Υπάρχουν εμβληματικά παραδείγματα εντός του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ που πρέπει να πολλαπλασιαστούν. Από την παρέμβαση του Ε. Τσακαλώτου, βουλευτή Β1 Βόρειου Τομέα Αθηνών και υποψήφιου προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, στο Κόκκινο Θεσσαλονίκης 91.4, με τον Απόστολο Λυκεσά
Ο Ευκλείδης Τσακαλώτος μίλησε σήμερα στο Κόκκινο στην εκπομπή του Απόστολου Λυκεσά.
Σχετικά με τις επιλογές του ΠΑΣΟΚ στις αυτοδιοικητικές εκλογές ανέφερε ότι το ΠΑΣΟΚ συνεχίζει μια λογική που στην πράξη ακύρωσε την απλή αναλογική στις εθνικές εκλογές και έτσι δεν δημιουργήθηκε η προοπτική να φύγει η Νέα Δημοκρατία του κ. Μητσοτάκης και να υπάρξει μια προοδευτική κυβέρνηση. Αυτό φάνηκε στις εθνικές εκλογές, φαίνεται όμως και τώρα στις αυτοδιοικητικές εκλογές, γεγονός που είναι ακόμα πιο μεμπτό. Γιατί υπάρχουν παραδείγματα, όπως στη Δυτική Ελλάδα, που στις περιφερειακές εκλογές θα μπορούσαν να κερδίσουν οι προοδευτικές δυνάμεις, με συνεργασίες που ανταποκρίνονται στις προτεραιότητες της τοπικής αυτοδιοίκησης. Ωστόσο, δυστυχώς, το ΠΑΣΟΚ στην παρούσα συγκυρία κινείται με κύρια προτεραιότητα το στενό συμφέρον της παράταξής τους.
Για την απλή αναλογική ανέφερε ότι αν είσαι υπερ της ενίσχυσης του δημοκρατικού δρόμου, δεν μπορεί να είσαι με την επιβολή ενός κόμματος χωρίς συμμαχίες στο πολιτικό και κοινωνικό επίπεδο. Έτσι παρά την ήττα που υπέστη η απλή αναλογική δεν μπορούμε να την εγκαταλείψουμε και να δούμε πότε θα μπει και πάλι στη δημόσια συζήτηση.
Γιατί απέτυχε αυτή τη φορά; Μεταξύ άλλων – και αυτό είναι ένα συμπέρασμα στο οποίο τόνισε ότι κατέληξε μετά τις εκλογές – γιατί όταν εντοπίστηκε ότι τα υπόλοιπα κόμματα δεν ήταν διαθέσιμα για συζήτηση, για δημιουργία προγραμματικών συγκλίσεων στη βάση της απλής αναλογικής, έπρεπε να αλλάξει η στρατηγική του ΣΥΡΙΖΑ και να στοχεύσει για την αυτοδυναμία. Γιατί στο θέμα της απλής αναλογικής πρέπει όλες οι δυνάμεις να είναι διατεθειμένες να συμμετάσχουν. Αν θέλουμε, μακροπρόθεσμα, πιο δημοκρατική, πιο κοινωνική, πιο συμμετοχική οικονομία και κοινωνία δεν μπορούμε να εγκαταλείψουμε την απλή αναλογική. Ωστόσο η συζήτηση αυτή μεσοπρόθεσμα έχει κλείσει.
Για τις αιτίες της ήττας ανέφερε ότι είναι πολύ πιθανό αστοχίες σε προεκλογικές δηλώσεις να είχαν ένα κόστος για τις εκλογές, ωστόσο υπήρχαν και ευρύτερα προβλήματα, όπως η έλλειψη ξεκάθαρης ταυτότητας. Γιατί αν υπήρχε ένας ισχυρός ιστός στην προεκλογική πορεία του ΣΥΡΙΖΑ, μεμονωμένα λάθη δεν θα μπορούσαν να προκαλέσουν τέτοιο κόστος. Σε κάθε περίπτωση, συνέχισε, στο συνέδριο θα δοθεί η ευκαιρία να γίνει πιο βαθιά ανάλυση για την ήττα και να εντοπιστεί τι πρέπει να γίνει για να επιτευχθεί η ανάκαμψη τα επόμενα χρόνια. Χρειάζεται, τόνισε, μυρμηγκιού για να υπάρξει ανάκαμψη τα επόμενα χρόνια. Αυτό περιλαμβάνει την ταυτότητα, τις κοινωνικές αναφορές, την ανανέωση προγραμματικού λόγου του ΣΥΡΙΖΑ.
Σχετικά με εσωκομματικές διεργασίες τόνισε ότι γενικά το κόμμα, και οι τέσσερις υποψήφιοι, έχουν δείξει θετικά αντανακλαστικά που δημιουργούν αισιοδοξία για το μέλλον. Δεν είναι όλα λάθος στο ΣΥΡΙΖΑ. Γίνονται πολλά καλά πράγματα αλλά πολλές φορές το σύνολο είναι μικρότερο από το άθροισμα των επιμέρους μερών. Γίνεται δουλειά στις προγραμματικές θέσεις, οι τοπικές οργανώσεις είναι δραστήριες. Υπάρχουν εμβληματικά παραδείγματα που πρέπει, ως κόμμα, να πολλαπλασιαστούν. Δεν ξεκινάει το κόμμα από μηδενική βάση, χωρίς στρατηγική, χωρίς πρόγραμμα. Το θέμα για τη νέα ηγεσία, που ελπίζω να είναι συλλογική στη λειτουργία της, είναι να διορθώσει τα κακώς κείμενα, και να πολλαπλασιάσει τα καλά παραδείγματα.
Σχετικά με την ήττα ανέφερε ότι υπήρχε πρόβλημα ταυτότητας. Ένα αριστερό κόμμα μπορεί να απευθύνεται σε έναν ευρύ κόσμο, με ξεκάθαρη αφετηρία και αυτοπεποίθηση για τις αναλύσεις του για την οικονομία και την κοινωνία. Ταυτόχρονα υπήρχε και πρόβλημα στην οργάνωση του κόμματος. Και τόνισε ότι θα καταθέσει πρόταση για τη λειτουργία του κόμματος που θα σταλεί και στις νομαρχιακές οργανώσεις, και θα έχει ως στόχο να είναι ενεργός ο κόσμος και να αισθάνεται ότι είναι χρήσιμος και αποτελεσματικός. Αναφορικά με το πρόγραμμα τόνισε ότι είχαν γίνει καλές επεξεργασίες. Αλλά υπάρχουν και πράγματα που υπάρχει έλλειμα. Όχι ως ΣΥΡΙΖΑ, αλλά ευρύτερα ως αριστερά. Όπως για παράδειγμα η τεχνητή νοημοσύνη, που επηρεάζει από την εργασία μέχρι το πως αντιλαμβάνεται ο κόσμος την πραγματικότητα. Τίθενται λοιπόν ερωτήματα. Ποια είναι αυτή η τεχνολογία, ποιος την παράγει, με ποιον τρόπο την παράγει, για ποιους την παράγει; Αυτά τα ερωτήματα πρέπει να απασχολήσουν την Αριστερά όχι μόνο στην Ελλάδα αλλά και παγκοσμίως. Ποιες θα είναι οι επιδράσεις στην οικονομία και την κοινωνία; Τι θα κάνουμε για αυτό;
Συνέχισε ότι η αριστερά θα προσεγγίσει και άλλους χώρους που μπορεί να γίνει ουσιαστικός διάλογος για σημαντικά ζητήματα. Για παράδειγμα σε θέματα δημοκρατίας θα πρέπει να υπάρχει διάλογος με τους φιλελεύθερους. Τι εννοούμε δημοκρατικούς θεσμούς, πως θωρακίζεις μια χώρα από σκάνδαλα, πως κάνεις να έχει λογοδοσία η κυβέρνηση και οι βουλευτές να έχουν ενεργό ρόλο; Είναι ευρύτερα θεσμικά ζητήματα που πάνε πέρα από γενικόλογες δηλώσεις ότι «είμαστε με τη δημοκρατία». Για παράδειγμα η ΝΔ θεωρεί ότι αφού κέρδισε τις εκλογές δεν πρέπει να της γίνεται καθόλου κριτική. Ούτε οι φιλελεύθεροι ούτε οι αριστεροί πιστεύουν ότι στη δημοκρατία ψηφίζει ο κόσμος μια φορά κάθε 4 χρόνια και μετά η κυβέρνηση μπορεί να κάνει ότι θέλει, όποτε θέλει και με όποιο τρόπο το θέλει.
Διαφώνησε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ ενίσχυσε την τοξικότητα. Σε αντίθεση με τη Νέα Δημοκρατία που σε πολλά ζητήματα στηρίχθηκε στην τοξικότητα. Ας δει κάποιος την στάση στη συμφωνία των Πρεσπών, αλλά και σε άλλα θέματα στις πρόσφατες εκλογές. Προφανώς όταν κάνεις αντιπαράθεση πρέπει να υπάρχει ιεράρχηση και δεν μπορούν σε όλα τα θέματα να υπάρχει η ίδια αντίδραση. Σε κάποια πρέπει να γίνεται πολύ σκληρή αντιπολίτευση, σε κάποια λιγότερο. Και βέβαια η κριτική θα πρέπει να συνοδεύεται από προτάσεις. Για παράδειγμα, παρόλο που δεν πείστηκε ο κόσμος για τη σοβαρότητα του ζητήματος, δεν ήταν υπερβολικά σκληρή η αντιπολίτευση του ΣΥΡΙΖΑ στο θέμα των υποκλοπών.
Για τα εθνικά ζητήματα τόνισε ότι η Αριστερά είναι υπέρ των προσπαθειών που διασφαλίζουν την ειρήνη και την ασφάλεια. Προφανώς αυτό δεν σημαίνει λευκή επιταγή. Ο ΣΥΡΙΖΑ παρακολουθεί τις εξελίξεις. Έχει σημασία να λαμβάνονται τέτοιες πρωτοβουλίες. Έτσι θα πρέπει να υπάρχει διάλογος με την Τουρκία. Δεν μπορεί κανείς να θεωρεί ότι η έλλειψη διαλόγου είναι προς όφελος της Ελλάδας.
Τόνισε ότι η νίκη της Νέας Δημοκρατίας δεν σημαίνει ότι τα προβλήματα έχουν τελειώσει. Η ανάκαμψη του ΣΥΡΙΖΑ, αλλά και οι νέες επεξεργασίες που θα γίνουν το επόμενο διάστημα που θα βοηθήσουν σε ανανέωση του προγραμματικού λόγου και ενεργοποίηση των δυνάμεων, θα δώσουν δυνατότητα για ακόμη καλύτερη αντιπολίτευση στη Νέα Δημοκρατία. Και τότε δεν θα είναι σε θέση η κυβέρνηση να κρύψει τις αδυναμίες και τις αντιφάσεις. Όπως εξάλλου φαίνεται και από τις εξελίξεις των τελευταίων ημερών με πρωτοκλασάτα στελέχη της ΝΔ όπως ο κ. Μηταράκης και ο κ. Πατούλης.
Τόνισε ότι είναι αισιόδοξος, με μια νέα ηγεσία που θα λειτουργεί συλλογικά, που θα λειτουργούν τα όργανα, θα υπάρχει λογοδοσία, θα υπάρχει ένα σχέδιο που το καταλαβαίνει ο κόσμος και το νιώθει κτήμα του, θα δημιουργηθούν οι προϋποθέσεις για γρήγορη ανάκαμψη του ΣΥΡΙΖΑ.