Macro

Ευκλείδης Τσακαλώτος: Ένα μήνα σπεκουλάρετε για τις τράπεζες, πρέπει να ντρέπεστε (βίντεο)

«Θα διαψευστείτε ξανά εάν επενδύσετε πάλι στην αποτυχία της κυβέρνησης»

Δεν μειώνονται οι συντάξεις, ξεκαθάρισε επίσης ο υπουργός Οικονομικών, ο οποίος ταυτόχρονα διεμήνυσε πως η χώρα θα βγει στις αγορές και εξαπέλυσε σφοδρή επίθεση προς τη Νέα Δημοκρατία ότι επενδύει στην καταστροφολογία αδιαφορώντας για την ίδια τη χώρα. Σχολίασε ότι ενώ εδώ και έναν χρόνο το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης υποστηρίζει ότι «υπάρχει τέταρτο μνημόνιο γιατί θα μειωθούν οι συντάξεις, τώρα το μαζεύει γιατί βλέπει πού πάει το πράγμα» και το μόνο που έμεινε είναι να υποστηρίζει ότι δεν θα βγούμε στις αγορές.

Στη συνέχεια, κατέρριψε το επιχείρημα της ΝΔ για success story το 2014 παρουσιάζοντας ένα πρωτοσέλιδο της εφημερίδας «Τα Νέα». «Πριν από τέσσερα χρόνια, στις 18 Οκτωβρίου 2014, η εφημερίδα τα «Νέα» κυκλοφόρησε με πρωτοσέλιδο «Τα 20 λεπτά που μας γύρισαν πίσω στο μνημόνιο». Φαντάζομαι τα «Νέα» δεν είναι φιλοΣΥΡΙΖαίϊκη εφημερίδα. «Στο πρωτοσέλιδό της στις 18 Οκτωβρίου 2014 λέει ότι σε συνάντηση 20 λεπτών όλοι, και η Λαγκάρντ και οι αγορές, κατάλαβαν ότι γυρνάτε πίσω στο μνημόνιο. Δηλαδή στις 18 Οκτωβρίου 2014 σας έλεγαν ότι έχει τελειώσει το παραμύθι ότι βγαίνουμε από το μνημόνιο. Τότε το επιτόκιο ήταν 9,08%. Και σεις 3 -4 εβδομάδες σπεκουλάρατε ενάντια στην ελληνική οικονομία. Αυτό που σας έχει μείνει είναι ότι είμαστε εκτός αγορών. Σας λέω: μην επενδύσετε σε αυτό. Ειδικά εσείς που είχατε επιτόκιο 9,08% σε εμάς που έχουμε 4,3% και μειώνεται και άλλο. Μην επενδύετε γιατί θα βγούμε στις αγορές».

Σε αυτό το πλαίσιο, δήλωσε: «Δεν υπάρχει καμία αμφισημία τι προτείνει η κυβέρνηση να κάνει και τι θα κάνει. Δεν μειώνονται οι συντάξεις και παίρνουμε ένα κομμάτι από τα αντίμετρα παραπάνω δαπάνες της τάξης των 800 εκατ. ευρώ». Όπως ανέφερε ο Ε. Τσακαλώτος, στην πραγματικότητα είναι πιο επεκτατικός αυτός ο προϋπολογισμός διότι ήδη έχει προχωρήσει στην υλοποίηση των αντίμετρων. «Το ότι είμαστε σοβαρή κυβέρνηση αποδεικνύεται από το γεγονός ότι είχαμε και δημοσιονομικό χώρο το 2018 και ξεκίνησαν νωρίτερα να υλοποιούνται θετικά μέτρα (επιδότηση παιδιών κ.λπ.), πρόσθεσε.

«Καμία διαφορά με το παρελθόν. Θα έπρεπε να ντρέπεστε.»

Μάλιστα, ο Ευκλ. Τσακαλώτος έκανε παραλληλισμό με τον αντιβενιζελισμό της Δεξιάς την δεκαετία του 1920 και υπογράμμισε: «έτσι ήταν η Δεξιά. Να πάει στο διάβολο η χώρα αρκεί να είστε εσείς στην εξουσία. Αυτό είστε από το 1920. Ένα μήνα σπεκουλάρετε για τις τράπεζες. Πρέπει να ντρέπεστε γι’ αυτό».

«Η πρώτη μου άποψη ήταν ότι η ΝΔ είναι το πρώτο κόμμα που πήγε από το πελατειακό σύστημα και τον παλαιοκομματισμό στον ακραίο δεξιό λαϊκισμό, χωρίς το ενδιάμεσο στάδιο του σοβαρού συντηρητικού κόμματος» σημείωσε, τονίζοντας, πάντως, ότι αυτή η γνώμη του άλλαξε όταν διάβασε το βιβλίο τού καθηγητή Μαυροκορδάτου και προχώρησε σε αναγωγές στο σήμερα με εκείνες κατά τις οποίες η τότε Δεξιά έλεγε να καταστραφεί η χώρα αρκεί να φύγει ο Βενιζέλος. «Από τότε δεν έχει αλλάξει τίποτα. Και σήμερα η ΝΔ λέει ας καταστραφεί η χώρα, αρκεί να φύγει ο Τσίπρας» επισήμανε. «Επενδύετε στον εθνικό διχασμό», είπε ο κ. Τσακαλώτος, προκαλώντας τη σφοδρή αντίδραση των βουλευτών της ΝΔ από τα έδρανα.

«Η σύγκρουση δύο διαφορετικών πολιτικών προγραμμάτων, το διακύβευμα των επόμενων εκλογών»

Τέλος, ο υπουργός Οικονομικών κάλεσε τον κόσμο να αποφασίσει στις εκλογές ανάμεσα στο πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ για κοινωνικό κράτος, μέτρα ώστε να μειωθούν οι ζημιές, μέτρα για ανάπτυξη και σε αυτό της ΝΔ, «το οποίο δεν βγαίνει». «Η επιλογή είναι ξεκάθαρη. Ο κόσμος ξέρει ακριβώς τι να περιμένει. Ξέρει ότι είμαστε μια κυβέρνηση η οποία θα λάβει, με ό,τι δημοσιονομικό χώρο έχει και μέτρα για την ανάπτυξη και χτίζει μια κοινωνία για την οποία θα είμαστε περήφανοι» υπογράμμισε (με πληροφορίες από τη Αυγή και το ΑΠΕ – ΜΠΕ).

Πηγή: Left