση του εισοδήματός της κατά περίπου 5.000 ευρώ τον χρόνο – Επί ΣΥΡΙΖΑ είχε αύξηση

Συνέντευξη στον Χρήστο Κυμπιζή για την Κυριακάτικη Kontranews

“Θα ήταν παραλογισμός το πρωί να έχουμε κομματικά και κοινοβουλευτικά καθήκοντα αντιπολίτευσης στη ΝΔ και το βράδυ να το παίζουμε εσωκομματική αντιπολίτευση.”

Μέσω της Κυριακάτικης Kontranews, ο Ευκλείδης Τσακαλώτος καταθέτει τις προτάσεις του ΣΥΡΙΖΑ για την ενίσχυση όσων έχουν πληγεί από την πανδημία, ενώ ασκεί σφοδρή κριτική στην οικονομική πολιτική της κυβέρνησης. Επίσης, υποστηρίζει πως η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ ήταν αυτή που στήριξε τη μεσαία τάξη: «Να δεχτώ ότι η αύξηση ήταν μικρή, να δεχθώ ότι έπρεπε να προσπαθήσουμε ακόμη περισσότερο αλλά να δεχθείτε και εσείς ότι είχαμε να αντιμετωπίσουμε μια ανθρωπιστική κρίση και μια χρεοκοπημένη χώρα» λέει χαρακτηριστικά. Ακόμη μας μιλά για την πρωτοβουλία της Ομπρέλας, τις εσωκομματικές εξελίξεις και σχολιάζει το δημοσκοπικό προβάδισμα της ΝΔ στην πρόθεση ψήφου.

Ποιες είναι οι προτάσεις σας για την ενίσχυση όσων έχουν πληγεί από την πανδημία;

Τι θα κάνατε αν ήσασταν κυβέρνηση; Από την πρώτη στιγμή ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ κατέθεσε συγκεκριμένες προτάσεις και αυτή τη στιγμή επεξεργαζόμαστε το συνολικό μας πρόγραμμα για την επόμενη μέρα. Αυτό θα πει προγραμματική και σοβαρή αντιπολίτευση. Παρότι η κυβέρνηση έχει αργήσει, υπάρχουν πράγματα που μπορεί να κάνει έστω και τώρα ως προς τις επιπτώσεις της πανδημίας. Για παράδειγμα να ενισχύσει το δημόσιο Σύστημα Υγείας, ιδιαίτερα με μια περιφερειακή διάσταση αξιοποιώντας και τις πρωτοβάθμιες δομές. Να μετατρέψει το σύνολο της επιστρεπτέας προκαταβολής σε μη επιστρεπτέα ενίσχυση, να θεσμοθετήσει την κάλυψη των ασφαλιστικών εισφορών των εργαζομένων για τη διατήρηση των θέσεων και σχέσεων εργασίας αλλά και να προχωρήσει σε ρύθμιση του ιδιωτικού χρέους που δημιουργήθηκε στην πανδημία, με πρόβλεψη και για τη διαγραφή μέρους και της βασικής οφειλής, όπως είχε κάνει ο ΣΥΡΙΖΑ με τις 120 δόσεις για οφειλές σε ασφαλιστικά ταμεία. Άλλωστε είναι ένα χρέος για το οποίο οι οφειλέτες δεν έχουν ευθύνη. Τέλος, η κυβέρνηση πρέπει να αποσύρει επιτέλους τον πτωχευτικό νόμο που ψήφισε μόνη της, ο οποίος εν μέσω πρωτοφανούς ύφεσης το μόνο που διασφαλίζει είναι πλειστηριασμοί και αθρόες πτωχεύσεις επιχειρήσεων, επαγγελματιών και νοικοκυριών.

Η κυβέρνηση υποστηρίζει πως αν ακολουθούσε τις προτάσεις σας στο πρώτο κύμα της πανδημίας πέρυσι την Άνοιξη, θα είχαν αδειάσει τα ταμεία… Τι απαντάτε;

Το ακριβώς αντίθετο. Τα έσοδα του κράτους και άρα τα ταμεία εξαρτώνται από την ανάπτυξη. Με άλλα λόγια, αν σε μια βαθιά ύφεση περιορίσεις τις δαπάνες τότε δεν περιορίζεις το βάθος της ύφεσης και αυτό έχει συνέπειες για τα έσοδα και τα ταμεία. Το μαξιλάρι, μαζί με την αλλαγή στάσης της ΕΚΤ και της ΕΕ ως προς τους δημοσιονομικούς περιορισμούς, αποτέλεσε μια σημαντική ευκαιρία για την κυβέρνηση να ενισχύσει τον κόσμο περιορίζοντας ταυτόχρονα την ύφεση. Προφανώς έχει άλλες προτεραιότητες, βαθύτατα ταξικές, που δεν συμπεριλαμβάνουν το μεγάλο κορμό των μεσαίων τάξεων σε αντίθεση με το τι είχε υποσχεθεί πριν τις εκλογές.

Πρόσφατα διέρρευσε ένα απόσπασμα του Παύλου Πολάκη, όπου παραδεχόταν ουσιαστικά ότι η κυβέρνηση σας δεν ελάφρυνε όσο θα έπρεπε τη μεσαία τάξη… Ποια η θέση σας; Πιστεύετε ότι θα μπορούσατε να κάνετε περισσότερα σε αυτόν τον τομέα;

Είμαι ανοιχτός σε κάθε συζήτηση για αυτά τα θέματα, για το τι προτεραιότητες είχαμε στην πρώτη κυβέρνηση και αντιστοίχως τι προτεραιότητες θα έχουμε στην επόμενη. Αλλά αν η συζήτηση βασιστεί στα πραγματικά δεδομένα, νομίζω θα βγάλουμε πιο σαφή συμπεράσματα. Για παράδειγμα, μια οικογένεια της μεσαίας τάξης, όποιον ορισμό και αν διαλέξει κανείς, από το 2010 έως το 2014 είδε μια μείωση του εισοδήματός της κατά περίπου 5.000 ευρώ τον χρόνο. Είναι τεράστιο ποσό. Τα χρόνια της διακυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ είχε αύξηση. Να δεχτώ ότι η αύξηση ήταν μικρή, να δεχθώ ότι έπρεπε να προσπαθήσουμε ακόμη περισσότερο, αλλά να δεχθείτε και εσείς ότι είχαμε να αντιμετωπίσουμε μια ανθρωπιστική κρίση και μια χρεοκοπημένη χώρα. Σε αυτό το πλαίσιο, καταφέραμε να μειώσουμε τις ανισότητες, να ενισχύσουμε την δημόσια υγεία, να βελτιώσουμε τις εργασιακές σχέσεις, να ενισχύσουμε τα εισοδήματα των μικρών και των μεσαίων. Και αυτό ο κόσμος της μεσαίας τάξης αρχίζει να το αντιλαμβάνεται.

Ποιος είναι ο σκοπός της πρωτοβουλίας της Ομπρέλας; Ποια η διαφορά σας με την Κίνηση Μελών π.χ.;

Η Ομπρέλα αποτελεί την κοινή έκφραση μελών του κόμματός μας, τα οποία εντάσσονται σε διαφορετικές τάσεις και ρεύματα, πολλοί είναι ανέντακτοι, οι οποίοι συμμερίζονται κοινές ιδεολογικές και πολιτικές αφετηρίες, έχουν κοινές εμπειρίες και κοινά βιώματα. Αυτή είναι η αφετηρία της συνάντησης. Πρόθεση μας είναι να συμβάλουμε στον εμπλουτισμό του Πολιτικού Σχεδίου του ΣΥΡΙΖΑ προκειμένου η 2η φορά Αριστερά να γίνει γρήγορα πραγματικότητα. Νομίζω ότι όλα τα κείμενα που έχουν γραφτεί από μέλη και στελέχη του κόμματος στο βαθμό που έχουν συνταχθεί με μια πραγματική αγωνία για το πως βελτιώνουμε τις ζωές ανθρώπων, είναι σημαντικά για τον διάλογο τόσο εντός αυτού όσο και με την κοινωνία, αναδεικνύοντας διαφορετικές προσεγγίσεις και προκαλώντας συνθέσεις.

Αποδέχεστε τον χαρακτηρισμό «εσωκομματική αντιπολίτευση»;

Θα ήταν παραλογισμός το πρωί, οι περισσότεροι από μας, να έχουμε κομματικά και κοινοβουλευτικά καθήκοντα αντιπολίτευσης στη ΝΔ και το βράδυ να το παίζουμε εσωκομματική αντιπολίτευση. Όπως γνωρίζετε η καθημερινότητα της πολιτικής δράσης απαιτεί συνεργασία, συζήτηση, συνθέσεις με βαρύνοντα τον ρόλο του προέδρου, του Αλέξη Τσίπρα. Ή παππάς ή ζευγάς, που λέμε στην Πρέβεζα.

Πώς εξηγείτε το γεγονός πως παρά το ότι ο κόσμος φαίνεται να είναι δυσαρεστημένος από την κυβέρνηση, της δίνει μεγάλο προβάδισμα στην πρόθεση ψήφου στις δημοσκοπήσεις;

Υπάρχουν πολλοί λόγοι. Ο φόβος, τα ΜΜΕ αλλά και το γεγονός ότι η πανδημία καθιστά αδύνατη την επαφή πρόσωπο με πρόσωπο και άρα τα ενισχύει. Το μεγάλο ζήτημα όμως είναι να πείσουμε ξανά τον κόσμο ότι αξίζει να παλέψουμε μαζί για κάτι καλύτερο. Και αυτό, το καλύτερο, να είναι και ρεαλιστικό. Να πείσουμε δηλαδή ότι είναι ανάγκη να έχουμε ένα ισχυρό σύστημα δημόσιας Υγείας που να είναι και αποτελεσματικό. Ότι το κράτος μπορεί να ενισχύσει τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις με διαφανή και αξιοκρατικά κριτήρια. Ότι μπορούμε να δώσουμε χώρο σε νέα παιδιά να αξιοποιήσουν το ταλέντο και το μεράκι τους. Ο κόσμος είναι έτοιμος να αγκαλιάσει νέες ριζοσπαστικές ιδέες, να απορρίψει μια επιστροφή σε μια κανονικότητα που και σε αυτήν δεν έβλεπε το πρόσωπο του, αρκεί ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ να έχει την δυνατότητα να μιλήσει με αυτόν τον κόσμο και να πειστούμε όλοι μαζί ότι μπορούμε και καλύτερα.

Πηγή: Kontra News