Είχα μια συζήτηση τις τελευταίες μέρες με νέα παιδιά, εργαζόμενους που προσπαθούν να τα βγάλουν πέρα μέσα στις αντίξοες συνθήκες που υπάρχουν σήμερα και συνδυάζουν ακρίβεια, χαμηλούς μισθούς και κακές συνθήκες εργασίας. Το βασικό συμπέρασμα: οι συνθήκες σήμερα στην αγορά εργασίας μοιάζουν περισσότερο με την κατάσταση που περιγράφουν στα έργα τους ο Ντίκενς και ο Ουγκό για τον 19ο αιώνα παρά με χώρα του 21ου πρώτου αιώνα.
Ταυτόχρονα διαβάζω, καθώς πλησιάζουμε στην τουριστική σεζόν, για δεκάδες χιλιάδες κενά και αδυναμία των εργοδοτών να βρουν εργαζόμενους.
Άραγε υπάρχει σύνδεση σε αυτά τα δύο; Σε πρόσφατη δημοσίευσή του η ETUI (Συνομοσπονδία Ευρωπαϊκών Συνδικάτων) παρατηρεί ότι οι τομείς που έχουν τα μεγαλύτερα προβλήματα ελλείψεων προσωπικού είναι αυτοί που έχουν τους χαμηλότερους μισθούς και τις χειρότερες συνθήκες.
Θα πει κανείς ότι αυτό είναι προφανές. Δεν θα πάει κάποιος εκεί που οι συνθήκες είναι χειρότερες και οι μισθοί χαμηλότεροι. Και εδώ έρχεται ο νεοφιλελευθερισμός και οι δογματικοί εφαρμοστές του (στην Ελλάδα προφανώς η κυβέρνηση της ΝΔ), όπου επί δεκαετίες στηρίζει στην ατζέντα ότι το πρόβλημα είναι κυρίως η έλλειψη δεξιοτήτων και οι συλλογικές διαπραγματεύσεις. Και το υλοποίησαν με σταθερή και διαχρονική επίθεση στα εργασιακά δικαιώματα και τις συλλογικές διαπραγματεύσεις, ενώ διαφήμιζαν ότι αυτό αντισταθμίζεται από προγράμματα ενίσχυσης δεξιοτήτων. Ή με άλλα λόγια αν κάνεις δύο σεμινάρια θα μπορείς σαν εργαζόμενος να καθίσεις στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων με τον εργοδότη και να διαπραγματευτείς ίσος προς ίσο για καλύτερη δουλειά και καλύτερο μισθό.
Κάπως έτσι μάλλον φανταζόταν ο Κ. Μητσοτάκης ότι θα έρθουν οι πολλές και καλοπληρωμένες δουλειές που υποσχόταν το 2019, για να το επιταχύνει έκανε επίθεση στα εργασιακά δικαιώματα. Και όταν δεν ήρθαν οι πολλές και καλοπληρωμένες δουλειές βρήκε τη λύση: τις υπόσχεται πάλι φέτος. Και μετά βλέπουμε…
Όμως οι πολλές και καλοπληρωμένες δουλειές δεν πρόκειται να έρθουν έτσι. Χρειάζεται μια εντελώς διαφορετική προσέγγιση.
Γι’ αυτό και στο πρόγραμμά μας έχουμε, μεταξύ άλλων, την άμεση αύξηση του κατώτατου μισθού και κατάργηση των ρυθμίσεων της ΝΔ για περιστολή των εργασιακών δικαιωμάτων και των συλλογικών διαπραγματεύσεων.
Μακροπρόθεσμα ο στόχος μας είναι η μετάβαση σε ένα παραγωγικό μοντέλο όπου η αύξηση των μισθών θα είναι κινητήριος δύναμη για βιώσιμη ανάπτυξη, ενώ θα συνοδεύεται από τη χρηματοδότηση της μικρής και μεσαίας επιχειρηματικότητας και την υποστήριξη της έρευνας και της καινοτομίας σε όλα τα πεδία της οικονομίας. Μια βιώσιμη ανάπτυξη που θα στηρίζεται στην συνύπαρξη της με ένα ισχυρό κοινωνικό κράτος και ουσιαστικό δημοκρατικό κοινωνικό έλεγχο.
Ευκλείδης Τσακαλώτος
Ανάρτησή του στο Facebook