Βίντεο

Ευκλείδης Τσακαλώτος: Χωρίς ένα αναπτυξιακό κράτος που έχει άποψη για την ανάπτυξη, που ξαναβρίσκει την έννοια της βιομηχανικής πολιτικής, της αγροτικής πολιτικής, τις μακρόπνοες πολιτικές δεν θα μπορέσει η Ελλάδα να σταθεί στα πόδια της

Συνέντευξη Τύπου στην Κοζάνη

• Οι καταστροφές είναι πολύ μεγάλες όσο μεγάλες είναι και οι ευθύνες της κυβέρνησης. Είναι μεγάλες στο εκτελεστικό κομμάτι και την ετοιμότητα που έχουν να αντιμετωπίσουν τέτοια προβλήματα .

• Με την ανακοίνωση της υποψηφιότητάς μου είχα πει ότι η εκάστοτε κυβέρνηση πρέπει κάθε άνοιξη να καταθέτει στη Βουλή το επιχειρησιακό σχέδιο της για την αντιμετώπιση τέτοιων φαινομένων του καλοκαιριού και μετά από το καλοκαίρι θα πρέπει η Βουλή να συζητήσει τι έγινε, τι πήγε καλά και μπορούμε να το συνεχίσουμε, τι δεν πήγε καλά. Αυτό είναι ένα σοβαρό κράτος που έχει θεσμούς, ένα σοβαρό κράτος που δεν παρακολουθεί τους πολίτες, που δεν αντιτίθεται στις ανεξάρτητες αρχές όταν δεν τους βολεύει, ένα κράτος που έχει συνέχεια και μπορεί να αντιμετωπίσει τέτοια προβλήματα με συνοχή.

• Αυτές οι φωτιές αναδεικνύουν την ανάγκη για έναν μακροπρόθεσμο σχεδιασμό για την πράσινη μετάβαση.

• Πληρώνουμε τώρα μια μακρά περίοδο όπου δεν είχε καταλάβει ο νεοφιλελευθερισμός πόσο σημαντικό είναι να προστατεύουμε τη δημόσια περιουσία, τον δημόσιο πλούτο και το περιβάλλον μας.

• Χωρίς ένα αναπτυξιακό κράτος που έχει άποψη για την ανάπτυξη, που ξαναβρίσκει την έννοια της βιομηχανικής πολιτικής, της αγροτικής πολιτικής, τις μακρόπνοες πολιτικές δεν θα μπορέσει η Ελλάδα να σταθεί στα πόδια της για τις μεγάλες προκλήσεις που έχουμε στο μέλλον.

• Όλοι καταλαβαίνουν πια από την Αμερική του Μπάϊντεν μέχρι την Ευρωπαϊκή Ένωση ότι χρειάζεται το κράτος να παρεμβαίνει και να δημιουργεί μια βιομηχανική πολιτική.

• Χρειαζόμαστε ένα ισχυρό αναπτυξιακό κράτος αλλά και ένα κράτος που συζητάει και δίνει χώρο στις περιφέρειες για να μπορεί να αντιμετωπίσει αυτά τα προβλήματα

• Ο ΣΥΡΙΖΑ χρειάζεται και αυτός ένα σχεδιασμό με ορίζοντα τουλάχιστον 3 χρόνια όπου θα ξαναβρούμε την ταυτότητά μας, θα ξαναβρούμε τις κοινωνικές μας αναφορές, θα ανανεώσουμε το πρόγραμμά μας με αριστερό πρόσημο.

• Πρέπει τα μέλη του ΣΥΡΙΖΑ και οι άνθρωποι που αγαπάνε αυτό το κόμμα, οι άνθρωποι που είναι γύρω απ’ αυτό το κόμμα να ξαναβρούν την αυτοπεποίθηση τους και την περηφάνια τους για τις αναλύσεις μας, για τις αξίες μας, γι’ αυτό που έχουμε κάνει χωρίς να παραμερίζουν τα λάθη που έχουμε κάνει. Οι αναλύσεις μας είναι επίκαιρες και για το μέλλον

• Από την επόμενη μέρα αυτών των αυτοδιοικητικών εκλογών πρέπει να σχεδιάσουμε τις επόμενες αυτοδιοικητικές εκλογές.

• Η Αριστερά θα παραμείνει, θα έχει μια ισχυρή αντιπολίτευση στη Νέα Δημοκρατία. Στις ανισότητες που δημιουργούνται, στους μισθούς, στον πλούτο, στην πρόσβαση στα κοινωνικά αγαθά, στις περιφερειακές ανισότητες, θα έχει την αντίστασή μας θεσμικά.

• Μαζί με το μακροπρόθεσμο σχέδιο για την ανάκαμψη του κόμματός μας, θα ξέρει η Νέα Δημοκρατία και ιδιαίτερα ο κ. Μητσοτάκης ότι θα έχει μια ισχυρή αντιπολίτευση που θα είναι όχι μόνο στη Βουλή αλλά και κινηματικά για να δημιουργηθούν οι προϋποθέσεις για την ανάκαμψη του ΣΥΡΙΖΑ Π.Σ. και για μια νέα κυβέρνηση της Αριστεράς.