Συνεντεύξεις

Ευκλείδης Τσακαλώτος: Η ΝΔ ευνοεί τους δικούς της και τους πλούσιους (Video)

Η ΝΔ έχει ιδιοκτησιακή αντίληψη για το κράτος και ευνοεί τους δικούς της και τους πλούσιος, τόνισε ο Ευκλείδης Τσακαλώτος. Όπως σημείωσε μιλώντας στην τηλεόραση του Kontra, ο προϋπολογισμός της ΝΔ σε σχέση με αυτούς του ΣΥΡΙΖΑ έχει μεγάλες διαφορές, ειδικά αν αναλογιστεί κάποιος τι έλεγε η κυβέρνηση πριν κερδίσει τις εκλογές.

«Έλεγε ότι είχαμε καταστρέψει τα μεσαία στρώματα και θα έρθει να διορθώσει την κατάσταση. Δε νομίζω ότι μιλάμε για ανακούφιση των μεσαίων στρωμάτων όταν το φορολογικό νομοσχέδιο προβλέπει ότι μία οικογένεια με εισόδημα 18.000 θα κερδίσει 56 ευρώ το χρόνο» επισήμανε ο τέως υπουργός Οικονομικών.

Συνεχίζοντας, ο Ευκλ. Τσακαλώτος υπογράμμισε ότι από το 1,2 δισ. του διαθέσιμου δημοσιονομικού χώρου, το μισό πηγαίνει στις επιχειρήσεις. «Είχαν πει για 29 άδικους φόρους που έβαλε ο ΣΥΡΙΖΑ, ωστόσο δεν κατάργησαν κανέναν από αυτούς. Αν δείτε τον προϋπολογισμό που παρουσίασαν στην Ευρωπαϊκή Ένωση, θα δείτε ότι οι πιο φτωχοί, το 10% του πληθυσμού, κερδίζουν περίπου 60 ευρώ ενώ οι πιο πλούσιοι 300 ευρώ».

Όπως είπε, η ΝΔ δείχνει μία μεροληψία υπέρ των πλουσίων. Αντίθετα, επιλογή του ΣΥΡΙΖΑ ήταν να κερδίζει περισσότερα το φτωχότερο 10% και λιγότερα οι πλούσιοι. «Η διακριτική μας ευχέρεια η δικιά μας ήταν να βοηθήσουμε αυτούς που έχουν περισσότερη ανάγκη ενώ η ΝΔ θέλει να βοηθά τους δικούς της. Ακόμα και η παραπάνω μείωση του ΕΝΦΙΑ πάει στους πιο πλούσιους» τόνισε ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ.

Παράλληλα ανέφερε ότι η ΝΔ έχει ιδιοκτησιακή αντίληψη για το κράτος. «Δεν είχαμε καμία αμφιβολία και το λέγαμε πριν τις εκλογές ότι αν έρθουν τα πράγματα για τους εργαζόμενους θα γίνουν πολύ πιο δύσκολα». Ο Ευκλ. Τσακαλώτος σημείωσε ότι το αναπτυξιακό νομοσχέδιο ήταν ένα περιτύλιγμα ανάπτυξης, καθώς στην πραγματικότητα στον πυρήνα είχε ως στόχο να χτυπήσει τις συλλογικές συμβάσεις και τα εργασιακά δικαιώματα.

Ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ άφησε αιχμές για την στάση του Γιάννη Στουρνάρα, καθώς ανέφερε ότι δεν έδειξε την αμεροληψία που ταιριάζει με το ρόλο του διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδας. «Όταν λίγο πριν τις εκλογές λες ότι δεν υπάρχει δημοσιονομικός χώρος και αμέσως μετά τις εκλογές ανακαλύπτεις, αυτό δείχνει ότι η πολιτική είναι στο μυαλό του. Ήταν λάθος που έγινε ο Στουρνάρας διοικητής στην ΤτΕ. Είμαστε τόσο μπλεγμένοι στην πολιτική αντιπαράθεση όπου και άγιος να είσαι, είναι πολύ δύσκολο να δείξεις την αμεροληψία που πρέπει. Δεν είναι δυνατόν να ήμουν εγώ ή ο Δραγασάκης, ή Σταθάκης, αμερόληπτοι απέναντι σε αυτήν την κυβέρνηση» σημείωσε ο Ευκλείδης Τσακαλώτος και τόνισε ότι «Σαμαράς και Μητσοτάκης έχουν αυτήν την ιδιοκτησιακή αντίληψη για το κράτος και θέλουν να βάζουν τους δικούς τους».

«Οι 53 δεν είναι κόμμα μέσα στο κόμμα»

Κληθείς να σχολιάσει τις εσωκομματικές εξελίξεις, ο Ευκλ. Τσακαλώτος ανέφερε ότι οι 53 ούτε είναι ούτε επιδιώκουν να είναι κόμμα μέσα στο κόμμα. «Είναι ρεύμα ιδεών που θεωρεί ότι πρέπει να συμμετέχει και να βάζει θέματα προς συζήτηση. Είμαστε κομματικοί, αγαπάμε το κόμμα μας, θέλουμε να πάει καλά. Η πολυσυλλεκτικότητα μπορεί να είναι από πολλές διαφορετικές τάσεις αλλά πρέπει να υπάρχει ένας κορμός» υπογράμμισε.

Αναφορικά με το άνοιγμα του ΣΥΡΙΖΑ, σημείωσε ότι δεν έχει γνωρίσει κάποιον στο κόμμα που να μην θέλει το άνοιγμα. «Είναι απαραίτητο το άνοιγμα. Όποιες φοβίες έχει ένας κόσμος στο άνοιγμα, η απάντησή μας είναι η δημοκρατία. Ανοιχτές διαδικασίες και διαβούλευση. Θέλουμε πολιτικές αποφάσεις μετά από συζήτηση και διαβούλευση, δε θέλουμε ανθρώπους που κάθονται στο σπίτι και απλώς ψηφίζουν δυο φορές. Θέλουμε δημοκρατικές διαδικασίες ώστε ο κόσμος νιώθει ότι συμμετέχει».

Τέλος, ο τέως υπουργός Οικονομικών εξέφρασε την άποψη ότι το όνομα «ΣΥΡΙΖΑ» πρέπει να διατηρηθεί. «Είναι τέτοιο brand name που θα ήταν αυτοκαταστροφικό αν καταργηθεί. Και φίλοι και εχθροί μας ξέρουν ως ΣΥΡΙΖΑ. Το βάζω πιο πολύ στο επικοινωνιακό, όχι στο πολιτικό» τόνισε, ωστόσο εμφανίστηκε ανοιχτός σε τυχόν σύνθετη ονομασία.

Πηγή: Η Αυγή