Macro

Ευκλείδης Τσακαλώτος: Καταλάβαν οι πολίτες ότι θέλουν νέες αξίες, νέο μοντέλο παραγωγής, νέα κυβέρνηση

Νέες αξίες, Νέο μοντέλο παραγωγής, Νέα κυβέρνηση.

Αλήθεια κ. Υπουργέ; Ο Αθανάσιος Πλεύρης υπουργός υγείας; Που δήλωνε ότι «Όταν είσαι εδώ δεν θα υπάρχουν κοινωνικές παροχές, δεν θα μπορείς να φας, να πιεις, δεν θα μπορείς να πας στο νοσοκομείο. Η κόλαση πρέπει να φαντάζει παράδεισος σε αυτό που θα ζουν εδώ!»

Αυτός ο άνθρωπος μπορεί να είναι Υπουργός Υγείας. Δεν υπάρχει ανθρωπισμός;  Δεν υπάρχει ο όρκος του Ιπποκράτη; Δεν υπάρχουν Διεθνείς Συμβάσεις; Και αισθάνεστε ότι οι πολίτες θα αισθάνονται ασφάλεια με αυτό τον Υπουργό Υγείας;

Του έχει ζητηθεί να ανακαλέσει. Και είπε ότι ήταν παλιά δήλωση, αλλά δεν έχει ανακαλέσει. Κατά την άποψή μας υπάρχουν μόνο δύο επιλογές:

Η μία επιλογή είναι να ανακαλέσει τις δηλώσεις του τώρα. Πριν την ορκωμοσία. Η άλλη επιλογή είναι να αναιρέσει την απόφαση του ο κ. Μητσοτάκης. Γιατί δεν είναι δυνατόν σε ευρωπαϊκό κράτος να υπάρχει Υπουργός Υγείας που έχει πει αυτά τα πράγματα.

Υπάρχουν κάποιες «στιγμές» καθοριστικές, moments στα αγγλικά, όταν κάτι αλλάζει ριζικά στο πολιτικό και κοινωνικό κλίμα.

Μια τέτοια «στιγμή» για τον Blair ήταν όταν είχε δηλώσει για τον πόλεμο του Ιράκ, και ενώ είχαν βγει στο φως πληροφορίες για το Abu Ghraib και τους βασανισμούς: «Μην ξεχνάτε ότι από τους βασανισμούς μαθαίνουμε πάρα πολλές πληροφορίες.» Ήταν η στιγμή που ο κόσμος κατάλαβε ότι οποιοδήποτε στοιχείο ηθικής είχε αυτός ο άνθρωπος χάθηκε. Και από εκεί ξεκίνησε η κατρακύλα. Και τώρα βλέπουμε τα αποτελέσματα στο Αφγανιστάν.

Όλοι έχουν συμμετέχει στο Αφγανιστάν. Οι δυτικές δημοκρατίες δεν γίνετα να βομβαρδίζουν και να έχουν στήριξη από το λαό, όσο απεχθείς και να είναι οι Ταλιμπάν.

Τι κάνει η Ευρώπη και η Αμερική για τους  μετανάστες;

Είναι απάντηση να μην δεχόμαστε κανέναν μετανάστη; Πιέζει η κυβέρνηση για κάποια άλλη πολιτική; Δεν νομίζω.

Φέτος το καλοκαίρι είχαμε αυτή τη «στιγμή» για τον κ. Μητσοτάκη στη συνέντευξη για τις φωτιές. Καταλάβαμε όλοι ότι δεν έχει καταλάβει τίποτα.

Ποιες είναι οι προτάσεις της Νέας Δημοκρατίας; Δέχθηκε την έκθεση του Goldammer και της επιτροπής του και δεν έκανε τίποτα για το θέμα. Παρόλο ότι την είχε αποδεχθεί ως μία συναινετική πρόταση που μπορεί να δώσει λύσεις.
Είναι αλήθεια λύση ότι ο κόσμος πρέπει να έχει ιδιωτική ασφάλεια; Ότι οι ιδιώτες κάνουν αναδάσωση αντί να πούμε ότι κανένας ιδιώτης δεν μπαίνει εκεί που έχουν γίνει φωτιές;

Δεν έχετε καταλάβει το μέγεθος κλιματική κρίσης, ότι δεν είναι μόνο φυσικό φαινόμενο. Ευθύνονται οι άνθρωποι και το οικονομικό μοντέλο και η ιδιοτέλεια. Ότι κάνετε δείχνει ότι δεν έχετε καταλάβει τίποτα. Είχαμε τους Φορείς Διαχείρισης Προστατευόμενων Περιοχών τους οποίους συγχωνεύσατε, μειώνοντας τον αριθμό τους, και τους υπαγάγατε στον Οργανισμό Φυσικού Περιβάλλοντος και Κλιματικής ΟΦΥΠΕΚΑ. Έτσι το αποκεντρωμένο, συμμετοχικό μοντέλο διαχείρισης, αντικαταστάθηκε από ένα μοντέλο αυστηρά ελεγχόμενο από το κεντρικό κράτος, χωρίς πραγματική συμμετοχή της τοπικής αυτοδιοίκησης, των ΜΚΟ, των παραγωγικών φορέων και της κοινωνίας των πολιτών όπου καταργήσατε τη συμμετοχή των κοινοτήτων μέσω των φορέων αντικαθιστώντας τες με ένα ενιαίο κρατικό κεντρικό φορέα. Αυτό είναι το μοντέλο σας.

Μάθαμε πόσο σημαντικοί ήταν οι άνθρωποι που ήταν εκεί. Οι δασάρχες και οι εθελοντές που ξέρανε σαν το πίσω μέρος τους χεριού τους τα δάση αλλά έχουν απαξιωθεί

Αντί να τα καταλάβετε αυτά, συνεχίζετε με το ίδιο μοντέλο που δημιουργεί ανασφάλεια στον κόσμο. Γιατί όταν αφήνουμε παραθυράκια για όλα τα θέματα, τι ασφάλεια να νιώθει ο πολίτης ότι δεν θα έχουμε και άλλες τέτοιες επιπτώσεις.

Ο κ. Μητσοτάκης κέρδισε τις εκλογές με τρία συνθήματα. Το πρώτο ήταν η ασφάλεια. Εγώ βλέπω ανασφάλεια παντού.

Για την Υγεία είναι προφανές ότι δεν πιστεύετε στο ΕΣΥ. Τώρα στην πανδημία φέρνετε συγχωνεύσεις νοσοκομείων. Και πιστεύετε ότι έτσι θα βελτιωθεί το αίσθημα ασφάλειας; Δεν έχετε δώσει τίποτα στην πρωτοβάθμια υγεία, που θα μπορούσε να βοηθήσει αποφασιστικά τους άνω των 80, πολλοί από τους οποίους δεν είναι εμβολιασμένοι.

Κάνετε λάθη και με τους εμβολιασμένους και με τους αντιεμβολιαστές.

Στους εμβολιασμένους δημιουργήσατε την εικόνα ότι όλα καλά. Κάντε το εμβόλιο και όλα τελείωσαν. Μεγάλο λάθος γιατί τους έβαλε απέναντι σε αυτούς που είναι αντίθετοι στους εμβολιασμούς.

Στους αντιεμβολιαστές δεν κάνατε μια καμπάνια από κοινού με την αντιπολίτευση για να τους πείσετε. Ώστε να γίνουν οι εμβολιασμοί οι οποίοι ο ΣΥΡΙΖΑ πιστεύει ότι είναι βασικό μέτρο αντιμετώπισης της πανδημίας.

Γιατί δεν πιστεύετε στο εθνικό σύστημα υγείας αλλά ούτε και στην ανάγκη σχεδιασμού.

Για τα πανεπιστήμια, το βασικό σας επιχείρημα είναι σας γιατί να σπουδάζει κάποιος εναλλακτική κηπουρική στο Άνω Βλάντο. Δεν συμβαίνει αυτό όμως στην πραγματικότητα. Για παράδειγμα το Φυσικό Ηρακλείου, ένα πολύ καλό τμήμα, αντί για 150 φοιτητές που μπορεί να δεχθεί θα έχει 34. Με ποιο σκεπτικό; Δεν δημιουργεί ανασφάλεια στην κοινωνία αυτό; Δεν δημιουργεί αίσθηση ανισότητας και ότι το πανεπιστήμιο είναι για τους λίγους; Οι υπόλοιποι ας βγουν στην αγορά εργασίας με χαμηλούς μισθούς και ανασφάλεια. Γιατί η ανισότητα  είναι η άλλη πλευρά του νομίσματος της ανασφάλειας.

Πρέπει να έχουμε ένα πολύ διευρυμένο ορισμό της ασφάλειας. Που δίνει προοπτική για συντάξεις, δουλειά, επαγγελματική άνοδο, υγεία, φροντίδα στο σπίτι, ευκαιρίες για μόρφωση. Γιατί για εμάς η μόρφωση έχει αυταξία. Δεν είναι εργαλειακό πράγμα η εκπαίδευση, σε ασφαλίζει γιατί έχεις γνώσεις.

Χρειαζόμαστε νέες αξίες μετά την τριπλή κρίση (κλιματική, οικονομική, υγειονομική). Πρέπει να ξαναβρούμε συμμετοχή και αλληλεγγύη, και πως ενεργοποιούμε μια ολόκληρη κοινωνία. Νέες αξίες νέο μοντέλο παραγωγής, νέα κυβέρνηση.

Η τριπλή κρίση φέρνει την ανάγκη νέο μοντέλο παραγωγής και κατανάλωσης για να αντιμετωπίσεις την κλιματική αλλαγή. Ακόμα και τις εναλλακτικές μορφές σε μικρότερη κλίμακα. Γίνονται όλα αυτά με ανάθεση στον ιδιωτικό τομέα; Μπορεί αλήθεια ο ιδιωτικός τομέας να είναι ο βασικός μοχλός για να αντιμετωπίσεις την κλιματική αλλαγή.

Η «στιγμή» Μητσοτάκη είναι το καλοκαίρι του 2021. Είναι η στιγμή που πάρα πολλοί κατάλαβαν ότι κάτι δεν πάει καλά στο επιτελικό κράτος, στο σύστημα υγείας, στην αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής.

Καταλάβαν οι πολίτες ότι θέλουν νέες αξίες, νέο μοντέλο παραγωγής, νέα κυβέρνηση.

Ευκλείδης Τσακαλώτος

Πηγή: Left